S-a prins la frumosul, dar adevăratul gând că ceea ce face ea, este parte nemijlocită din viața clienților săi: că le-a organizat o nuntă, că le-a construit o casă – arătându-le că lumea poate fi un loc mai inspirat și mai creativ, femeia de afaceri Svetlana Ursu este o persoană cu o intuiție puternică, plină de inventivitate, ea dă caracter fiecăruia dintre proiectele sale, iar designul capătă noi sensuri prin munca sa, devenind un stil de viață funcțional. Pentru a ajunge la această etapă, nu sunt suficiente însă cunoștințele clasice în ale economiei cu care un absolvent părăsește Alma mater cu matricola plină de note de 10 la „macro” și la „micro”. Ea este în continuă cursă contracronometru, cu obstacole pe care, de multe ori, le sare cu eleganța unui alergător de cursă lungă. Svetlana nu are zile de odihnă sau vacanță, anul împrejur. Noțiunile ca sală de sport sau de holiday își cam pierd din sens în cazul ei. Și una, și alta, face în timpul procesului de muncă, alergând pe la obiecte sau călătorind peste hotare după obiecte de decor sau materiale de construcție. Or, trebuie să le reușească pe toate, acasă ori la oficiu, cu fetele sale minunate sau cu minunații săi clienți sau parteneri. N-a avut timp nici pentru cele două cafele care așa și au rămas nebăute în timpul celor două vizite pe care le-a avut la redacție. Că autorul acestor rânduri s-a lăsat copleșit de ritmul oaspetelui și a uitat să-i amintească, de fiecare dată, de băutura care se răcea cuminte tot așteptând să fie servită, e o altă întrebare…
Text: Marcel Toma
Foto: Natalia Mitereva, Nathaniel Kowalsky

Viața

„Marea taină a existenţei nu constă în a trăi, ci în a şti pentru ce trăieşti.” — Feodor Dostoievski

 Sunt Svetlana Ursu, nume pe care mi l-am format de una singură, ca și personalitatea. Nu însă fără factorul motivant care a fost și este familia mea, una foarte puternică: mama fiind profesoară, iar tatăl – medic. Anume părinții au fost la temelia a tot ce mi-a reușit să fac. Ei au lucrat cu mine, m-au direcționat și mi-au explicat „ce și cum” în momentele cruciale.

Viața a decis cam totul pentru mine. Ea mi-a indicat încotro s-o iau și ce trebuie să fac, inclusiv în aspect profesional. Și oamenii care mi i-a oferit aceasta în cale, tot viața a decis. Ea mi-a sugerat să fac altceva decât specialitatea mea care nu are tangențe cu construcțiile – medicina, cum au insistat părinții . Stomatologia, de fapt.

„Arareori ajung unde am vrut, dar ajung aproape întotdeauna acolo unde trebuie să fiu.” — Douglas Adams

Am fost eminentă și la școală, și la facultate. Am deschis o clinică încă de pe când eram în anul III de facultate, la ULIM. N-am crezut niciodată că voi continua de unde am început. Or, am început la ULIM și, mai apoi, viața m-a întors la dl Andrei Galben, Dumnezeu să-l odihnească în pace. Fără susținerea și încrederea lui nu ar fi fost la fel, cu siguranță …..

Sala de ceremonii „Cupidon”. Apoi, la scurt timp, și sala „Lavi”. În cazul Cupidonului, cei peste 2000 de metri pătrați de acolo au reprezentat prima experiență ce ține de construcții, în termeni foarte limitați – jumătate de an. Mi-am asumat o responsabilitate enormă, însemnând banchete programate din timp, oameni care mă știau și care și-au încredințat evenimentele. Primul local, Cupidon, a fost inaugurat în termenii stabiliți, într-o dată specială: 08.08.2008.

