Dan Bălan, Artistul Anului 2018 în viziunea revistei VIP magazin

Cariera lui e ca o sinusoidă. Cu amplitude unele mai cuminți, altele mai adânci. La fel și de la zero în sus – cu unele mai semețe, altele de-a dreptul îndrăznețe, desenând mișcări abrupte fix în sus. Fix spre țintă. Anul 2018 a fost pentru Dan Bălan unul în care a mers practic doar pe vârfuri. Și a mirosit a dragoste din tei până în țara hitului răsare, acolo unde acum 15 ani, piesa asta egalase performanța lui Michael Jackson, fiind două săptămâni la rând pe locul l. Chiar a doua zi după lansare, piesa a mai zburat o dată ca racheta în jurul pământului și hitul mondial de acum 15 ani și-a purtat din nou autorul spre succesul amețitor. De data asta, „Dragostea din T( r )ei” se numea „Numa numa 2” și ei erau Dan Bălan și Marley Waters.

Riscantă treabă în principiu, s-ar putea crede, mai ales când e vorba de un hit devenit deja legendar. Un hit care a cunoscut peste 200 de variante de remixuri, remakeuri și interpretări. Cu nenumărate discuri de Aur, Platină și Diamant. Cântată pe orizontală și pe verticală cât e pămânul de rotund. Cu toate vaccinurile făcute, Dan a mers în Uganda, Africa, acolo unde i-au fost parteneri de platou peste 100 de copii, unul mai colorat ca altul, unul mai acrobat ca celălalt. Odată lansată, a depășit 52 milioane de vizualizări și treaba era clară – cuvintele nu trebuiau învățate decât de cei care s-au născut după ea sau au fost concepuți în nebunia acestei dragoste din tei.

Şi dacă primăvara începea cu Allegro Ventigo, care-l readucea pe Dan pe piața românească după o îndelungată pauză, toamna îl prindea în Ucraina, făcând turul concertistic al acesteia. Se crea senzația că noua viză de reședință a interpretului era la Kiev. Tot acolo și-a pregătit showul cel mare pe care avea să-l susțină, dar și la Chișinău. Timp de o jumătate de noapte, au fost descărcate, la Palatul Național, acareturi tehnice care aveau să impună showul „Ventigo” ca unul la standard occidental. Că Dan Bălan e meșter faur în materie de producție muzicală, asta lumea știe. Că ale sale concerte au toate detaliile puse la punct și de fiecare dată omul se întrece doar cu sine, scena Palatului Național, iarăși, știe.

Bomba avea să detoneze în toamnă, doar că nu la Palatul Național. De unde nici nu așteptai, veni noutatea pe final de an, ca tunetul în zi cu soare. Dan este artistul care niciodată nu a participat la niciun fel de concurs – fie el festival, Eurovision sau show de talente, având și o atitudine rezervată față de acestea. E artistul care și-a edificat cariera piesă cu piesă, hit cu hit, crezând ferm că numai așa poți avea o carieră sănătoasă. Bomba de care vorbeam venea de la Kiev, unde Dan Bălan era anunțat ca fiind al patrulea antrenor la „Vocea Ucrainei”. La început, a primit propunerea ca pe o provocare de a dezvolta în sine omul de televiziune. Prima zi îi păru extrem de grea, avea sentimentul că nimerise în alt spațiu. Așa a mers până a prins firul și lucrurile au evoluat până la stadiul: „Da’ stai, că e interesant!”.

A reușit în blind-uri să-și adune o echipă de concurenți din diferite țări. Deocamdată nu-și propune să câștige proiectul, dar pofta vine mâncând. Miza cea mai importantă e capacitatea sa de a construi din acești concurenți artiști unici și interesanți. Din start i-a pescuit doar pe cei care agață prin feeling, fără a avea neapărat o voce de Robertino Loretti. Dacă știi să te impui prin atitudine, celelalte calități pot fi șlefuite. Iar bucătăria produsului de hituri și artiști, lui Dan Bălan îi e demult cunoscută. Colţii deocamdată nu şi-i arată, dar nici prea pufos nu este. Decât doar cu Tina Karol, pe care o găseşte irezistibilă. Până la urmă, mai ştii ce poate ieşi din asta?

Fişier

Interpret, compozitor, producător, instrumentist, textier

Data și locul nașterii: 6 februarie 1979, or. Chișinău

Studii: Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova

Text: Victoria Cușnir

Foto: Arhiva Personală

Abonează-te la articolele

Vip Magazin