Nina Costiuc, desemnată OMUL ANULUI 2018 la capitolul Administrare publică locală

Aș propune să se scrie o carte despre Nina Costiuc. Și, credeți-mă, ne va fi complicat de frumos să începem prima pagină. Argumentul e simplu, mulțimea realizărilor pe care le-a avut dumneaei pe parcursul activității de Primar al comunei Budești. De această dată, lucrul a fost mai ușor, pentru că ne-am rezumat doar la reușitele anului 2018, dar și aici nu putem să discriminăm vreo realizare. Iar dacă ne-a scăpat vreuna, să știți că materiale despre Nina Costiuc vor mai apărea. Vă asigur. Și vor fi toate frumoase, ca sufletul ei.

Am muncit pentru autoritate și pentru un nume care îl voi lăsa moștenire nepoților și Budeștiului, localitatea soră geamănă sufletului meu. Pentru mine, ca Primar, nu există realizări mari sau mici. Orice victorie, oricât de mică ar fi, dacă este în folosul cetățenilor, este o reușită importantă. Aș putea enumera: plantarea arborilor, curățarea râulețului din localitate, asfaltarea a 44000 m2 de drumuri, finisarea a mai mult de 20 km de apeduct, renovarea terenului de mini-fotbal, reparația fațadei, amenajarea terasei cu construcția platformei care asigură accesul persoanelor cu necesități speciale de mișcare a Centrului de Sănătate, construcția unei stații auto de pasageri, a unei platforme de depozitare a deșeurilor, susținerea și implementarea proiectelor sociale în derulare, cum ar fi: servicii gratuite de frizerie, servicii de asistență medicală cu oferire a consultațiilor gratis de către medici voluntari ai Centrului Creștin Internațional veniți de peste hotare și din țară, cu oferirea gratuită a medicamentelor, a ochelarilor pentru vedere. Nu uit de serviciile gratuite de educație și odihnă pentru copii în domeniul IT cu implicarea studenților din Coreea de Sud. Șirul proiectelor poate fi prelungit, dar cea mai importantă reușită a anului 2018 a fost că numărul prietenilor de peste hotare ai Budeștiului s-a mărit considerabil odată cu semnarea Memorandumului Trilateral dintre localitățile Kommun (Suedia), Ghanzi (Botswana, Africa), Budești (Moldova).

Localitatea a aderat și eu, în calitate de primar, am semnat „Convenția Primarilor cu privire la eficiența energetică, micșorarea emisiilor CO2 și Climă”. Am elaborat și aprobat de consiliu planul de dezvoltare socio-economic pe următorii cinci ani. 2018 a fost anul în care am sărbătorit cei 563 de ani de la înființarea localității, impactul dezvoltării infrastructurii, dotării și menținerii activității instituțiilor publice: grădiniță, liceu, școala primară, Centrul de Sănătate, Centrul pentru Copii și Tineret, Căminul cultural, biblioteca publică.

Fiecare zi trăită trebuie să rezume cât de bine ai reușit ca primar să realizezi ceva pentru comunitate. Când e vorba de risc, să îți asumi riscul și să te întrebi: cine, dacă nu tu?

Să îți mobilizezi colegii și să-i motivezi, pentru a munci alături de tine, în serviciul cetățenilor, prin exemplul tău, să nu lași lucrul de azi pe mâine. Nu tolerez indiferența și aroganța aleșilor locali și a funcționarilor publici de orice rang. Sunt mereu în căutare de bune practici pentru a le prelua și a le implementa acasă, în localitate.

Pentru a schimba lumea, trebuie să te schimbi tu însuți. Lumea trebuie s-o primești așa cum este ea, îți găsești locul tău pentru a nu încurca nimănui, dar și pentru a învăța din tot ce te înconjoară, cum să supraviețuiești. Și întrebarea este nu numai să supraviețuiești, dar și să înveți să fii fericit. Fiecare om contează, având calități pozitive, iubind și muncind, îi poate face și pe alții fericiți. Prin credință, prin dragoste, muncă, bunătate, generozitate, ne schimbăm noi și pe cei din jurul nostru.

Fişier

Primar al comunei Budeşti

Data şi locul naşterii: 21 iunie 1956, com. Budești, mun. Chișinău

Studii: Institutul Juridic Unional din Moscova; Academia de Administrare Publică

Text: Iuliana Mămăligă

Foto: Arhiva personală

Abonează-te la articolele

Vip Magazin