„Oricât de frumos ar răsări soarele, la capăt de zi tot va trebui să apună.” — Heinrich Heine

Stomatologie… Nu cred că mă mai întorc. Chiar dacă sunt de părere că în viață niciodată nu trebuie să spui nu, viața te pedepsește și te întoarce la momentul în care tu ai spus nu. Eu văd exemplul tăticului meu care a fost și este medic toată viața lui, care a trăit, nu a lucrat, toată viața, în medicină. Pentru asta e nevoie de un har aparte și de capacități aparte. Pentru asta trebuie să activezi în domeniu încontinuu – dacă ai plecat, pe o perioadă, înapoi e foarte greu să te întorci la același randament. Dacă nu, imposibil.

Sunt de la nord și cu asta se explică multe. Spiritul de gospodar de la nord și-a spus cuvântul. Și orgoliul de a fi prima în toate l-am luat de la mama, care a fost și este un exemplu de urmat pentru mine. Mă implic în toate procesele de producție și de administrare, așa că sunt genul de proprietar care poartă totul pe umerii proprii.

Afacerile

2f3a7588„Pentru fiecare lucru pe care l-ai ratat, ai câştigat altceva şi pentru fiecare lucru pe care îl câştigi, pierzi ceva.” — Ralph Waldo Emerson

Întoarcerea din alimentația publică către construcție s-a produs când a venit timpul și oferta să-i spun adio Cupidonului, care a fost o afacere bună, chit că pe atunci erau puține săli de acest nivel. Cumpărătorul era din domeniul construcțiilor și oferea o bună parte din suma cerută sub forma de apartamente în stare de lucru. Atunci am început să investesc în reparații la cheie, apoi chiar în procesul de construcție.

,,Visuri la cheie”

Specificul nostru este construcția și definitivarea obiectelor de clasa Lux, dotate cu de toate, gata pentru folosință. Am testat terenul și am înțeles că sunt clienți care ar dori să intre la totul de-a gata, cu mobilă italiană, de exemplu, și electrocasnice performante, lustre, draperii sau covoare. Sunt însă și clienți cărora le lăsăm plăcerea și posibilitatea să finalizeze ultimele detalii după gusturile lor proprii.

,,Acasă „.  Când deschizi ușa casei, pășești în memoria minții și sufletului tău, iar dacă în acest spațiu e doar o colecție dezordonată de obiecte care nu te definesc, evident că nu te regăsești în ea și ajungi să te simți neîmplinit… De aceea mă străduiesc să ofer o gamă variată de produse cu ajutorul cărora să iți personalizezi casa așa cum îți dorești, pentru a crea sursa de inspirație care îți transformă casa într-un spațu ce te reprezintă și la care astepți cu nerăbdare să te întorci în fiecare zi.

Organizarea de evenimente s-a întâmplat, în viața mea, odată cu baza de clienți rămasă de când am avut Cupidonul, care mă tot rugau să le organizez evenimentele. Până la urmă, chiar dacă am dorit să plec din acest domeniu, viața m-a întors înapoi acolo. Aproape acolo, pentru că decizia a căzut peste organizarea de evenimente. Și peste compania ,,Mira Decor”. Esența a rămas aceeași, doar că forma – un pic alta.

Preocupările mele actuale mai noi țin de participarea la grandiosul proect ,,ROYAL TOWER”-  va fi un centru unic în categoria lui, în tot orașul. Situat pe str. Mihai Viteazul 4, este amplasat strategic chiar in centrul Chișinăului, în imediata apropiere de bd. Ștefan cel Mare și Sfânt.

Business Centrul “ROYAL TOWER”, cu o suprafață de peste 20.000 m2, este creat pentru a asigura confort și comoditate maximă în gestionarea afacerilor de orice tip, oferind potenţialilor clienți următoarele beneficii: arhitectură şi design premium pentru o imagine impecabilă, proximitate cu cele mai importante instituţii ale statului, vedere spectaculoasă asupra orașului din orice unghi datorită fațadei care va fi integral din sticlă.
Clădirea oferă spații generoase, suprafața închiriabilă pe fiecare etaj este de aproximativ 1.000 m2. Centrul de afaceri beneficiază de o Recepție impunătoare la parter, plus numeroase facilităţi în incinta complexului:
Hotel de clasa Lux.
Bancă comercială.
Companie de asigurări.
Restaurant High Class.
Restaurant – Penthouse cu deschidere de 360°.

