Ați observat probabil că dacă o fetiță și un băiețel copilăresc împreună, ei rareori ajung să aibă relații romantice și să se căsătorească la maturitate. Care e cauza acestui paradox?

Studiile efectuate în kibbutzurile (comunitățile) israeliene au arătat că între indivizii care cresc în acelaşi mediu familial lipseşte aproape orice formă de interacţiune sexuală; din 2 769 de căsătorii înregistrate, nici una nu a fost între membrii aceleiaşi generaţii dintr-un kibbutz care stătuseră împreună de la naştere.

Chiar dacă rudele fac presiuni asupra copiilor din kibbutzuri să se căsătorească, aceştia demonstrează o apatie sexuală, mirii devin depresivi, iar cuplurile, de cele mai multe ori, se destramă.

A fost propusă ipoteza că atunci când doi copii cresc şi copilăresc împreună, imaginea persoanei prezente permanent alături în primii ani de viaţă este clasificată la nivel de creier la categoria „soră şi frate”; aceste clasificări anulează ulterior dorinţa sexuală şi stau la baza tabuului incestului. Deci, copilăria împreună este un antidot pentru relațiile romantice de mai târziu.