Pentru a-și trăi viața din plin, Roman Friptuleac are nevoie doar de trei lucruri: dragoste, călătorii și aparatul foto. Este pasionat de aventură și imagini, iar orice călătorie a fotografului moldovean ar reprezenta un adevărat test de rezistență pentru mulți dintre noi. Se poate mândri că a reușit să imortalizeze peisaje exotice care îți taie respirația și care te conving că frumusețea naturii e divină. Despre pasiunea pentru călătorii, dar și despre cheia unui voiaj reușit, află de la fotograful Roman Friptuleac, în interviul de mai jos.

Ce rol au călătoriile în viața ta?

Mai bine să vezi și să simți decât doar să citești despre o călătorie. Orice nouă destinație mă convinge că planeta noastră este desăvărșită și foarte frumoasă. Cu cât mai mult cunosc această planetă, cu atât mai împlinit mă simt.

Cum ai defini o destinație de călătorie reușită?

O călătorie reușită înseamnă să vezi toate obiectivele turistice care au fost stabilite și să ai parte de un anotimp favorabil și prietenos.

roman-friptuleac-greece-meteora

Ce țară vizitată de către tine te-a marcat cel mai mult și de ce?

Islanda. Acest paradis nordic și cu un caracter instabil ascunde taine și locuri pitorești. Aici găsești cascade uriașe, gheizere, vulcani, cratere stinse, ghețari, fântâni și râuri termale, o populație prietenoasă și toate ciudățeniile acestora.

De ce ai avea nevoie pentru o călătorie pe placul tău?

De regulă, cele mai importante obiecte pentru mine sunt camera foto și trepiedul. Însă o călătorie îndepărtată și în condiții neobișnuite necesită îmbrăcăminte impermeabilă și rezistentă la vânt, trusă medicală și, desigur, ceva cunoștințe legate de supraviețuire în condiții extreme.

norway-4020

Destinațiile alese de tine sunt deseori mult prea exotice sau dificile din punct de vedere climateric. Presupun acestea un antrenament prealabil?

Nu este nimic dificil: unde este frig, luăm haine groase, iar unde e cald, mai subțiri. Noi, basarabenii, avem patru anotimpuri și suntem deja obișnuiți cu schimbările climaterice. Sunt trasee în călătoriile noastre unde avem de mers și 20 de kilometri pe jos pe drum de munte, însă lumea care merge cu noi, de regulă, e sportivă și nu se lasă învinsă în fața noilor provocări.

11

În ce măsură călătoriile îți schimbă viața? Preiei anumite învățături din culturile străine?

Este o frază după care mă conduc în viață – „sunt trei lucruri care te fac fericit – dragostea, lucrul care îți place și posibilitatea de a călători”. Călătoriile ne fac mai înțelepți, mai calculați și mai fericiți.

Călătoriile solo sau cele de grup?

Călătorii de grup, desigur. Anume cu acest scop am creat împreună cu Viorel Rotaru clubul călătorilor – CastorulCălător,  unde fiecare se poate alătura expedițiilor noastre în diferite colțuri ale lumii. Călătoria de grup e veselă și interesantă, în care îți faci cunoștințe noi și afli multe lucruri interesante.

roman-friptuleac-norwayprekestolen

Mai jos, vezi galeria foto:

Mai multe poze găsiți pe pagina facebook.

 

Text: Virginia Braga

Foto: Roman Friptuleac