Restaurant To Go.
Birou notarial.

Sala de conferinţe (500 persoane).

2 nivele subterane de parcare și spații tehnice.

Business Centrul “ROYAL TOWER” se evidențiază prin calitatea amenajării spaţiilor, care îmbină funcţionalitatea cu siguranţa şi confortul, oferind spațiile necesare holdingurilor mari, precum și altor categorii de întreprinderi.

Servicii incluse în mentenanța spațiilor comune:
• Curățenie, colectare și evacuare de gunoi menajer
• Dezinsecție, deratizare (dacă este cazul)
• Asigurare consumabile toalete
• Recepție / pază 24h / 24h
• Întreținere, reparații, revizii instalații sanitare, termice, electrice și echipamente (ascensoare, centrale termice etc.)
• Întreținere și deszăpezire căi de acces

Oficiile sunt echipate conform clasei A și dispun de cele mai avansate dotări și tehnologii, fiind echipate conform standardelor occidentale. Clădirea este dotată cu sisteme, aparataj și echipamente cu un consum redus de energie. Printre soluţiile „verzi” implementate se numără: grad sporit de lumină naturală, reglarea automată a intensităţii luminii din interior, sistem inteligent de automatizare a instalaţiilor electrice, sisteme de ventilație de ultimă generație, care vor asigura o temperatură constantă și un volum optim de aer proaspăt. Sistem performant de ventilare cu recuperare, de la renumitul brand LORAN (Italia).
Sistem de răcire/climatizare, realizată din echipamente AERMEC (Italia). Fațade cu sticlă specială, care oferă protecţie termică şi solară, executată din sisteme și soluții propuse de inginerii companiei SHUCO (Germania), cu geamuri termopane 4S.
Încălzirea clădirii este asigurată de echipamente de ultimă generație BUDERUS (Germania).
Ascensoare de clasa Premium tip Schindler, cu viteză de deplasare 2,5 m/s, cabine securizate cu sistem de ventilare încorporat.
Ascensoarele, ușile și barierele de la intrare sunt securizate prin carduri de acces personalizate.
Sursă de curent suplimentară (generator stand-by).
Sistem antiincendiu performant: Sprinkler System.
Multiroom System (muzică lentă centralizată pe toate spațiile comune).
Dispeceratul centrului asigură gestionarea automatizată a tuturor sistemelor, precum și securitatea acestuia 24/24.
Acces restricționat, sistem de monitorizare video și control acces pe etaj / birou .
Rețea de fibră optică și telefonie.
Toate comunicațiile sunt conectate.

Oficiile și spatiile comerciale cuprind suprafețe de:
20.4 m2.
32,4 m2.
47,1 m2.
65,3 m2.
95,6 m2.
96,4 m2.
118,7 m2.
123,2 m2.
150,2 m2.
Pe lângă spațiile standard oferite, oficiile pot fi comasate și combinate conform cerințelor și criteriilor individuale.
ESTE POSIBILĂ ACHITAREA ÎN RATE, GRAFIC FLEXIBIL.
Începând cu suma de 24.480 euro, vă puteți dezvolta propria afacere nu doar profitabil, dar și într-o atmosferă de lux și performanță alături de cei mai puternici.

Închirierea sau procurarea oricărui spațiu din cadrul Centrului „ROYAL TOWER” este deja un pas important spre o afacere de succes.

INFORMAȚII DE CONTACT:
Centrul de Afaceri „ROYAL TOWER” se află pe adresa: str. Mihai Viteazul 4
TEL:+373 68 303 300
E-mail: royal.towerinfo@gmail.com
Pagina WEB: www.braus.md
Pagina Facebook: @RoyalTower

Familia

2f3a5966„Copiii sunt mesaje vii pe care le trimitem unor timpuri pe care nu le vom mai apuca.” Neil Postman

Fetele mele sunt toate diferite, ca și înfățișare, caractere sau deprinderi. Și cu vârste diferite. Așa, diferite, sunt totul pentru mine. Pentru ele trăiesc, pentru ele muncesc. De fapt, tot ceea ce fac, o fac pentru ele.

