Vezi cine sunt 10 cei mai de temut luptători ai societății și ce fac ei

Dacă tot, uneori, ne plângem că societatea noastră seamănă mai mult cu o pădure spre junglă, merită luaţi în seamă cei care, elementar, apără bunele moravuri, bunul-simţ sau legea. Ei reprezintă societatea civilă prin acţiunile cu caracter civic pe care le desfăşoară, în mod diferit, la fel cum fiecare dintre ei este diferit.

Fără ei, fără apariţiile şi acţiunile lor, viaţa noastră ar fi mai tristă. Ei reprezintă pata de culoare a societăţii noastre, prea cenuşie, monotonă şi fricoasă. Și își lasă pata nu pur şi simplu, dar generând un impact spre binele nostru al tuturor.

Numărul luptătorilor pentru dreptate şi bine depăşeşte cu mult cifra 10, că e vorba de bloggeri, jurnalişti sau reprezentanţi ai altor meserii a căror datorie profesională e să „latre” şi să „muşte” când în „curtea” numită societate se întâmplă lucruri necurate. Astfel că VIP magazin şi-a permis luxul să selecteze doar 10 persoane care duc această povară, dar o fac mai mult din motivaţie personală şi principială decât profesională.

Blamaţi şi bătuţi de unii, veneraţi şi mulţumiţi de alţii, unii – mai cuminţi, alţii – mai spectaculoşi, ba pe internet, ba în plină stradă, ba în consilii municipale. Toţi, însă, fac una: semnalează şi penalizează lucrurile rele, încearcă şi chiar fac lucruri bune sau cel puţin utile. Cum reușesc ei asta, urmează să vedem…

Oleg Brega

bregamod

Când pronunţi Oleg Brega, gândul ne duce automat la „Hyde Park” şi „Curaj.TV”. Susţinut la bine, dar mai ales la greu, de fratele său Ghenadie, el este omul cu camera şi cu fluierul, şi aici nu ne referim la vreun instrument muzical. Brega este un veritabil sanitar, dar şi „câine de pază” al societăţii, reacţionează imediat la orice neregulă depistată şi postează pe internet cu aceeaşi viteză maximă. A participat activ în ultimele campanii electorale, candidând pentru postul de deputat, dar şi de primar general al Chişinăului şi de consilier municipal.

Liderul „clanului” Brega, Oleg a „deranjat” destulă lume prin acţiunile sale de protest, prin fluierăturile, filmările şi postările sale. Nu l-a costat mare lucru să aducă poliţia de patrulare în preajma sediului unui partid politic, loc unde erau parcate neregulamentar automobilele membrilor şi ale liderilor formaţiunii respective. Temporar, aceştia au rămas fără numere de înmatriculare şi fapta s-a datorat anume lui Oleg Brega. Contează mai puţin faptul că, peste câteva zile, exact în acel loc au parcat poliţiştii de patrulare. Probabil că Brega, atunci, era ocupat cu altceva…

Diana Guja
img_3125copy_1_opt

„Revoluţionară cultă înnăscută”, acesta este calificativul ce s-ar plia perfect pe felul de a fi și de a se manifesta al Dianei Guja, CEO și fondatoarea blogului Alo… BEBE!, o jurnalistă care a ales să fie liber profesionistă pentru că nu s-a putut lăsa niciodată dirijată și impusă să-și încalce propriile convingeri sau să fie verificată prin sisteme de securizare. Or, ea consideră că libertatea, în toate formele sale, este cea mai importantă pentru om. Ce face astăzi Diana Guja pentru societate? Îi semnalează rănile și, prin ce scrie, îi îndeamnă pe oameni să nu tacă. Or, în acest sens, propria expunere e cel mai bun exemplu. Ea s-a revoltat. S-a revoltat atunci când i s-au cerut taxe suplimentare la şcoală pentru copilul său, s-a revoltat atunci când femeile au fost desconsiderate, s-a revoltat atunci când i-au sărit în ochi inscripţii pe pereţii unor clădiri cu istorie sau când politicienii au călcat pe bec. Ultimul subiect de impact abordat minuţios de Diana este abuzul fizic şi moral asupra femeii în societatea moldovenească, publicând o mulţime de scrisori de la femeile care au trecut prin violenţă domestică și abuz sexual când erau mici. Este, poate, unicul blog de la noi ce conţine atâtea mărturii șocante și dureroase.

