Valentina Badrajan: „Indicatorul succesului e conturat de aprecierea eforturilor şi de recunoştinţa oamenilor.”

Unul dintre cei mai cunoscuţi finanţişti ai ţării de la independenţă încoace, Valentina Badrajan asigură, împreună cu echipa sa, durabilitatea investiţiilor efectuate în Republica Moldova din mijloacele poporului american. Graţie ei şi fondului pe care îl conduce, Republica Moldova este considerată un exemplu de implementare cu succes a programelor finanţate de Guvernul SUA.

1.Viața ne dă multe lecții de-a lungul timpului. Cu siguranță, pe multe le pierdem din vedere, pe altele le ignorăm doar pentru a le învăța mai târziu, iar pe unele le învățăm pe loc. Am înțeles că a visa este frumos, însă, dacă nu întreprinzi nimic, rămâi numai cu iluziile efemere. Visurile nu devin realitate doar pentru că le visezi. Munca şi perseverenţa le transformă în realitate, fiind, de fapt, acele „motoraşe” care te împing spre reuşite.

2.Experiența profesională m-a învățat că succesul nu se datorează doar eforturilor individuale – depinde mult şi de suportul celor apropiaţi, de echipa din care faci parte şi, evident, este direct proporţional cu valoarea fiecărui coechipier. Or, am avut şi am alături oameni puternici şi buni profesioniști în colectivele în care am activat.

3.Nu pot trece cu vederea cei 20 de ani de activitate la Ministerul Finanţelor care mi-au oferit posibilitatea să urc multe trepte profesionale, deţinând şi poziţia de prim-viceministru al Finanţelor. De asemenea, merită menționate și rezultatele obţinute în multe proiecte internaţionale finanţate de diferiţi donatori.

vbadrajan-cimp-de-galb_opt
Director executiv al Fondului de Dezvoltare Durabilă Moldova Data şi locul naşterii: 17 septembrie 1957, or. Durleşti, mun. Chişinău Studii: Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea Finanţe şi Credit Distincţii: Ordinul „Gloria Muncii”, Ordinul de Onoare

4.Sunt mândră că am făcut faţă cu brio „Provocărilor Mileniului”! În poziţia mea de director executiv al Fondului „Provocările Mileniului” Moldova, împreună cu echipa pe care am condus-o, am reuşit să obţinem rezultate tangibile în infrastructura rutieră şi agricolă prin implementarea Programului Compact, oferind astfel şanse reale la o viaţă mai bună pentru mii de oameni care locuiesc în ţara noastră.

5.Funcţia publică reprezintă o provocare majoră în sine şi presupune o responsabilitate enormă atât timp cât deciziile tale au un impact puternic asupra bunăstării întregii societăţi. Știu că performanța se obține doar prin ambiție, dedicație și responsabilitate. În cazul în care reușim să ne setăm obiective clare și să muncim mult, cu dăruire, pentru a obține rezultate concrete, oricare provocare devine oportunitate.

6.În Republica Moldova există femei deosebite, cu abilități și cunoștințe de lider. Însă, atât în sectorul public, cât și în cel privat, în funcțiile de conducere s-ar putea regăsi mai multe femei. Cred că, pentru a depăşi stereotipurile existente, femeile ar trebui să înlocuiască atitudinea timidă cu încrederea de sine și să demonstreze că pot să facă față oricăror provocări la fel de bine ca și bărbații.

7.Pe cei dragi sufletului îi încurajez să aibă încredere în sine. Conștientizând propriile valori, propriile puteri și având poate și puțină susținere, poți mișca și munții din loc. Întotdeauna am încercat să fiu onestă în relațiile cu oamenii și aceasta mă face să fiu împăcată cu mine însămi.

8.Indicatorul succesului e conturat de aprecierea eforturilor şi de recunoştinţa oamenilor. Implementarea Programului Compact s-a răsfrânt asupra a cel puţin 300 000 de cetăţeni care folosesc drumurile reabilitate şi asupra a circa 9 000 de producători agricoli care beneficiază de irigare, astfel devenind mai competitivi pe pieţele de desfacere. Când văd fețe fericite și zâmbitoare, atunci înțeleg că am reușit să aduc bucurie oamenilor prin acțiunile mele.

9.Am învățat să citesc oamenii și să anticipez destul de sigur acțiunile acestora. În domeniul financiar, este firesc să faci diverse analize, pronosticuri, să evaluezi potenţialele riscuri… Probabil, la un anumit moment, abilitatea aceasta se transpune involuntar şi în viaţa cotidiană.

10.Lucrurile simple mă fac fericită – o evadare în natură, o discuţie de suflet cu prietenii la o cafea, un spectacol bun. Însă cea mai fericită sunt atunci când aud cum sunt strigată „Bunica!” de nepoţelul meu în vârstă de doi ani. Timpul petrecut împreună cu el mă alimentează cu energie şi bună dispoziţie pentru următoarele zile. Aceste clipe de fericire le păstrez doar pentru mine.

Text: Marcel Toma

Foto: arhiva personală

Abonează-te la articolele

Vip Magazin