La cea de-a 13‑a aniversare a revistei „VIP magazin”, am ales să vă arătăm, într-o altfel de manieră, cât suntem de frumoşi, deştepţi, harnici şi… modeşti. Ne-am oprit la ideea de a apărea în faţa suporterilor noştri, adică a voastră – acititorilor, ca o echipă de fotbal, dacă tot e cel mai popular sport din lume. E oprezentare clasică a unui lot de 13 jucători, întâmplarea fiind deloc întâmplătoare, pentru că suntem 13 inşi la cei 13 ani ajunşi, şi nu ne temem de superstiţii. Textul e ceva mai haios, dar rămânem serioşi în teren. Adică, la muncă.

Echipa noastră este mai restrânsă decât o echipă clasică. Şi, dacă Dumnezeu ne va da sănătate şi putere şi ne va scuti de vreun război mondial sau de supremaţia dronelor ca să ajungem la 22 de ani de VIP magazin, veţi avea fericita ocazie să ne admiraţi lotul complet, pe care, poate, îl şi lărgim până la 22…

Până atunci, analizaţi capacităţile celor 13 „coechipieri”. Fiecare dintre ei este prezentat inclusiv prin prisma abilităţilor personale şi a atribuţiilor de serviciu, corespunzând, într-un fel anume, poziţiilor şi funcţiilor pe terenul de fotbal. Mai în glumă, mai în serios, foc la ghete!

1

PORTAR

Petru Strîmbeanu

responsabil de design / prepress

2f3a8265

 

La fel ca şi în cazul apărătorului de buturi, totul porneşte şi se încheie cu el – începând cu paginarea iniţială a materiei scrise şi imaginare până la expedierea fişierelor finite în tipar. Portarul are o funcţie responsabilă într-o echipă – dacă greşeala coechipierilor mai poate fi corectată, atunci gafele lui sunt fatale pentru rezultatul final, pentru că el este ultimul. Şi la noi este la fel – de dispoziţia lui Petru depinde faţa finală a revistei, astfel că el niciodată nu duce lipsă de atenţie şi dulciuri din partea restului echipei.

2

FUNDAŞ DREAPTA

Tatiana Corcebaş

redactor-stilizator

2f3a8337Îndeplineşte, concomitent, atât funcţii de apărare, cât şi de construcţie. Se manifestă printr-un travaliu enorm, ca orice jucător de bandă. La fel e şi în echipa noastră, Tatiana munceşte atât la realizarea propriilor proiecte de creaţie, cât şi la redactarea textelor scrise de restul membrilor redacţiei. Ea apără flancul echipei – o zonă deosebit de sensibilă, de unde poate apărea rapid pericolul la propria poartă.

3

FUNDAŞ STÂNGA

Virginia Braga

redactor

2f3a8575Cea mai tânără componentă a echipei îşi foloseşte puterea şi prospeţimea pe care i le oferă vârsta, pentru că postul îi solicită o condiţie fizică perfectă. Ca jucător de bandă, trebuie să fie prezentă peste tot, să-şi dubleze coechipierii care întârzie sau uită să coboare în faza defensivă. Totodată, site-ul www.vipmagazin.md în aria sa de atribuţii intră. Unde mai pui că în faţă îl are în calitate de coleg de bandă pe Marcel Toma, care, se mai întâmplă, se opreşte cu mâinile în şolduri şi urlă la arbitru.

4

FUNDAŞ CENTRAL

Svetlana Tataru

redactoră, administratoare web

2f3a8515„Pe aici nu se trece!” – cam ăsta e sloganul realizat în fapte al unui veritabil fundaş central. Nici Svetlana nu se menajează şi nici adversarii nu şi-i cruţă, le mai dă pe la glezne, drept că şi pune osul la bătaie – dacă îi cedează adversarului centrul apărării, jalea vine imediat pentru întreaga echipă şi tabelul electronic poate indica în defavoarea acesteia. Pentru a-şi îmbunătăţi condiţia fizică, în ultima vreme s-a apucat de armwrestling, care prinde bine şi la fotbal, chiar dacă acesta din urmă e un sport de picioare…

5

FUNDAŞ CENTRAL

Iuliana Mămăligă

redactor

274a8945_optEste aproape de Svetlana atât ca poziţie de joc, cât şi ca amplasare în biroul de lucru, dar şi din postura de cumătră şi prietenă la cataramă – ele se simt foarte bine şi cooperează excelent din jumătate de privire. Iuliana este jumătatea mai sufletistă spre pătimaşă a cuplului „T&M”, partea lui creativă. O eventuală destrămare a tandemului ar putea avea urmări nefaste pentru echipă, care le mai iartă celor două micile păcate, atât timp cât maşinăria merge ceas.

