A visat de mică să îmbrățișeze profesia de dascăl. Viața i-a oferit mai mult, Nelly Berezovschi devenind directoarea unuia dintre cele mai solicitate licee din capitală – Mihai Viteazul. Dincolo de acest rol, ea este omul căruia îi place să aducă lumina cunoștințelor printre cei dornici să o primească.

Cum a fost anul 2017 pentru dumneavoastră?

Unul cu inspiraţie, provocator, cu dorinţa de mari schimbări pozitive în sistemul educţional – o necesitate pe care o simţim de multă vreme.

Care este cea mai importantă realizare a dvs. obţinută până acum?

Altruismul pedagogic. E o zonă de mare interes, cred eu, pentru fiecare om care şi-a dedicat viaţa şcolii, educaţiei ca proces al devenirii umane. Desigur, de aici porneşte totul. De la atitudine, interes, respect faţă de oameni, disponibilitatea pentru conlucrare, responsabilitate personală.

Ce aţi schimba în viaţa dvs., dacă aţi avea ocazia să vă întoarceţi în trecut?

Niciodată nu am regretat. Şi tot ce fac este din pasiune şi cu încredere în forţele proprii.

Ce calităţi consideraţi că trebuie să posede o directoare de şcoală?

Un director de şcoală este mai întâi un pedagog cu o formare bună iniţială şi continuă de calitate, care să-l ajute să facă faţă provocărilor cognitive ale elevilor şi ale subalternilor. Un director şcolar bun respectă deontologia pedagogică; iubeşte copiii, iubeşte oamenii, este tolerant şi înţelegător, ştie să asigure un mediu emoţional echilibrat în colectiv, un mediu în care toţi sunt apreciaţi pentru efort, încurajaţi şi provocaţi să înveţe continuu; îşi cunoaşte vulnerabilităţile, şi le recunoaşte şi lucrează pentru a le diminua.

Ce înseamnă LT „Mihai Viteazul” pentru dvs.?

Este o perioadă de formare profesională continuă cu maturizare profesională. Chiar dacă risc să par banală, aş zice că acest liceu e cea mai interesantă „carte” din viaţa mea… Nu este citită şi nici scrisă până la sfârşit… Dar are creionate câteva capitole, cele mai emoţionante şi foarte interesante.

Cine vă inspiră?

Bunul Dumnezeu, care nu m-a abandonat în cele mai complicate situaţii ale vieţii şi ale familiei mele.

Ce aşteptări aveţi de la 2018?

Îmi doresc un 2018 decizional în plan profesional (vă vorbeam mai sus despre o „carte” căreia îi lipsesc câteva capitole; despre colaborarea şi învăţarea colaborativă la nivelul instituţiilor de învăţământ preuniversitar şi preşcolar). Asociaţia Pedagogilor din sect. Centru, recent formată, are ce spune în acest sens, fiindcă noi, câţiva pedagogi, ne-am asociat pentru această conlucrare – oameni care ştiu ce pot şi au curaj şi potenţial pentru transformarea obiectivelor educaţionale. În plan personal, vreau să simt fericirea şi inspiraţia tuturor copiilor, inclusiv a nepoţilor şi a copiilor mei.

Îmi mai doresc ca anul 2018 să ne aducă stabilitate şi pace în societate, fiindcă se simte deja o cultură organizaţională puternică a guvernării actuale. Cu siguranţă, aşteptarea mea ţine şi de o alegere corectă a parcursului democratic din partea cetăţenilor Republicii Moldova în anul 2018.

img_2424page_143_fmtFişier

Directoarea Instituției Publice Liceului Teoretic „Mihai Viteazul”, mun. Chișinău

Data nașterii: 10 iulie

 

 

 

 

 

 

 

Text: Svetlana Tataru

Foto: Dmitrie Alexeev