Astăzi, interpreta de muzică populară din Republica Moldova și artista poporului Zinaida Julea își serbează ziua de naștere.

Zinaida Julea este, cu siguranță, una dintre cele mai populare vedete de la noi. Este omul care se simte bine printre oameni și știe să ne aducă bucurie și voie bună în suflete și în casă. Nicio petrecere nu-i pe cinste dacă lipsește Zinaida Julea.

Zinaida Julea s-a născut în satul Hîrbovăț, raionul Anenii Noi, iar studiile le-a efectuat la Școala Medie de Muzică „Ștefan Neaga” și la Institutul de Arte (1988-1993) din Chișinău. La  vârsta de 17 ani a devenit solistă în Orchestra de muzică populară „Fluieraș” a Filarmonicii din Chișinău, unde a activat până în 1991, angajându-se mai apoi la Orchestra de muzică populară „Mugurel”, dirijată de Ion Dascăl. A evoluat în cadrul mai multor spectacole cu Orchestra de Muzică Populară „Lăutarii”, sub bagheta maestrului Nicolae Botgros.

Momentan, Zinaida Julea este solistă a Orchestrei Municipale, orchestră condusă de frații Vasile și Vitalie Advahov.

La „Fluieraș”, vedeta l-a cunoscut pe clarinetistul Simion Brînzilă, cel care, ulterior, avea să-i devină soț și cu care are împreună o fiică, pe Zinuța. Din păcate, Simion Brînzilă moare când fiica interpretei împlinește un an și opt luni.

În 1976 îi este conferit titlul de Artist Emerit, iar în 1985 – cel de Artistă a Poporului. În 1993 i se conferă medalia „Meritul civic” și, în 1997, Ordinul Republicii.