6

MIJLOCAŞ DREAPTA

Sergiu Tihu

manager de logistică2f3a8380

Aleargă cât patru, pentru că trebuie să reuşească peste tot – şi să fie în apărare, dar şi să alimenteze partea ofensivă cu pase rezultative. Dispariţia lui din joc ar fi pe loc simţită de o grămadă de lume, aşa că este un lux pe care şi-l permite extrem de rar. Ştie să-şi aprecieze valoarea, aşa că ceilalţi membri ai echipei trebuie să se poarte destul de respectuos şi să-l laude la timp pentru acţiunile reuşite.

7

MIJLOCAŞ STÂNGA

Marcel Toma

redactor-şef adjunct

2f3a8195Ăsta, când nu are chef, nu are. În schimb, când îl are, atunci îl are. Boem prin tot ceea ce face şi prin ce joacă. Pentru că anii nu iartă, se bazează pe experienţă şi pe viziunea terenului – pentru alergat este fundaşul stânga. Pasează bine şi îşi ia des acţiuni pe cont propriu, pe care, de multe ori, le şi finalizează. Este un bun actor şi cunoaşte punctele slabe ale arbitrilor, de la care mai primeşte gratuit câte un penalty pentru căderi artistice în careu.

8

MIJLOCAŞ LA ÎNCHIDERE

Elena Volcovschi

director comercial

2f3a8315Ca un veritabil închizător, este puntea de legătură între defensivă şi ofensivă – jucătorul cheie. Filtrează toate mingile, ajută în apărare şi contribuie şi în atac. Dă greutate şi consistenţă imaginii echipei, dar influenţează decisiv şi aspectul obţinerii rezultatului. Este respectată şi apreciată, nimeni nici nu se gândeşte să se ia de ea, cu atât mai mult că nici nu oferă motive pentru asta. Şi dacă Elena se opreşte, atunci cine să asigure legătura?

9

MIJLOCAŞ CENTRAL

Doina Popa

redactor-şef adjunct

2f3a8222„Motoraşul” echipei, omul care nu oboseşte niciodată şi nu spune „Nu”. Poartă în spate o invizibilă sursă de energie alternativă sau se încarcă de la soare. La ocazie, poate evolua pe orice poziţie de joc, în afară de portar, lucru pe care îl şi face, dar este concentrată mai mult pe faza de atac – ea aduce toate mingile în apropierea careului advers. Fără aportul său, nu ar fi atât de eficienţi oamenii din vârful ofensivei.

10

COORDONATOR DE JOC

Sergiu Gavriliţă

redactor-şef

2f3a8697„Creierul” echipei – dacă acesta s-ar opri, atunci s-ar opri toată echipa. Din motive neştiute de nimeni, a creat o dependenţă astfel că toate baloanele, mai întâi, trec pe la el. Mai departe, Sergiu decide dacă şutează direct sau scoate pe poziţie de şut favorabilă alt coechipier. Important e că, de cele mai multe ori, deciziile lui sunt câştigătoare. Uneori lasă impresia că „merge” pe teren, dar sclipirile de geniu şi iluzia lenii au fost mereu caracteristice unor veritabile Nr. 10.

11

ATACANT

Rodica Ciorănică

director

2f3a8449_optVedeta echipei. Premiată deseori cu „Gheata de Aur” pentru că marchează regulat, dar anume aceasta este obligaţia unui atacant care nu trebuie să alerge acasă să recupereze mingi – pentru asta primesc bani componenţii altor compartimente de joc. Pe lângă eficienţa pe terenul de joc, Rodica punctează în folosul echipei şi la capitolul imagine – este prezentă la tot felul de evenimente, unde ne reprezintă cu brio.

12

PORTAR DE REZERVĂ

Marina Cimbir

manager vânzări

2f3a8637Are nevoie de un psihic de fier pentru a intra pe teren în momentele cele mai grele şi cruciale – pentru a-l înlocui pe titularul buturilor din varii motive. Rece pe alocuri, este mereu concentrată şi face faţă situaţiilor de fiecare dată când circumstanţele îi cer asta. Mai ales când aduce vreun contract barosan, obţinut de la un partener de calibru.

13

JUCĂTOR DE SCHIMB

Daria Oprea

manager vânzări

2f3a8548Jucătorii de rezervă au cea mai dificilă misiune, de a-i schimba pe titulari pentru a îmbunătăţi jocul şi rezultatul – cel puţin, pentru a nu-l face mai rău decât până la intrarea sa pe teren – şi de a confirma, având foarte puţin timp la dispoziţie. Daria este de puţin timp în echipa „VIP magazin”, dar contribuţia sa la atingerea rezultatelor este importantă, atât cât îi permit posibilităţile.

Text: Marcel Toma. Foto: Natalia Mitereva, Adrian Irimca