Suntem mai egoiști decât preferăm să credem, iar altruismul, eroismul și sacrificiul sunt extrem de rar exprimate în raport cu oamenii străini.

Autorii unui studiu au cercetat 18 cazuri de catastrofe navale din ultimele trei secole şi au analizat statistic soarta a 15 000 de pasageri de 30 de naţionalităţi, pentru a ajunge la concluzia fermă că, în ciuda tertipurilor morale şi a închipuirilor noastre idealizate, femeile au de două ori mai mici şanse să supravieţuiască în asemenea catastrofe; iar copiii au şanse şi mai mici decât femeile – doar 15 % dintre copii au reuşit să se salveze.

Cele mai mari şanse de supravieţuire, peste 60 %, le au membrii echipajului. Şansele femeilor erau mici chiar şi atunci când ele reprezentau un procent mic din numărul total al pasagerilor. De fapt, bărbaţii, în marea lor majoritate, se îngrijeau să-şi salveze în primul rând propriile vieţi.

Catastrofa de pe Titanic a fost o excepţie, deoarece a existat un ordin strict al căpitanului să fie salvate mai întâi femeile şi copiii şi acest ordin a fost posibil de executat doar sub ameninţarea cu armele, pentru a ţine la distanţă bărbaţii care râvneau locuri în bărci; drept rezultat, rata supravieţurii femeilor a fost de 70 %.