Lavi ,,sufletul meu”, la ai săi 12 ani, e o fire de sine stătătoare, este stâlpul cel de care m-am sprijinit mereu, ea a fost scopul pentru care eu am mers înainte. Dacă am pornit de trei ori de la zero, în domenii de activitate diferite și am obținut ceva, ea este cea care m-a motivat și sprijinit să reușesc în fiecare caz. Ea m-a învățat să fiu sigură că orice lucru pe care îl iau de la început, îl duc până la capăt pe nota 10. În raportul cu clienții, la fel: dacă am luat un obiect, îl iau de la zero și de fiecare dată fac mai mult decât am promis – niciodată mai puțin.

Nicole ,,dragostea mea”, are trei ani și parcă e de sânge nobil, este atât de adorabilă încât te îndrăgostești la prima vedere.

Elizabet „puterea mea”, la doi ani, este un argint viu, ea conduce parada și face cel mai bine ce știe ea să facă. Adică ce vrea. Are un caracter puternic și nu cedează în fața celor două surori mai mari când e vorba de apărat interesele proprii.

2018 a fost unul foarte bun pentru mine. Dacă e să mă apuc de totaluri la sfârșit de an, cam tot ce mi-am pus în gând, s-a reușit. Pentru mine, a fost și un an plin de schimbari… spre bine.

Programul zilei: deșteptarea are loc la 5.30 în fiecare dimineață. La ora 6, cel târziu – atunci se trezește Elizabet. Pe la 8 vine doamna care mă ajută cu creșterea fetelor, este de 12 ani în casa noastră și mi-a fost de enorm ajutor de când prima mea fată era micuță… Până atunci însă pot să alerg cu Liza pe la câteva obiecte care se află în apropiere, pentru că meșterii mei lucrează de la 6. La 8, ne întoarcem să luăm dejunul, toate împreună. După care las ghetele, sar pe tocuri și alerg juma de zi cu organizări, meeting-uri cu arhitecți etc… Mănânc, cum se întâmplă mai des, odată în zi, pe la orele 14-15, aproximativ…

Când mă întorc, Lavi este venită deja de la școală. Eu intru în casă pe la 7-8 seara și ăsta este cel mai mare minus al vieții mele – nu acord timp suficient copiilor mei. Dar este o regulă pe care o înțeleg și pe care, cu greu, o accept: mereu în viață, dacă vrei să obții ceva, neapărat va trebui să renunți la ceva. Cineva va trebui, neapărat, să sufere. Copiii, familia, așa cum e în cazul meu.

Contează dacă merită sacrificiile. Sper că în cazul meu, să merite, pentru că tot ceea ce fac, tot spre ele merge, toate alergăturile mele sunt pentru ele. Este baza pentru viitorul lor. Până la urmă, încerc să găsesc soluții pentru a diminua cât mai mult acest handicap, mergem în zilele la zoo, mergem în parc, teatru, centre de dezvoltare. Lipim, modelăm. Mergem la volan… nu, asta nu, că citește și poliția… De fapt, tot timpul care-mi rămâne, este timpul lor.

Persoana din viața mea…?

„Uneori ne întâlnim destinul chiar pe drumul pe care am luat-o ca să ne ferim de el…” — La Fontaine

img_4800Sunt foarte pedantă la detalii. Nu prea las loc de improvizații, dacă ele nu-și au rostul și sunt doar de dragul improvizațiilor. Clientul poate fi de acord cu ce fac eu, dar dacă nu-mi place, schimb radical tot față de ce am început din start.

Doar înainte! Niciun pas înapoi! Și la viteză maximă! Este lecția principală pe care am însușit-o în viață și pe care pot să le-o predau și copiilor. Trebuie să și creadă în ceea ce vor să facă – dacă este dorința, la care mai adaugi și ceva efort, reușești sută la sută.

Eu nu am zile sumbre sau nereușite. Odată ce m-am trezit dimineața, cu siguranță, este și va fi o zi reușită. Fiecare zi este o zi reușită – chiar dacă ceva nu a ieșit azi, lucrul continuă și sunt sigură că peste o zi sau două, îl voi reuși.

