Are 1,75 metri înălţime, 39 de ani, ochii verzi şi este una dintre cele mai cunoscute top-modele ale României. Se numeşte Andreea Raicu şi este astăzi o prezentatoare de top în televiziunea românească. A prezentat, de-a lungul anilor, „Pro Fashion”, „Totul pentru tine”, „Ce vor fetele”, „Mereu prieteni”, „Reuniune de clasă”, „Big Brother”. Show-ul care o reprezintă cel mai mult este, probabil, „Megastar”, echivalentul românesc al „Fabricii de staruri”. 

Ne-am întîlnit cu Andreea la Nobil Luxury Boutique Hotel, un loc perfect pentru ţinuta ei de vedetă şi imaginea glamour a unei dive admirate de o ţară întreagă. Poartă blugi skin, o vestă gri, la gît are o eşarfă cu nuanţe de verde, părul – strîns în coadă. Accesorii – o geantă Hermes şi un laptop. O prezenţă delicată şi stilată. Fără machiaj, doar un pic de fond de ten. Servim şampanie şi admirăm Chişinăul de seară de la etajul 7 al Hotelului „Nobil”. După o zi plină, vorbim despre vise de vedete, frumuseţe, bloguri, televiziune, dragoste şi fobii.

Cu ce ţi se asociază Republica Moldova?  

Am fost în Moldova acum foarte mulţi ani şi nu am stat decît o zi. Primul lucru care îmi vine în minte, atunci cînd zic „Moldova”, mă gîndesc la Cătălin Josanu, care a cîştigat prima ediţie a „Megastar”-ului din România. E foarte ciudat: primul „Megastar” cîştigat de un moldovean. Mi-a făcut plăcere să-l cunosc, pentru că este un băiat cu mult bun simţ, e foarte ambiţios şi muncitor. A fost o surpriză faptul că s-a clasat atît de bine la preselecţia naţională pentru „Eurovision”, care a avut loc imediat după încheierea „Megastar”-ului: a luat extrem de multe puncte din partea publicului, ceea ce este un lucru extraordinar.

Din toate proiectele pe care le-ai prezentat, la care ţii cel mai mult?

Fiecare are un loc aparte în sufletul meu. Dar, un proiect la care ţin foarte tare este „Big Brother”. Mă ataşez de oamenii din jurul meu şi pun foarte mult suflet în tot ceea ce fac. În principiu, nu fac lucrurile în care nu cred. Dacă sînt proiecte pe care le simt că nu merg, nu mă apuc să le fac. M-am ataşat de „Big Brother” pentru că practic am locuit în aceeaşi casă cu concurenţii. Era un show zilnic, am stat alături de ei patru luni de zile.

Prin ce anume te-a fascinat televiziunea?

Prin faptul că tot timpul e alta. Simţi că trăieşti altfel din momentul în care eşti în studio. Pentru mine, televiziunea, înainte de toate, înseamnă live. În momentul în care eşti în direct, adrenalina atinge cote maxime, eşti concentrat – atît tu, cît şi toată echipa, să dai tot ce ai mai bun. Acesta a fost primul lucru pe care l-am învăţat atunci cînd am venit acum mulţi ani în televiziune. Nu contează absolut nimic atunci cînd eşti în faţa camerei – uiţi de toate problemele, că e sîmbătă, duminică, că te doare capul, că ai probleme acasă sau ţi s-a întîmplat un accident. În faţa camerei trebuie să fii perfect, impecabil, pentru că telespectatorul care priveşte o emisiune de divertisment, vrea să vadă un om bine dispus.

raicu
În viaţă eşti la fel de veselă?

Extrem de veselă. Sînt un om pozitiv.

Într-o zi, pe blog-ul tău ai scris că ţi-ar plăcea să ştii cîţi oameni reuşesc să trăiască aşa cum simt. Să se lase duşi de stări, să uite de reguli, de comentariile celor din jur, de restricţii, să lase deoparte prejudecăţile, să-şi urmeze instinctele. Tu reuşeşti să trăieşti astfel?

