Cum să nu mănânc dacă e bun?

Probabil cea mai frecventă frază auzită în meseria mea. Și chiar dacă acest bun e adesea pentru limbă (știm cu toții asta!) e greu să reziști tentației în fața unei felii de tort sau a unei porții de cartofi prăjiți cu sos de maioneză.

Vreau să te liniștesc prin 2 argumente:

  1. Totul se rezolvă!

”Bunul” se poate schimba pe alt „bun” dacă vrei.

Dacă conștientizezi că mai întâi corpul are nevoie de nutrienți apoi de plăceri gustative, îți vei schimba treptat coșul cu alimente.

  1. Există produse bune și sănătoase cu adevărat.

Propun să le identifici, apoi să le introduci treptat în alimentația de toate zilele.

Exemple pe ce poți substitui produsele goale și /sau calorice din comerț:

  • Înghețata – pe cea gătită de casă, de ex. din banane congelate și fructe de pădure cu miere și vanilie.
  • Bomboanele și biscuiții – fie le vom alege cu grijă de la rafturile BIO sau le vom căuta/găti pe unt și cu îndulcitori naturali: fructele uscate, mierea. Putem accepta și zahărul nerafinat din trestie de zahăr, floare de cocos sau siropul de Arțar, Agave sau Stevia.
  • Cartofii prăjiți – îi vom coace la cuptor, iar sosul din maioneză îl putem substitui pe sos din muștar, iaurt dens de 10%.
  • Hamburgherii și pizza – le putem prepara de casă din folii de lavaș sau turta coaptă din făină integrală, presurate cu piept de pui copt sau fiert, cașcaval și legume proaspete cu sos de iaurt.
  • Snacksurile sărate – pe covrigei, pesmeți de casă condimentați cu boia roșie și sare, gresinele.

Nu uitați că dulciurile prezintă vârful piramidei nutriționale, adică nu e mâncare de bază. Iar tot ce e facultativ se servește ocazional, în porții mici și moderate, reprezentând doar plăceri nevinovate.

Atenție pentru părinți ce au copii mici!!!

Cei 3 de „NU”:

  • Nu se acceptă substituirea produselor de bază cu cele dorite!
  • Nu se vor cumpăra produse de dragul poveștii, inelului de prințesă sau îndemnului aventurier!
  • Nu se va încuraja mâncarea de dragul socializării, distracției, recompensei, pedepsei și altor scopuri în-afara de cel de bază – actul hrănirii!

De cele mai multe ori „bunul” din mâncare este doar o imagine a ceea ce ascunde în spate povestea publicitară, gusturi fade de dulce sau crocant, popularitatea sau accesibilitatea produsului.

Să nu uităm că limba este cel mai veridic instrument de control al gusturilor adevărate.

Știai că limba ta are de la 2000 până la 10000 papile gustative?

Cu cât avem mai multe cu atât gustul este mai dezvoltat, simțind mai intens savoarea fiecărui aliment consumat. Papilele se regenerează în mod constant, fiecare la 10-14 zile. În așa mod, schimbând alimentația vom putea ușor să ne schimbăm gusturile.

Și ducem lipsă de gusturi cu adevărat bune!

 

Abonează-te la articolele

Vip Magazin