Acasă la Oleg Braga

A doua zi, familia Braga urma să se mute definitiv în casă nouă… un moment aşteptat cu nerăbdare de şase ani, timp în care au fost puse cărămizile şi gândit în detalii noul lor cămin. Era evident că nu puteam alege un alt loc pentru o sesiune foto de familie şi o discuţie fără cravată decât în noua casă. Le-am păşit pragul dis de dimineaţă, anticipând plecarea la birou a capului familiei, al cărui program este şi mai plin în ultimele cinci luni, de când a fost numit director general al întreprinderii Floare Carpet.

Şi am cunoscut astfel o familie radiantă, în care este evidentă buna înţelegere şi armonia, într-un interior ce îi reprezintă, plin de lumină, culori pastelate şi confort, alegându-ne cu o discuţie antrenantă ce dă senzaţia că s-au reîntâlnit prietenii după ceva timp.

FAMILIA

Dimineţile încep foarte activ în familia noastră. Şi neapărat cu zâmbet. Fiecare ştie ce are de făcut şi cum se pregăteşte pentru ziua ce urmează, fie o zi de muncă sau şcoală. O tradiţie respectată fără excepţii este micul dejun în comun. E momentul în care ne împărtăşim unul altuia gândurile şi „punem ţara la cale”. La fel şi cina ne adună pe toţi patru la aceeaşi masă. Cinci, de fapt… avem şi un prieten fidel, căţelul Smiley.

Cu Natalia am făcut cunoştinţă în anul 1995 la un simpozion de tineret, fiind studenţi pe atunci. A început cu un „coup de foudre” şi s-a ales cu o ambiţie mare să o cuceresc.  Aşa s-a întâmplat că, după patru ani, am jucat nunta în localul în care ne-am văzut pentru prima dată.

Suntem căsătoriţi de 17 ani, dar tot mai purtăm fluturi în stomac. Şi e important ca aceştia să nu dispară.  Contează mult armonia în familie, încrederea, iar dorul pe care îl simţi la cele mai mici absenţe de acasă, sclipirea din priviri, sunt atât de frumoase, încât nu necesită nici o explicaţie.

Avem doi copii, Daniela şi Sandu, dar familia noastră este cu mult mai numeroasă, pentru că include generaţii întregi. Mie întotdeauna mi-a plăcut ca familia să fie mare. Bunica Nataliei a trăit 90 de ani şi în fiece an, la aniversarea ei, ne adunam cu toţii la ea acasă – copii, nepoţi, strănepoţi. Ţinem foarte mult la rudele noastre, ne străduim să comunicăm cu toţi, să nu uităm de origini şi să ne educăm copiii în acest fel.

Cea mai bună investiţie în viaţă este investiţia în copii. Ne-am pus scopul să le dezvoltăm cât mai mult cultura generală şi să descopere lumea şi valorile alături de noi. Iată de ce călătorim mult pentru ca ei să vadă lumea şi să cunoască cultura altor ţări. Aceasta este cea mai bună lecţie de istorie. Spre exemplu vara trecută am parcurs 7000 km cu maşina într-o călătorie prin marile oraşe Europene, cu popasuri pe mal de mare, în locuri istorice, de o arhitectură unică. Călătoria a inclus şi o escapadă cu trenul. E un hobby care place tuturor din familia noastră. O alta pasiune comuna  este sportul  – Daniela face hipism, Sandu taekwondo şi scrimă.

Nu m-a încercat niciodată tentația de a migra din țară. Dacă plecăm noi, dacă pleacă prietenii noștri, colegii de facultate care înregistrau cele mai bune performanțe, angajații care aduc beneficii zi de zi companiei… cine își va asuma responsabilitatea de a avea grija Moldovei, grija părinților și bunicilor noștri?

Sunt tradiţii de familie pe care le fundamentăm cu insistenţă. Este o regulă pentru noi ca sâmbăta sau duminica să mergem la bunici, în fiecare săptămână. În general, sunt tradiţii pe care este frumos  și util să le păstrezi pentru că te definesc ca şi parte a unui popor. Și aici mă refer la tradițiile de nuntă și botez, la urăturile de Anul Nou și, desigur, la ornamente, manufactură și covoarele țesute după vechi datini strămoșești. Iată că această precădere față de tradiții mi-a îndreptat oarecum și cursul profesional.

2f3a2177

CASA

Acasă înseamnă pentru mine privirea caldă a Nataliei, grija ei maternă, vioiciunea și multitudinea de întrebări a copiilor.

Iată că ne mutăm la casă nouă. E un proiect pe care l-am început acum șase ani. Ghidați de un designer, ne-am propus din start să redăm aici starea noastră interioară, preferințele și ce am văzut, ce ne-a inspirat călătorind prin Europa.

Am gândit casa astfel încât să fie comodă pentru a trăi, am aplicat tehnologii moderne, optând pentu  încălzire geotermală, izolare termică, panouri solare, dar am  pus și un mare accent pe autohton și tradiție, mobilând exclusiv casa cu lucrări autohtone, iar la picioare ne stau covoare de la Floare Carpet.