Deciziile le iau foarte repede, când e vorba de domeniul afacerilor sau de cel casnic. Sau când procur ceva – am văzut, mi-a plăcut, am luat. Știu de ce am nevoie și asta iau.

Emoțiile pe care le culeg la sfârșitul unui proiect realizat, îmi aduc uneori satisfacții mai mari decât cele financiare. Deși contează și banii, firesc.

Cele mai importante momente din viața oamenilor se întâmplă cu nemijlocita mea participare. Or, cele mai importante momente în viața unei familii sunt căsătoria, nașterea copiilor, botezul și propria casă. Am ajuns să fac casele clienților cărora, cu ceva ani în urmă, le-am făcut nunțile, cumetriile și alte genuri de evenimente festive. Din coincidență, fără premeditate, fără să ținem legătura sau altceva.

Lupt pentru lucrurile frumoase, am fost o fire creativă de când mă țin minte. Și rămân la fel. Mereu mi-a plăcut să improvizez și să scot în evidență lucrurile deosebite. Aceasta însă nu se bate cap în cap cu gândirea analitică și calitățile de lider pe care mi le-a oferit Dumnezeu. Fără aceste elemente, nu cred că primele ar mai fi scoase în valoare.

Mă inspiră Consolațiile lui Seneca. De acolo înțeleg că nu ajută la nimic să te plângi mereu de probleme. Putem invoca și acuza la nesfârșit soarta, doar că este peste putințele noastre să o schimbăm. Așa că la ce bun lacrimile, care nu folosesc la nimic, să le cruțăm și să acționăm pentru a le rezolva, că fiecare are putința de a deveni fericit.

Nu prea cred în întâmplări. Așa că, chiar dacă și Dumnezeu îmi întinde în cale o încercare, dacă, la prima vedere, pare rău de ceva, până la urmă, totul iese cât se poate de bine.

Mulțumesc Domnului pentru tot ceea ce am: in primul rând, pentru copiii mei, pentru puterea de a merge înainte, să ajung să-mi văd fetele mari …

 

Chestionarul lui Marcel Proust/Toma

 

Ziua bună începe cu?…

Cu Bună dimineața, venită de la Elizabet.

Când îți amintești de Dumnezeu?

Toate diminețile le încep cu Doamne ajută. Sunt credincioasă și merg la biserică nu doar la botezuri și cununii. Deși se întâmplă rar, din cauzele menționate mai sus.

Pentru ce și cui ești gata să ceri iertare?

Copiilor și părinților mei, pentru că sunt prea puțin cu ei.

Primul lucru care îl faci după darea în exploatare…

Mă apuc de alt obiect. Sau altele, cu mult înainte de încheierea precedentului.

Faci parte din sectă? Din secta șoferilor…

Eu de o sectă știu, a șoferilor de BMW. Am fost parte, dar nu din motive de fanatism… Pentru mine, mașina este și casa mea, așa că trebuie să mă simt pe patru roți la fel ca acasă. Am fost zece ani pe BMW, preferam X-urile, 5 sau 6, mă caracterizau ca personalitate, putere. Și acum le iubesc, dar viața „m-a așezat” și în alte mașini, nu mai puțin confortabile sau performante.

Îl asculți pe Filip Kirkorov?

Ascult muzica care mi se pare mie bună. Depinde de dispoziție, de moment și de companie. O ascult nu doar pentru melodie, dar și pentru ce se cântă acolo, muzica pe care o înțeleg și îi descopăr sensul versurilor, nu doar de dragul la-la-la.

Alb, negru sau roșu? În vestimentație…

Alb, negru. Uneori, roșu.

Spumant, vin roșu sec sau țuică scoțiană?

Mai des rose. Dar nu exclud din listă 50 de grame de cogniac sau țuică, cum îi zici tu, scoțiană. Dar depinde și de moment, de loc, dacă sunt singură sau cu cineva, și cu cine anume.

Espresso sau americană?

Americană.

Lași de pomană?

Da, mereu.