Viorel Mardare

____viorelmardare

Viorel Mardare îşi iubeşte ţara, dar refuză să o iubească cu toate neajunsurile ei. Astfel, şi-a pus ţelul de a schimba pe căi artistice viziunile şi de a transmite mesaje. Este regizor în cadrul Atelierului Sergiu Prodan și își centrează activitatea pe producerea publicităţii. Departe însă de a oferi publicului o publicitate standard, Viorel are scopul de a schimba prin ea mentalitatea și viziunea spectatorului și de a educa valori, precum şi de a schimba în general conceptul de publicitate în Moldova. Alege personaje, subiecte şi medii corespunzătoare publicului-ţintă şi nu se orientează spre spoturi cu modele şi decapotabile. Laurii îi aparţin indiscutabil pentru spotul „Go on. Fruits from Moldova”. Pe lângă activitatea sa profesională, este activ în mediul on-line prin postări de atitudine care, de regulă, stârnesc reacţii de amploare. Are susţinători, dar şi critici. Iar acest fapt e semn că părerea lui contează. Şi, deşi a renunţat de ceva timp la blogul său, Posmotrel.eu, pseudonimul Posmotrel a rămas larg recunoscut, fiind asociat cu revolta. Una necenzurată. Astfel, un Viorel revoltat se sinonimizează cu Posmotrel. 

Andrei Bolocan

ji9c7913_1_opt

Fostul prezentator de la Jurnal TV îşi trăieşte clipele de glorie acum în Canada. Dar nu joacă hochei. Face „Lumina”, emisiune pe care ne-o aduce pe internet. Legătura lui cu Nata Albot nu ţine doar de viaţa personală. În cazul lui Andrei este vizibil „transferul” de spirit de luptător pentru dreptate şi lucruri bune şi frumoase, atât de vizibil şi accentuat la minunata lui nevastă. Videourile lui, simple la prima vedere, ating diferite subiecte care ne dor şi el mai vine şi cu soluţii. Aşa, cu tonul lui ironic şi sarcastic, cum iubeşte s-o facă. Emisiunea „Lumina”… o face prin personajele sale, Fedot Bernstein şi Anatolie Prime, care sunt atenţi la ştirile din „Moldovia”. Andrei şi personajele lui vorbesc despre multe chestii care se întâmplă în ţara pe care a părăsit-o doar cu prezenţa – cu sufletul e cu noi. Şi cu Lumina lui. Chestii cu caracter politic, dar şi social. Printre altele, Bolocan îndeamnă Ministerul de Interne şi Ministerul Educaţiei, dar şi Primăria să ia măsuri care ar preveni accidentele rutiere grave şi spulberarea copiilor pe zebre. Vine şi cu exemple din Canada, demne de urmat şi la noi, cum ar fi instituirea unui coridor special în preajma şcolilor şi a grădiniţelor, dar şi a parcurilor unde se joacă „capilaşii”; a funcţiei de brigadier şcolar – angajatul poliţiei care îi ajută pe pietoni să traverseze în zonele corespunzătoare…

Antonița Fonari

fonarinou_opt

Secretarul general al Consiliului Naţional al ONG-urilor din Republica Moldova s-a băgat în asta pentru că oamenii se tem să se adune pentru o cauză, chiar dacă sunt nedreptăţiţi. Şi atunci intervine ea şi o face pentru ei. Îi învaţă pe pietoni să traverseze regulamentar, iar pe automobilişti, să nu calce lumea care traversează zebra, taxează dur bădărănia în stradă şi violenţa în familie, dar şi înaintează şi promovează proiecte de lege, are dese întâlniri cu politicienii moldoveni, dar şi cu oficiali europeni.