Am mizat pe utilitatea fiecărui spațiu, fie acesta camera de oaspeți, bucătăria, cele trei dormitoare de la etaj, camera destinată relaxării, dotată cu saună infraroșie sau nelipsita pivniță pentru o casă la sol.

Accentele din lemn natural au un rol aparte în interior pentru că lemnul emană căldură. Acceași tendință de calmitate și plăcut am păstrat-o în selectarea nuanțelor preponderent pastelate, a texturilor, formelor.

Casa am construit-o pentru noi, dar și pentru prietenii noștri cu care ne întâlnim foarte des și cărora credem că cel mai frumos este să le oferim o atmosferă „de acasă”. Nu în zadar suntem parte a unui popor foarte ospitalier.
2f3a1885

MUNCA DEVENITĂ PASIUNE – FLOARE CARPET

V-am vorbit deja în mod repetat despre covoare. Dintotdeauna am avut acest ataşament faţă de ele. Le port în memorie pe cele din casa bunicilor şi a părinţilor. Am primit de câteva ori în dar covoare şi am dăruit cu orice ocazie, în special celor din străinătate. Acum câţiva ani cumpărasem câteva covoare cu harta Moldovei, confecţionate la Floare Carpet pentru a le dărui la Ambasade, aşa că la Ambasada SUA, a Portugaliei ş.a. se regăsesc şi astăzi aceste simboluri.

Pentru că am fost ani buni membru al Consiliului de Conducere al întreprinderii Floare Carpet, când am fost numit în funcţia de director general, cunoşteam deja destul de bine istoria fabricii, prestigiul pe care-l are în întreaga lume. Şi totuşi, în momentul în care m-am implicat direct în procesele de administrare şi producere, având acces la toată informaţia, studiind originile diferitor ornamente şi tipuri de  covoare, simbolistica care face distincţia covoarelor din diferite ţări, specificul naţional moldovenesc şi multe altele, am realizat cât de complexă este această industrie şi cât de captivantă. Iată de ce mi-am pus scopul să promovez cât mai intens activitatea Floare Carpet şi să oferim toată această informaţie publicului larg. În prezent intenţionez să plasez pe faţada clădirii fabricii, la înălţime, pe ecran led, insigna luminată Floare Carpet, ca să fie văzută de la Aeroport.

Covorul înseamnă căldură în casă şi schimbă absolut interiorul. În dependenţă de culoarea covorului se modelează şi dispoziţia locuinţei. Iată de ce este recomandat să alegi covorul cu un designer. La fabrică avem atelierul de creaţie, şase persoane care merg deseori şi peste hotare la specializări ca să studieze continuu tendinţele şi domeniul.

În covoarele Floare Carpet lungimea pluşului este de 6-8 mm, îţi dă o senzaţie plăcută când păşeşti, în special iarna. Covorul este un produs sezonier… când cade prima brumă, lumea cumpără covoare. Plus că e un produs 100% natural – lână pură, bumbac, iută.

Investim în modernizarea întreprinderii, dar această modernizare poate fi făcută doar pas cu pas, acum important este să păstrăm clădirile, utilajul şi să creăm modele noi, colecţii noi. În cele cinci luni de când sunt în funcţie, ne-a reuşit să deschidem 5 noi magazine pe teritoriul Republicii Moldova. Când am venit la fabrică, vânzarea se axa cel mai mult pe CSI. Acum avem o altă strategie pentru secţia de marketing şi vânzări, fiecare angajat al secţiei fiind răspunzător de o anumită ţară sau grup de ţări. Pe lângă arealul de distribuţie de până în prezent, ne axăm şi pe toate ţările din Europa, SUA, Australia. Recent am discutat cu SUA să reluăm exportul, ultima tranzacţie fiind în anul 2008.

Avem o sală de mostre foarte interesantă, unde facem comenzi individuale. Pe covoarele noastre se răgesc portrete, hărţi, simboluri, pomul vieţii ş.a.

Covoarele Floare Carpet sunt în cele mai îndepărtate colţuri ale lumii, se regăsesc în casele regale britanice şi în majoritatea bisericilor şi mănăstirilor din Grecia. Regi ai Africii au în birouri covoare cu portretele lor, iar în Rusia, mii de metri de covor se întind în încăperile de la Kremlin, din reşedinţa lui Vladimir Putin, Dmitry Medvedev, în Mitropolia Rusă, toate oficiile stării civile din Sankt Petersburg şi multe alte locaţii.

Important pentru mine personal şi cred că pentru toţi cei care muncesc la Floare Carpet este ca, covoarele noastre să se aştearnă în cât mai multe case şi să aducă cât mai multă căldură. În casa mea ele s-au integrat minunat.

Text: Doina Popa, foto: Natalia Mitereva

Abonează-te la articolele

Vip Magazin