În acest an, echipa VIP magazin a decis să facă totalurile într-un mediu mai puțin obișnuit. Totul a început într-o dimineață ploioasă de duminică, care a devenit o zi însorită imediat cum am ajuns în orașul Hâncești. Și nu în zadar.

 

Am fost întâmpinați de primarul orașului Hâncești, Alexandru Botnari, care ne-a redirecționat către Complexul Istorico-Arhitectural Manuc Bey, unde am reușit  să vizităm și unicul castel din Republica Moldova. De fapt, acest complex include astfel de edificii precum Palatul lui Manuc, Casa Vechilului (administratorul de imobil), Clădirea Contesei, Castelul de Vânătoare, Turnul de veghe, și toate își au splendoarea lor.

 

Palatul ne-a impresionat nu doar prin frumusețea exterioară pe care o emană imediat ce intri pe teritoriul lui, dar și prin istoria din spatele său, povestită de ghidul care îi cunoște toate dedesubturile. De la el am aflat că de fapt, Manuc Bey se numea Emmanuel Mîrzoian și era un armean de naționalitate. Titlul de Bey l-a obținut pentru conducerea cu succes a Departamentului financiar al Imperiului Otoman. Totuși, fiind acuzat de trădare, ajunge și în Basarabia, prin 1812. Cu el începe și perioada de glorie a Complexului Istorico-Arhitectural Manuc Bey.

După ce am cutreierat toate sălile conacului și ne-am pierdut printre oglinzi admirând înălțimea tavanului și mobilierul specific perioadei, am ajuns în tunelul ce ne-a făcut să „evadăm” și să simțim pe pielea noastră cum e să  fii printre cărămizi!

Vizita a continuat la Castelul de Vânătoare, unde am aflat și despre aportul lui Alexandru Bernardazzi, unul dintre arhitecții-șefi ai capitalei. El a proiectat și a construit acest edificiu înconjurat de turnuri, de grădina de iarnă și de un mic parc.

Nu am ratat să ajungem și pe la Primăria or. Hâncești, ca să vedem că și în weekend ușile acesteia sunt deschise.

Seara a continuat cu o cină „în familie” la restaurantul VATRA NEAMULUI din inima capitalei, într-o ambianță prietenoasă și unită alături de colegii de redacție, în care cetele de colindători ne-au vestit despre Nașterea lui Iisus. Pe lângă bucatele tradiționale de Crăciun nu au lipsit discuțiile despre impresiile zilei la un pahar de vin bun și țuica de gutui. Și, pe final, nici Moș Crăciun nu a uitat de noi!

Dar la voi cum a fost Crăciunul?

Photo Credit: Andrei Mardari