Tânăra pianistă Livyka Știrbu-Sokolov are în ADN cromozomul muzicii. Nu greșim dacă spunem că l-a moștenit de la părinții săi, adevărate nume ale marilor scene, Liviu Știrbu și Angela Socolov. Livyka a descoperit de la o vârstă fragedă secretul fiecărei clape a pianului, iar acum îl destăinuie publicului atât din țară, cât și de peste hotare.

În anul 2017 pianista se poate mândri cu multe performanţe, pe care, de altfel, le obţine mai în fiecare an. După cum aţi înţeles, cele 365 de zile care ne-au părăsit nu au fost o excepţie pentru Livyka. Păi, să vedem: a evoluat la Festivalul „Next Generation” din Elveţia, apoi a atins performanţa la Sankt-Petersburg, la „Arena Coliseum”. Nu oricine are ocazia să interacţioneze cu celebrul pianist Denis Matsuev, dar iată că Livykăi i-a surâs această oportunitate. Ba mai mult, acesta i-a apreciat talentul şi a recomandat-o agenţiei „Berin Art Management” din Germania. Agenţia i-a programat tinerei pianiste o evoluare la Festivalul Internaţional „Vladimir Spivakov invită”, care va avea loc în februarie curent.

După susţinerea bacalaureatului, Livyka a fost admisă la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. Deja a cântat la sala „George Enescu” şi a fost selectată ca solistă pentru concertele orchestrei UNMB.

Apariţiile pe scenele din ţară sau de peste hotare ale tinerei sunt foarte importante atât pentru ea, cât şi pentru imaginea Republicii Moldova la capitolul muzică.

„Indiferent de domeniul de activitate, nimic nu vine uşor. Nici eu nu sunt o excepţie, nu mă deosebesc de altă lume care munceşte, depune eforturi şi dorinţa de a obţine performanţe. Am păşit în universul pianului şi am luat cu mine perseverenţa şi ambiţia”, spune Livyka.

Nu uită să le mulţumească profesorilor, părinţilor şi oamenilor care au susţinut-o să-şi contureze o carieră de succes.

Are planuri mari, ca oricare tânăr, dar, fireşte, pentru a le vedea realizate, ea alege calea „paşilor mărunţi”. De fiecare dată când are ocazia să iasă pe scenă, dă tot ce are mai bun. „Încerc să transmit publicului mesajul muzicii într-un mod cât mai veridic, mai sincer. Am o responsabilitate, dacă pot spune aşa, cea de a reprezenta munca profesorilor mei, a colegilor şi, mai ales, numele ţării mele”, a menţionat tânăra.

Livyka este de părere că nici măcar în cel mai bun an nu poţi învăţa toate lecţiile. „Trebuie să fii mereu gata de a cunoaşte şi de a descoperi, chiar dacă asta nu e atât de simplu. Fiecare an are câte o minune pentru oricine. A rămas doar să nu evităm momentul, dar să-l întâmpinăm”, a concluzionat pianista.

2f3a4953page_203_fmt

Fişier

pianistă

Data şi locul naşterii: 6 ianuarie 1998, Or. Chişinău

Studii: Liceul Republican de Muzică, „Ciprian Porumbescu”, Chişinău; Universitatea Naţională de Muzică, Bucureşti, România, studentă în anul I

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Text: Iuliana Mămăligă

Foto: arhiva personală