Cele mai multe voturi la capitolul Politică, peste 25.800, cu diferenţă de zece mii de la persoana de pe locul secund, au fost oferite Elenei Bacalu, îndrăgită pentru atitudinea sa şi implicarea în proiectele ce vizează societatea. Bărbată în decizii și maternă în atitudine ea evită vorbele multe și mizează pe fapte concrete, iar rezultatele o spun de la sine. În cei peste trei ani de exercitare a mandatului de deputat în Parlamentul RM, a contribuit la implementarea politicilor de îmbunătățire a condițiilor de trai ale cetățenilor țării, iar în calitate de președintă a raionului Cahul, a implementat zeci de proiecte sociale. 2018 nu a fost o excepție.

Pe parcursul carierei mele, am pășit pe fiecare treaptă, începând de la funcția de educatoare, metodistă sau simplă inspectoare la cea de vicepreședintă și deputată. Anume această evoluție a determinat dezvoltarea mea profesională.

Activitatea mea în calitate de deputată în Parlamentul RM mi-a oferit oportunitatea de a mă implica în mod direct în rezolvarea problemelor cu care se confruntă cetățenii, ceea ce mi-a determinat cea mai importantă satisfacție în urma rezultatelor obținute pentru creșterea nivelului bunăstării societății și nivelului de trai al cetățenilor.

Am avut posibilitatea de a munci pentru cetățenii din raionul Cahul, având grijă de familiile noastre, oferind oportunități pentru tineri și asumându-mi responsabilitatea pentru fiecare acțiune a mea. Am identificat problemele și necesitățile existente, după care am realizat: extinderea rețelelor de apă și canalizare, gazificare, drumuri bune, sprijin pentru producătorii autohtoni, renovarea instituțiilor de învățământ, crearea locurilor de muncă, apartamente sociale și multe alte lucruri orientate spre dezvoltarea localităților și a țării în întregime.

Drumul spre succes și excelență are diferite nivele și reprezintă o planificare a obiectivelor propuse urmată de abilitatea eforturilor depuse pentru realizarea eficientă a acestora. Am alături colegi și o echipă formată din oameni inteligenți și pregătiți mereu să fructifice oportunitățile care apar zi de zi, anume aceasta ne asigură și menține „starea de succes și excelență” pe termen lung.

Sunt o feministă adevărată. Dintotdeauna am crezut în abilitățile și capacitățile ascunse în fina făptură a unei femei. Cred în Dumnezeu și în puterile Lui, iar principiul după care mă ghidez în viață și carieră și pe care nu îl încalc este respectul față de oameni, mediu, țară și limba pe care o vorbim.

Mottoul după care mă conduc este „Nu trebuie să te comporți ca un bărbat pentru a fi o Femeie puternică”. Femeile folosesc intuiția și caută consensul, pun accent pe egalitate, solidaritate și calitatea condițiilor de muncă și au la bază idealul bunăstării societății”. Din aceste considerente, eu sunt mai aproape de oameni și necesitățile acestora.

Sunt absolut convinsă că ceea ce fac împreună cu echipa din care fac parte are impact direct asupra societății, am realizat deja schimbări la nivel național și vom continua și în următorii ani, pentru a avea o societate modernă și prosperă, bazată pe faptul că omul trebuie respectat și pentru a asigura condițiile necesare pentru un trai decent în condiții echitabile.

Nu aș putea menționa că am timp liber neutilizat, deoarece în timpul meu liber, inclusiv în zilele de odihnă, încerc să fiu alături de oameni prin determinarea problemelor și identificarea soluțiilor. Însă afirm cu certitudine că acest lucru nu este un sacrificiu, ci o satisfacție. Îi mulțumesc familiei mele, soțului și fiicei, care mă înțeleg și mă susțin necondiționat și care îmi sunt mereu alături.

Nu pot spune că citesc foarte mult, dar de câte ori dispun de timp liber sau am „insomnie”, citesc, deoarece auto-educarea începe cu o carte potrivită, iar la moment lecturez „Talentul nu este suficient” de John Maxwell, care influențează foarte mult felul de a gândi, determinând dezvoltarea personală. E o carte pe care o recomand cu siguranță.

Mă simt împlinită atunci când pot ajuta cetățenii și văd pe chipul lor sclipire de speranță și recunoștință. Și cel mai important lucru pe care trebuie să îl facem este să ne bucurăm de lucrurile mărunte ale vieții, de copiii ingenioși și de progresele tinerei generații. Și iată, atunci nu mai este loc de neîmplinire în sufletul nostru.

Fişier

Deputată în Parlamentul Republicii Moldova, fracțiunea Partidului Democrat

Data nașterii: 29 iulie 1961

Studii: Academia de Administrare Publică, magistră în administraţie publică

Text: Doina Popa

Foto: Arhiva Personală