Antoniţa a fost printre promotorii aprigi ai Legii privind egalitatea de şanse, fapt pentru care a şi fost înjurată la greu. Ea şi copiii săi. Acum este preocupată de problema promovării femeilor în viaţa politică şi în funcţii de răspundere, astfel că dacă ţara noastră va avea prima femeie preşedinte, aceasta din urmă va trebui să-i mulţumească şi Antoniţei Fonari.

Pentru Antoniţa, femeia înseamnă suflet, mamă, căldură… În niciun caz, craci lungi şi decolteuri provocatoare care ar denigra imaginea femeii. Din cauza acestei probleme au avut probleme producătorii de colanţi, dar şi noi, producătorii de Top 100 cele mai sexy femei din Moldova. A deranjat-o cuvântul sexy, fireşte.

Vitalie Cojocari

20151222_143011

Corespondentul Ştirilor PRO TV Bucureşti şi autorul blogului Cojocari.ro este jurnalist, ceea ce înseamnă că e în slujba cetăţeanului. Scrie despre vreo problemă de fiecare dată când cineva i-o semnalează în privat şi dacă aceasta este una generală. O face pentru că societatea din Moldova, „șchioapă cum este”, i-a dat ceva – școală, bibliotecă, transport pe carnet de student, iar el trebuie să-i întoarcă ceva înapoi. Pentru că este jurnalist, şi-a făcut un blog și încearcă să sensibilizeze autorităţile şi societatea prin puterea cuvântului.

A scris despre studenţii din Republica Moldova care au probleme în România din cauza unor proceduri absurde și birocratice, cărora le şi oferă sfaturi. A scris și despre cazul „La soacra”, și despre oamenii care au murit în urma unui accident rutier pentru că autorităţile nu deszăpeziseră drumul. A mai descoperit că șefa TRM avuse niște „inadvertenţe” în CV. Cel mai recent, a scris despre cazul tinerei de la Orhei care s-a plâns că a fost violată și de care și-a bătut joc inclusiv justiţia – un caz răsunător în societatea noastră. Deocamdată, s-a obţinut reanchetarea cazului.

Victor Chironda

11136299_1637170999835651_5510745580106849327_o-1140x760

Activist social, antropolog, iniţiatorul şi managerul proiectului de restaurare a Scuarului „Cehov”, Victor Chironda şi-a pus scopul de a cere ordine în capitală. De la cei care trebuie să o menţină. E „gardianul” municipalităţii şi sesizează argumentat toate ilegalităţile şi lacunele proiectelor urbanistice derulate de primărie. Victor a făcut şi un exerciţiu de imaginaţie răspunzând la întrebarea „ce aş face dacă aş fi primar al Chişinăului”, iar răspunsurile sale pot fi cu încredere echivalate cu un plan strategic de acţiune. Iniţiativele şi opiniile lui pot fi cunoscute prin urmărirea postărilor sale în mediul online, atât pe reţele de socializare, cât şi pe blogul său, victorchironda.eu, dar şi prin vizionarea emisiunilor cu prezenţa sa. Nu este scandalagiu, dar nici nu ezită să polemizeze. Lansează acuzaţii, dar are pregătite şi probe. Nu înjură, dar e usturător. Şi atât timp cât iniţiativele sale provoacă reacţii de solidarizare din partea societăţii, şansa de a obţine succesul creşte constant. Parcări ilegale, gherete ilegale, panouri ilegale, construcţii ilegale, restaurări necorespunzătoare planificărilor urbanistice, pe toate le are în vizor.

