Ştefan Gaţcan a fost premiat de revista „VIP magazin” pentru reușitele sale în medicină şi sănătate

Una dintre reușitele apreciabile ale lui Ștefan Gațcan în 2016 ține de activitatea sa științifică, dânsul inițiind studiul „Mortinatalitatea în Republica Moldova, estimarea factorilor socio-medicali”, parte a unui proiect al Academiei de Științe. Lucrarea în cauză are scopul să diminueze numărul cazurilor de mortalitate prenatală, fiind primul proiect național de genul respectiv. Această importantă inițiativă se încadrează în activitatea medicală și managerială vastă a lui Ștefan Gațcan, căci pentru el fiecare zi înseamnă să ajute venirea pe lume a unei noi vieți sau să lupte pentru viața mamei și a copilului în sala de operații. Și desfășoară această activitate de mai bine de 32 de ani.

Mortinatalitatea în Republica Moldova este o problemă destul de actuală. Anume faptul de ce unii feţi decedează intrauterin, înainte de naştere, fără să cunoaştem cauzele, generează mari întrebări. Peste 250-300 de cazuri de mortinatalitate pe an, care cred că pot fi prevenite în proporție de 60-70 %. De acest segment depinde, în principiu, succesul în general al obstetricii-ginecologiei, al perinatologiei şi al neonatologiei din Republica Moldova, și acest factor este foarte important pentru țară mai ales în perioada când noi avem o diminuare drastică a natalităţii.

Totodată, în plan ştiinţific, anul acesta mi-am întărit câţiva doctoranzi, patru la număr, care ulterior vor putea să devină doctori în ştiinţe sub conducerea mea. Deși am deja câteva titluri (sunt doctor honoris causa al Academiei de Știinţe din Bucureşti), printre care și internaţionale, îmi doresc, desigur, să primesc în curând și titlul de profesor, chiar și de academician, de ce nu?

În fiecare zi, sub ochii mei se nasc copii, în fiecare zi salvez vieți prin acțiunile pe care le pot face în sfera operatorie, consultativă, managerială. Și fac acest lucru cu mare plăcere, cu mare har și cu mare responsabilitate. Dacă e să facem o estimare în cifre, pe parcursul activității mele am asistat personal peste 30 000 de nașteri și am efectuat peste 15 000 de operații. Nu am avut zi în care să nu am două-trei operații.

Anul acesta, la „Extramed” am mărit considerabil numărul de nașteri și numărul de intervenții – peste 600 de nașteri, peste 500 de operații, peste 18 mii de consultări în ambulator. Pe an avem peste 100 de intervenții chirurgicale, pacienții fiind veniți de peste hotare, acest turism medical demonstrându-ne calitatea serviciilor. Desigur că ne dorim pe viitor să dezvoltăm spațiile clinicii „Extramed” prin unele segmente noi în obstetrică și ginecologie, inclusiv unele segmente mai mari ale pediatriei, pentru că acestea aproape lipsesc în medicina privată locală.

Sub aspect managerial, am fortificat considerabil sistemul de reanimare neonatală, avem non-stop posibilitatea de a supraveghea copiii cu masă mai mică de un kg, inclusiv pentru că dispunem de utilaj foarte performant anume pentru nou-născuţi. Actualmente, am înzestrat clinica cu unul dintre cele mai performante aparate din Republica Moldova pentru ultrasonografie destinată gravidelor. Este unicul în țară, cu toate că ar trebui să fie măcar câteva aparate de clasa Expert concepute special pentru mamă şi copil.

Sunt mândru că în calitate de director al Institutului Mamei și Copilului, funcție pe care am deținut-o timp de patru ani, am reușit foarte multe. Metaforic vorbind, am reanimat Institutul Mamei și Copilului, unde era o situație deplorabilă, am pus acest institut pe roate din punct de vedere legal. Sunt foarte bucuros că mi-a reușit reforma spitalicească prin unirea a trei instituții – Centrul de Genetică, Spitalul „Emilian Coțaga” cu Institutul Mamei și Copilului –, or ele au aceeași funcție de management și viziune. Nu mai vorbesc de proiectele pe care le-am implementat fără implicarea statului, în valoare de peste 228 de milioane de lei. Când am predat legal instituția, am lăsat directorului nou în sold aproximativ 50 de mln de lei și 12 proiecte active, aproape gata pentru a fi îndeplinite.

Poate că nu este important stagiul de activitate într-un sistem sau altul, dar este foarte important ce ai făcut pe tot acest parcurs. Eu am lucrat în segmente deloc simple. Aveam 24 de ani când am devenit șef de maternitate și ginecolog principal în orașul Ungheni… Și eram, deja, foarte bine pregătit, așa încât să fac față oricărei operații.

_75b9062-copy_fmtFişier

Fondatorul clinicii „Extramed”, medic obstetrician-ginecolog

Data și locul naşterii:
8 aprilie 1961, s. Molovata,
r. Dubăsari

Studii: Facultatea de Medicină a USMF „N. Testemiţanu” din R. Moldova, profil general; internatura la specialitatea obstetrică şi ginecologie în cadrul Spitalului Clinic nr.1 din Chişinău; Universitatea de Studii Europene a RM – licenţiat în drept; Academia de Administrare Publică, 2001; USMF „N. Testemiţanu”, Catedra sănătate publică, management şi psihopedagogie, doctorand

 

 

Text: Doina Popa

Foto: Ion Pleș Alexandru

Abonează-te la articolele

Vip Magazin