Tendințele în nutriție 2018

Iată că au fost publicate și tendințele în nutriție ale anului 2018. Marile reviste în domeniul dieteticii și nutriției au dezvăluit cercetările efectuate pe parcursul ultimilor 5 ani de către cei mai respectați specialiști și practicieni din domeniul nutriției. S-au prezis principalele direcţii către care oamenii vor tinde pentru definirea stilului sănătos de viaţă.

Aflați care sunt top 3 tendințe în nutriție ale anului 2018, publicate de cunoscuta revistă Today’s Dietitian:

  1. Alimentația personalizată

Datele colectate indică o scădere palpabilă a interesului societăţii la dietele și curele de slăbit cunoscute și arhicunoscute de pe net, reviste și din cărți. Acestea s-au dovedit ineficiente, ba chiar distrugătoare pentru organism. Recomandările generale privind nutriţia se vor retrage pe fundal, oferind drum unicității fiecărui individ.

Nu există oameni identici! Pentru că fiecare dintre noi are o istorie de viaţă şi de sănătate, obiective şi sarcini diferite, gene diferite şi ritm de viaţă, vârstă, preferințe alimentare și nevoi proprii ale corpului.

  1. Abordarea trendului ”PALEO” (rudimentar, curat, autentic)

E descoperirea secolului – una dintre cele mai de durată cercetări în dietetică. Istoria acestei abordări vine de mai multe decenii, astfel încât din an în an are tot mai mulți admiratori: medici, pacienți și persoane ce-și doresc o viață de calitate.

De ce este în vogă?

Pentru că oamenii de ştiinţă au descifrat genomul unui om şi au demonstrat că genele noastre s-au format acum 200 mii de ani, schimbându-se doar cu 1% până acum. Așadar, mâncarea modernă nu este în genele noastre, de aceea și alimentația contemporană provoacă tot mai multe boli, inclusiv boli noi descoperite.

Prin urmare, vor fi revizuite toate categoriile de produse, păstrându-se doar cele naturale. Vor evolua afacerile bio, legate de cultivarea oleaginoaselor, plantelor, cerealelor, legumelor și fructelor organice, peștelui ce înnoată în ape naturale, creșterea animalelor care nu au fost închise, au mâncat iarbă nu cereale concentrate și antibiotice.

Abordarea paleo interzice produsele rafinate: zahărul și făina, grăsimile trans, drojdia de comerț și amidonul, antinutrienții cum ar fi: glutenul și alți compuși ce inhibă vitaminele și mineralele.

  1. Alimentația în vederea creșterii telomerilor

Telomerii sunt genele de la sfârșitul ADN-ului nostru. De mărimea lor depinde de câte ori o celula se poate divide înainte de a muri.

De fiecare dată când o celulă este divizată, telomerii devin mai scurți și mai scurți, până celula moare, astfel crește riscul de expunere la boli și îmbătrânire. Stresul, alimentația dezordonată, lipsa somnului, graba și oboseala duc la ciclul scurt de viață al telomerilor.

Elizabeth X. Blackburn (expert în citogenetică) a luat Premiul Nobel în 2009 pentru cercetările sale în acest domeniu. Ea a raportat că obiceiurile alimentare ale oamenilor au un impact enorm asupra lungimii telomerilor.

Pe final aș vrea să punctez:

Cineva vrea să scadă în greutate, altcineva dorește să se oprească din consumat dulciuri, să-și rezolve o problemă de sănătate sau să devină mai energic – toate acestea, cât și multe altele le vom obține prin nutriție.

E o perioadă mai lungă sau scurtă, în care nutriționistul te va ajuta să-ți formezi dieta personalizată în funcție de numeroase componente ale vieţii: durata somnului, analizele medicale pentru a identifica ce se poate ”corecta” cu nutriția și ce implică atenția medicului de specialitate, depinde și de nivelul efortului fizic, gătești sau nu bucatele, stilul de viață în general. Nutriționistul va selecta cele mai potrivite produse, te va ajuta să creezi și o ambianță plăcută în familie, astfel încât ceilalți membri, inclusiv copiii să obțină educația alimentară.

Rămâne să-ți cauți cea mai potrivită soluție pentru a-ți da calitate vieții!

La Mulți Ani tuturor!

 

Abonează-te la articolele

Vip Magazin