Alexei Dimitrov

eumai20141mod

Deși activează în domeniul designului poligrafic și, aparent, munca sa se centrează în jurul biroului, Alexei a optat pentru un altfel de aport la binele chișinăuienilor, dar și la înfruntarea minciunii și a ilegalităţilor. Este gata oricând să apese butonul REC și să înregistreze orice fapt care depășește bunul-simţ pe străzile și în locaţiile capitalei: comerţ neautorizat, construcţii ilegale, trotuare stricate, parcări neautorizate, chiar dacă, deseori, își pune la bătaie propria siguranţă. El numește această activitate „fanatism sănătos”. Este și iute de limbă, critic, nu îi este frică să se lanseze în polemici, iar cauza pentru care pledează are, de regulă, scopul de a salva Chișinăul. „SCANDAL la Botanica! Un tânăr a chemat poliţia când a văzut cum au fost parcate câteva maşini cu numere diplomatice”, „Alexei Dimitrov povestește cum a fost agresat”, „Alexei Dimitrov despre Chișinăul terminat”, acestea sunt doar câteva titluri ce apar la o simplă căutare pe Google. Pentru a promova în mase încălcările sesizate și a-i coopta pe alţii, Alexei a creat paginile web „Chişinăul Terminat” și „Salvaţi Chişinăul Verde”.

Ion Ștefăniță

dscn0375

Lumea îl cunoaște și ca Ion Ștefăniţă de Moldavie, omul care se lansează în lupte aprige pentru a apăra monumentele istorice ale Moldovei şi ale Chişinăului. Conduce de mai bine de şase ani Agenţia pentru Inspectare și Restaurare a Monumentelor. A fost rugat să dea suflet unei instituţii care nu era activă și, în pofida tuturor intemperiilor, a reușit, ritmul de demolări ale monumentelor cu valoare istorică naţională a început să se micșoreze, iar lumea – să conștientizeze importanţa acestor monumente. Mai mult, să ia iniţiativă şi să sesizeze organele responsabile. Cifra demolărilor este în descreștere. Toate astea însă nu s-au trecut fără risc din partea sa, apărătorul fiind deseori prezent în focare de interese şi de bombardamente verbale cu cei care comit ilegalităţi. Ion Ştefăniţă a contribuit și la restaurarea Cetăţii Soroca, la salubrizarea cimitirului din str. Armenească sau la reconstrucţia Complexului Muzeal „Conacul Manuc-Bei”. Este mult sau puţin ce face el pentru societate? Putem răspunde întrebării cu o altă întrebare: poate oare exista o societate fără valorificare istorică?

Adrian Pleșca

img_9750

Chiar dacă luptă cu morile de vânt ale birocraţiei, se pare că face paşi siguri spre victorie. Ipoteza se referă la iniţiativa lui Adrian Pleşca de a obţine aprobarea transportului de noapte în capitală. La doar 18 ani, Adrian este fondator, coordonator al portalului orasulmeu.md, fiind cunoscut în mase pentru proiectul de ornamentare a Scării Trandafirilor, proiect ce nu s-a lăsat fără perturbaţii, cărora le-a făcut faţă cu brio, riscând la un moment dat să fie condamnat la şase ani de închisoare. Prin iniţiativele sale, Adrian îşi propune să îmbunătăţească condiţiile de viaţă ale comunităţii şi, în acest sens, mizează mult pe comunicare şi informare, pe solidarizare şi conlucrare. Nu o dată, tânărul a iniţiat conferinţe de presă pentru a transmite mesaje mediei şi societăţii. El ştie că uşile, în Moldova, nu se deschid din prima, aşa că bate în ele cu insistenţă şi le deschide singur când e cazul. Iar unul dintre cele mai demne de urmat lucruri pe care le face Adrian pentru această ţară este faptul că el călătoreşte purtând ia şi tricolorul.

 

Text: Marcel Toma. Cristina Bencheci

Abonează-te la articolele

Vip Magazin