Filmele lui Emil Loteanu au devenit etalon și legendă în cinematografia moldovenească și rusească, ocupând și un loc în istoria artei și a industriei cinematografice mondiale. Succesul său era atât de apreciat, încât și actori precum Robert De Niro și Jack Nicholson au visat să ajungă în filmele lui Loteanu. Spre regret, conducerea Comitetului de Stat al Cinematografiei URSS nu a admis acest lucru.

facebook-fotografia-zilei-emil-loteanu-si-robert-de-niro-1366571517

Emil Loteanu și Robert De Niro împreună cu feciorii lor la Moscova, în Piața Roșie, 1987. Foto: Vitalie Negru

Este autorul a peste 20 de pelicule, printre care filme de acțiune, dar și documentare. De-a lungul vieții, Emil Loteanu a filmat și scurtmetraje, elaborându-și astfel un portofoliu vast de producții cinematografice apreciate de public și cinefili.
Mai jos, găsiți șase filme celebre regizate de Emil Loteanu:

1. Poienile roșii (1966)

Film de dragoste, în care au debutat actorii Svetlana Toma și Grigore Grigoriu, Victor Soțchi-Voinicescu. Atât regia, cât și scenariul îi aparține lui Emil Loteanu. A fost filmul care i-a adus notorietate.

2. Lăutarii (1971)

Film premiat cu Premiul Special al Juriului la Festivalul Internațional de Film de la San Sebastián. A reprezentat testul de maturitate artistică a lui Eugen Doga, muzica bazându-se pe specificul folclorului moldovenesc.

3. Șatra (Mosfilm, 1975)

Filmul Șatra sau O șatră urcă la cer (tr. Rusă Табор уходит в небо) cuprinde ecranizarea a mai multor nuvele ale scriitorului rus Maxim Gorki. A fost vândut și ecranizat în peste 112 țări. Eugen Doga a dezvăluit că el și maestrul Loteanu au căutat intens folclorul autentic al țiganilor pentru filmul Șatra. Cei doi urcau în avion, fiecare având o destinație diferită, și ascultau, analizau tradițiile țiganilor din întreaga Uniune Sovietică. A obținut Scoica de Aur la Festivalul Internațional de Film de la San Sebastian în 1976.

Link film

4. Gingașa și tandra mea fiară (Mosfilm, 1978)

Ecranizarea romanului Dramă la vânătoare al scriitorului rus Anton Cehov este considerată cea mai frumoasă poveste de dragoste din cinematografia rusă. Protagoniștii filmului au fost actorii Oleg Yankovski și soția lui Emil Loteanu, Galina Belyaeva.

Link film
5. Anna Pavlova (Mosfilm, 1983) – 2 episoade

Film biografic regizat de Emil Loteanu. În roluri principale: Galina Belyaeva, James Fox și Serghei Șakurov. Filmul ecranizează viața balerinei Anna Pavlova. Este o coproducție sovieto-britanică, cunoscută și ca A Woman for All Time. Renumitul regizor american Martin Scorsese a fost unul dintre producătorii peliculei lui Loteanu Ana Pavlova și chiar a intrerpretat un rol episodic în film.

6. Luceafărul (1986)

Filmul este dedicat lui Mihai Eminescu, o figură emblematică a culturii şi a spiritualităţii româneşti, ilustrând viața și creația poetului. Distribuția filmului a cuprins nume sonore precum: Vasile Zubcu-Codreanu, Svetlana Toma, Grigore Grigoriu, Nicolae Sulac şi Ştefan Petrache, cei doi din urmă interpretând cântece populare pentru coloana sonoră a filmului.