De ce-şi fac oamenii selfie-uri?

Potrivit cercetătorilor americani de la Brigham Young University, persoanele care își fac selfie pot fi împărţite în trei categorii: comunicatorii, cei care-şi fac reclamă singuri (lăudăroşii) şi autorii de biografii.

Aceste rezultate au fost obținute în urma unui experiment în cadrul căruia 46 de voluntari au fost rugați să citească 50 de declarații, iar mai apoi să spună daca sunt de acord cu ele, le dezaprobă sau sunt indiferenți. Toate declaraţiile începeau cu formula „Îmi fac selfie-uri şi le distribui pe reţele pentru”, continuările fiind diferite.

În funcţie de răspunsurile participanţilor, autorii studiului publicat în Visual Communication Quarterly i-au împărţit în cele trei categorii menționate mai sus.

Dar ce reprezintă fiecare categorie?

Comunicatorii percep fotografiile drept o modalitate de a stârni dezbateri sau ca o formă de socializare. Selfie-ul este forma prin care aceștia caută să înceapă o conversație cu prietenii de pe rețelele de socializare.

Răspuns: Îmi fac selfie-uri ca să le arăt oamenilor unde mă aflu sau ce fac.

Cei care-şi fac reclamă singuri, lăudăroşii, sunt mai degraba narcișiști, atenți la felul care arată. Postează deobicei selfie-uri pentru a arăta cât sunt de frumoși și mulțumiți.

Răspuns: Îmi fac selfie-uri pentru că vreau ca oamenii să fie impresionaţi de modul în care arăt.

Autorii de biografii își fac selfie pentru a se auto-descoperi și să vadă cum evoluează în timp. Ei nu vor să se laude, ci pur și simplu să arate cine sunt.

Răspuns:  Îmi fac selfie-uri pentru a împărtăşi altora un episod din viaţa mea.

Abonează-te la articolele

Vip Magazin