Încerc să fiu liberă cît de tare pot, să fiu eu însumi.

Cît de des mergi la evenimente mondene?

Nu merg chiar la toate, prefer ca în timpul meu liber să merg cu prietenii în locuri mai liniştite. Merg la evenimentele mondene organizate de prietenii mei, care nu sînt atît de dese.  

Cine dintre prietenii tăi ştie totul despre Andreea Raicu?

Mama mea ştie absolut totul despre mine şi ea este cea mai bună prietenă a mea. Ea a fost însoţitoare de bord, acum este la pensie, sînt singurul copil la părinţi.

Te-a marcat cumva regimul de pînă la 1989? Cum a fost copilăria ta?

Nu cred că am fost marcată în vreun fel de regim. Am avut acces la tot ce nu se găsea în România. Am fost un copil răsfăţat – mama avea grijă să nu-mi lipsească nimic. Aveam toate lucrurile care şi le-ar fi dorit oricine, haine frumoase, jucării, penare şi creioane colorate, tot feluri de dulciuri, piscinuţe. Nu am simţit lipsurile pe care le-a adus regimul. Îmi aduc aminte că mama aducea revistele celea groase, germane, „Neckermann”, cu modele şi eu îmi alegeam rochii de acolo.

În afară de modelling şi televiziune, ce ţi-ai mai dori să faci?

Mi-ar fi plăcut să fac psihologie sau PR, lucruri care au legătură cu oamenii. Mă fascinează oamenii, îmi place să-i cunosc, să-i studiez.

raicu-02O femeie frumoasă este…

Cred că frumuseţea vine din interiorul persoanei, pentru că ştiu foarte multe femei frumoase care sînt mai puţin frumoase pe din afară. Lipsa frumuseţii din interior se vede, se simte foarte tare. Şi ştii, cunosc o mulţime de femei care nu sînt înzestrate cu calităţi fizice extraordinare, dar sînt nişte persoane nemaipomenite. Cred că are o legătură şi cu felul în care eşti. N-am să-ţi spun acum că să fii frumos e o calitate. Poate fi şi calitate, şi defect. Şi dacă o să mă întrebi dacă frumuseţea m-a ajutat, n-o să zic nu. Fireşte, m-a ajutat foarte mult. Dar, dacă am să spun că a fost singura calitate pe care o aveam, probabil că n-aş fi făcut televiziune pînă acum. Frumuseţea trebuie să fie dublată de ceva minte, multă ambiţie, muncă, trebuie să fii conştiincios. Nu rezişti dacă nu ai mai multe calităţi.

Nu te sperie trecerea anilor, că la 50 n-ai să fii ca la 30?

Eu nu am nici o problemă cu vîrsta. Dar e foarte important să ştii să îmbătrîneşti frumos, cu lucrurile specifice fiecărei vîrste şi să accepţi că timpul trece. Cred că cel mai tare mi-e frică de boală şi de singurătate.

Ce fel de bărbat te-ar putea cuceri?

Un bărbat matur, asumat, puternic, un bărbat cu care am ce să comunic, cu simţul umorului, responsabil.

Ce n-ai îmbrăca niciodată şi care sînt brandurile tale preferate?

Cred că n-aş îmbrăca niciodată lucrurile fake. Din branduri, îmi plac foarte mult „Lanvin” şi „Prada” şi bineînţeles, creaţiile prietenilor mei, Răzvan Ciobanu şi Irina Schrotter.

Cum reuşeşti să îmbini filmările, cu prezentările de modă, interviurile şi sesiunile foto etc.?

Am foarte multă energie. Fac mult sport, lucru ce-mi conferă o stare foarte bună, merg la înot. Mă străduiesc să am un regim de viaţă cît se poate de echilibrat. Îmi place să fac yoga, dar nu din considerentul că ar fi o chestie la modă acum. Nu urmez niciodată lucrurile care sînt în vogă.
  

Text: Rodica Trofimov. 
Fotografii: Alex Gălmeanu