Este CEO al Orange Moldova – cel mai mare operator de telefonie mobilă și Internet din țară, care deține cea mai dezvoltată rețea 3G+ și 4G și care a lansat două inovații mondiale: HD Voice și HD Voice International, iar viziunea sa include mult mai multe tehnologizări, parte dintre ele devenind deja realitate în anul 2017. O discuție cu Julien Ducarroz este o discuție despre o lume nouă, cu capacități impresionante.

Călătoresc foarte mult prin lume în interes de serviciu, promovând Orange. Văd în ce direcţie se îndreaptă dezvoltarea tehnologiilor. În urmă cu câteva luni, aflându-ne în oficiul central al companiei Google, unde făceam cunoştinţă cu unele realizări ştiinţifice, atenţia noastră a fost îndreptată în special asupra tehnologiei Google brain. Este evident că implementarea acestor tehnologii va reduce implicarea oamenilor în anumite activităţi, dar, pe de altă parte, ele ne dau o mulţime de oportunităţi. Aceasta ne entuziasmează şi, în acelaşi timp, ne pune în gardă. Deşi, uitându-ne la istoria omenirii, vom descoperi că lumea a trecut printr-o multitudine de inovaţii revoluţionare: electricitatea, televiziunea, motorul cu ardere internă… Ocupând funcţia de director general al Orange Moldova, eu percep totuşi cu optimism inovaţiile.

Compania Orange deja a folosit piaţa locală pentru lansarea de noi tehnologii. Acest lucru este facilitat de interesele şi entuziasmul nostru, care oferă locuitorilor ţării noi oportunităţi. Cred că, în viitor, unele produse ale grupului Orange vor fi testate şi în Republica Moldova. Unităţile grupului Orange prestează multe servicii în diferite ţări. Nu toate vor fi prezentate în Moldova, totuşi ne pregătim pentru lansarea serviciilor financiare şi de securitate.

Uneori, pentru dezvoltare, este important să te uneşti cu cineva, sau să construieşti o nouă ofertă de la zero. Am considerat că este mai bine să cumpărăm o companie care are deja un loc bine determinat pe piaţă. Fireşte, era necesar ca ea să fie scoasă la vânzare. Aşa am cumpărat Sun Communications, o întreprindere care presta servicii unei reţele largi de clienţi. Unii au rămas surprinşi de faptul că, fiind un gigant, ne-am manifestat dorinţa de a ocupa un loc într-un sector mai modest – servicii fixe de Internet şi de televiziune. Cu toate acestea, ne este interesant şi acest segment.

Atenţia noastră pe piaţa moldovenească este îndreptată spre satisfacerea nevoilor agriculturii, de asemenea, eu cred în proiectul Smart city. Şi mă inspiră posibilităţile care se deschid pentru tehnologiile din domeniul sănătăţii, atunci când poţi consulta la distanţă orice specialist renumit sau pentru a obţine un alt ajutor.

Suntem în aşteptarea 5G, pentru că e tehnologia care oferă evoluţie serviciilor de generaţia a patra. Acesta oferă acces la o viteză mai mare şi tot mai multe produse se vor uni într-un singur sistem. 5G va deschide noi oportunităţi pentru afaceri sau pentru casă, controlul sănătăţii ş.a. Tehnologiile inteligente se vor dezvolta tot mai rapid. Apariţia lor a fost generată de tehnologiile pe bază de siliciu. Totul a început cu 15 ani în urmă şi acum, la fiecare 18 luni, dezvoltatorii pot dubla performanţa procesoarelor fără a spori dimensiunea lor.

Primul oraş în care Orange Moldova a implementat proiectul Smart city este Hânceşti. „Oraşul inteligent” a primit o conexiune la Internet de mare viteză prin fibra optică 4G şi Wi-Fi gratuit. O soluţie inovatoare a permis de a îmbunătăţi eficienţa consumului de energie electrică a sistemului de iluminat urban pe două străzi principale ale oraşului. Platforma oferă posibilitatea de a implementa şi alte soluţii: evaluarea calităţii aerului şi a apei potabile, controlul traficului terestru, supravegherea video, controlul de la distanţă a parcărilor ş.a.

În 2017 Orange Moldova a lansat o ofertă – noua filosofie LOVE. De multe ori am fost întrebaţi de ce a durat atât de mult lansarea acestui produs. Totul este foarte simplu: am investit foarte mult ca să putem oferi un serviciu de calitate, cu care sunt obişnuiţi clienţii Orange.Timp de un an am instalat un sistem în care practic s-a dublat echipamentul şi, datorită acestui fapt, consumatorul nimic nu va observa, chiar dacă va interveni o defecţiune. Suntem încrezători în noile servicii şi suntem mândri să prestăm calitatea, demnă de Orange.

Fişier

Directorul general al „Orange Moldova”, manager din generaţia Next, cu experienţă
de 15 ani în cadrul Orange Group

Studii: Universitatea Politehnică din Zürich, Germania

 

Text: Doina Popa

Foto: arhiva „Orange Moldova”