Constantin Botezat este un tânăr pictor originar din Republica Moldova, ale cărui portrete în creion au ajuns să fie expuse la o galerie de artă din Hollywood, fiind apreciate de iubitorii de artă. La cei 21 de ani, moldoveanul își face studiile în  Italia la Accademia di Belle Arti și are un potențial imens și sansa să devină unul dintre cei mai cunoscuți/ apreciați pictori de la noi. Constantin Botezat este reprezentat oficial de Galeria IAGA Contemporary Art din Cluj-Napoca și a participat la numeroase expoziții personale sau de grup, atât locale, cât și internaționale.

 

Când și cum ți-ai descoperit talentul?

Pasiunea mea pentru artă s-a manifestat pe când eram copil, iar familia mea, observând interesul pentru acest domeniu, mi-a recomandat să-mi continui activitățile într-o instituție cu profil artistic și astfel am ajuns elev la Liceul Academic de Arte Plastice „Igor Vieru” din Chișinău, unde am întâlnit niște profesori deosebiți care m-au motivat să studiez acest domeniu și cărora le sunt enorm de recunoscător.

cb6

Cât de importantă este școala (de pictură)?

Instituțiile de învățământ artistic sunt foarte importante pentru dezvoltarea unui pictor, deoarece prioritatea lor vizează formarea și instruirea elevilor în domeniul artelor plastice și pregătirea lor profesională, aceasta din urmă presupunând revalorificarea și consolidarea tradițiilor studiului academic.

 Care sunt sursele tale de inspirație?

O mare sursă de inspirație pentru mine reprezintă tradițiile și cultura poporului român și, din acest motiv, particip deseori la diverse tabere de creație. Ele ne oferă un contact direct cu așezările culturale inedite. Am avut marele noroc să-mi aranjez șevaletul în unele dintre cele mai pitorești sate ale Basarabiei și ale României. Pânzele realizate acolo vor ilustra locuri care, din păcate, nu vor mai exista în timp iar aceasta reprezintă contribuția mea în perpetuarea tradițiilor culturale ale neamului nostru. Totodată, am descoperit frumusețea satului și am învățat să prețuiesc clipele de simplitate și libertate.

bc11

Cum ai defini pictura?

Pictura este un domeniu care îți oferă oportunitatea de a-ți exprima gândurile și sentimentele prin intermediul culorilor, al tehnicilor și al petelor. Este și un  domeniu abstract care cuprinde mulți oameni interesanți dornici de a crea lucruri frumoase și de a schimba această lume.

Ce vrei să exprimi prin creațiile tale?

Prin cele abstracte, probabil, mai mult stări, pe când prin cele academice, realitatea și adevărul.

Cum ai dori să-ți perceapă publicul picturile?

Mi-aș dori în primul rând să le accepte, să le interpreteze corect și să perceapă cu adevărat mesajul lor.

cb22

Ce obiective îți propui pentru viitor?

În acest semestru, îmi voi continua activitatea în Italia la Accademia di Belle Arti din orașul Bari, și mi-aș dori nespus de mult să dezvolt noi proiecte artistice aici, iar mai târziu, voi organiza o expoziție de pictură în România.