Octavian Calmîc, premiantul „Omul Anului 2017” pentru activitatea sa în administrare publică

Nu regretă, practic, nimic din cele făcute pe parcursul celor 22 de ani de carieră profesională pe care i-a dedicat în exclusivitate ministerului Economiei. Este ferm convins că tot ce a făcut a fost din suflet şi reieşind din interesul statului. Inclusiv din postura de ministru al Economiei. O va face şi din fotoliul de consilier principal de stat al prim-ministrului, funcţie în care a fost numit recent.

Făcând abstracţie de a doua jumătate a anului, prin ce 2017 v-a rămas în memorie ca unul important în viaţa şi activitatea dvs.?

Cu toată sinceritatea, pentru mine anul 2017 este unul de succes. Rezultatele obţinute au demonstrat, în special scepticilor, că echipa guvernamentală, care a fost investită în ianuarie 2016 într-o situaţie social-politică şi economică deloc favorabilă, a fost una profesionistă, care-şi pot asuma riscul unor decizii nepopulare, dar necesare pentru o evoluţie a ţării în viitor.

Mai mult, dacă creşterea economică cu circa patru la sută din 2016, precum şi alte realizări obţinute în primul an de mandat, în opinia unora, se datora loialităţii şi susţinerii avansate din partea partenerilor de dezvoltare, atunci în 2017 trebuia de demonstrat că toate succesele, dacă doriţi, se datorează echipei guvernamentale, care a venit cu un program ambiţios de guvernare, bazat pe implementarea unor strategii moderne de dezvoltare a ţării, modernizării şi reformării întregului spectru al vieţii social-economice, chiar dacă multe acţiuni erau nepopulare.

Ce impact direct asupra societăţii a avut activitatea desfăşurată de dvs. în 2017 din postura de ministru al Economiei?

Reforma organelor de control prin micşorarea acestora de la 70 la 13, reducerea numărului actelor permisive cu circa 64 %, îmbunătăţirea ratingurilor internaţionale ale ţării, crearea primului parc virtual IT. Vorbim şi de extinderea considerabilă a numărului rezidenţilor şi investiţiilor în zonele economice libere, majorarea până la 250 de mii de lei a sumei de finanţare nerambursabilă pentru beneficiarii Programului de Atragere a Remitenţelor în Economie „PARE 1+1”, finalizarea procedurilor privind lansarea proiectului de construcţie a gazoductului Ungheni-Chişinău şi multe alte proiecte cu impact social-economic pentru oameni sunt puţinul la care m-am implicat direct în calitate de ministru, conducător al instituţiei. Dar vreau să accentuez că toate aceste reuşite se datorează echipei ministeriale, fără de care nu reuşeam…

Cum aţi trecut peste remanierile de guvern care v-au vizat? Ce aţi făcut după aflarea noutăţii şi cu ce vă ocupaţi acum?

Dacă o să spun că nu am avut nici o emoţie sau ceva de genul acesta, nu va fi corect. Fiecare om se emoţionează atunci când primeşte o veste care-l vizează, indiferent de conţinutul ei. Mai mult, acceptând funcţia de ministru, conştientizam că va veni şi ziua aceasta…

Am încercat să fac maximum posibil din agenda guvernamentală pentru a nu lăsa prea multe cozi succesorilor mei. Astfel, am mers la şedinţa Comisiei moldo-turce pentru cooperare comercial-economică, unde, împreună cu vicepremierul Guvernului de la Ankara, am discutat despre extinderea domeniilor de cooperare, eficientizarea relaţiilor comercial-economice, aprofundarea Acordului de Comerţ Liber dintre două state ş.a. Ulterior am reuşit semnarea acordurilor de finanţare cu BERD şi BEI pentru interconexiunea energiei electrice cu România. Cu alte cuvinte, am lucrat într-un regim normal, deoarece unele proiecte erau în plină derulare şi trebuiau duse la bun final.

Aveţi cu ce vă mândri? Care este cea mai importantă reuşită a dvs. pe parcursul carierei?

Negocierea aderării R. Moldova la Organizaţia Mondială a Comerţului din anii ‘90 a fost, practic, pregătirea mea profesională pentru participarea la negocierea şi semnarea Acordului Zonei de Liber Schimb şi Comerţ Aprofundat (DCFTA) cu Uniunea Europeană. Datorită DCFTA, produsele moldoveneşti tot mai ferm pătrund pe piaţa UE, exporturile ajungând la circa 65 % din totalul acestora pe ţară, iar pe piaţa internă vin tot mai multe tehnologii noi, care permit modernizarea proceselor de producere, dar şi crearea noilor locuri de muncă. Este salutabil faptul că mediul antreprenorial din RM examinează piaţa UE drept piaţă prioritară de desfacere. Astfel, în anul 2017 am reuşit să înregistrăm o creştere a exporturilor pe piaţa UE de peste 20 %.

274a6781page_131_fmtFişier

Consilier principal de stat al prim-ministrului, ex-ministru al Economiei al RM

Data şi locul naşterii: 9 octombrie 1974, s. Bardar, r-nul Ialoveni

Studii: Universitatea de Stat din Molova; Academia de Studii Economice din Moldova

 

 

 

 

 

 

 

 

Text: Marcel Toma

Foto: vip magazin

 

Abonează-te la articolele

Vip Magazin