Ce fel de condiment este femeia? M-am întrebat admirând-o în timp ce combina îndrăzneţ arome ameţitoare din borcane mici… busuioc, cardamon, rozmarin… sau scorţișoară? Sau mereu o altă aromă… „Știi ce gătesc diseară?” … mi-a întrerupt ea gândul, apoi nu așteptă prea mult să ghicesc, știa că nu am cum, din moment ce pasiunea ei pentru gătit este atât de mare… și răspunse singură: „Dovleac copt cu file de curcan și coacăză neagră… cred că o să-ţi placă. Iar la desert e un fondant de ciocolată, preferatul tău”. Liuba știe să uimească în bucătărie, o admir pentru asta… gătitul este una dintre pasiunile noastre comune și nu pierdem nicio ocazie să descoperim noi reţete, fie urmărindu-l pe Jamie Oliver – idolul ei, fie vizitând restaurante și chiar taverne în călătoriile noastre. Pasiunea sa pentru gătit a evoluat frumos și, de acum un an, s-a reflectat într-un food blog, floricacuisine.wordpress.com, prin care Liuba împărtășește experienţele sale culinare, iar eu, soţul ei, mi-am oficializat titlul de „degustator și critic culinar personal”. În această călătorie ni se alătură cu bucurie cele două fiice ale noastre… care chicotesc când în casă miroase a clătite sau a deserturile lor preferate. Și iată că astăzi mă întreb: ce condiment este femeia?

Ar fi fost, poate, reprezentative în acest pictorial poze cu Liuba gătind sau oferind un master class, dar mi-am dorit să pun în lumină alte trăsături ale soţiei mele – fineţea, sinceritatea, simplitatea ei, pentru că toate aceste calităţi se reflectă oarecum și în ce gătește în bucătărie, în cum se comportă cu cei din jur și în felul său de a vedea lumea.

Așadar, încep asocierile aromate…

Oregano

Ușor dulce și plăcut proaspăt…

img_9627_optCardamon

Piperat și cu arome de citrice…

liuba-11_optGhimbir

Imposibil de confundat

aimg_8593_optScorţișoară

Puternică, proaspătă, dulceagă și caldă

aimg_8556_3_optRozmarin

Extrem de aromată

liuba-12_optCimbru

Fină și parfumată

aimg_8997_optCurry

Între dulce și picant

aimg_8516_2_opt