Se pare că prima populație de oameni moderni din Europa a locuit în Munții Carpați de pe teritoriul României actuale. Astfel, în 2002 în Peștera Oase a fost descoperită mandibula unui individ uman de gen masculin, care datează de acum 42 000 – 37 000 de ani. El a fost numit „Ion”.

Însă abia recent s-a constatat că acel bărbat conține în genomul său… tocmai 6-9% de material genetic neandertalian. Cu alte cuvinte, populația umană din Carpați s-a încrucișat cu oamenii de neandertal, iar „Ion” era, de fapt, un hibrid. El a avut un strămoș neandertal cu doar patru-șase generații înaintea sa (deci un stră-străbunic (sau bunică) neandertal) și reprezintă unul dintre cele mai vădite exemple ale existenței încrucișărilor dintre cele două specii.

E adevărat că grupul din care făcea parte „Ion” nu a stat în vreun fel la baza formării populațiilor europene antice, adică nu are descendenți direcți în Europa de astăzi. Totuși, noi cu toții, de asemenea, provenim din populații umane care s-au încrușicat cu neandertalienii din Europa. Suntem și noi hibrizi.