Dezgustul faţă de carnea de porc este determinată genetic; această descoperire neobișnuită ar trebui să schimbe o dată în plus optica noastră privind originea unor deprinderi culturale.

Mai exact, cercetătorii au stabilit că la circa 70 % din populaţie există variante ale genei OR7D4, responsabilă de apariţia dezgustului faţă de mirosul cărnii de porci masculi necastraţi, deoarece carnea acestora abundă în androsteron, o substanţă proteică specifică masculilor.

Nu este exclus că reacţia individuală de dezgust faţă de carnea de porc i-a motivat pe unii lideri religioşi să tabuizeze consumul de carne de porc pentru largi categorii de populaţie, aşa cum ştim că în ţările musulmane şi în unele state asiatice carnea de porc nu este consumată.

E posibil că şi vegetarienii sau cei care nu tolerează carnea de porc să aibă activată gena respectivă, iar în baza acestei netolerări fiziologice, ei construiesc adevărate ideologii privind alimentaţia.