Sandu Grecu, desemnat „Omul Anului 2016” pentru activitatea sa în domeniul culturii

Şeful de la „Satiricus” şi de la Uniunea Teatrală din Moldova are motive de bucurie, dar şi de tristeţe la finele lui 2016. L-a pierdut, în rând cu „Satiricus” şi cu toată suflarea teatrală, pe maestrul Mihai Curagău. Însă nu poate să nu se bucure pentru cel mai bogat an dintre cei 26 pe care îi numără „Satiricus” până acum.

Sandu Grecu se poate lăuda cu cea mai puternică stagiune din toată istoria, cu 12 premiere, una mai bună decât alta, cu patru regizori invitaţi, dintre cei mai apreciaţi în lumea teatrală, multe piese fiind montate de el însuși. O nebunie de an, dar o nebunie frumoasă.

Merită menționată și contribuția sa, împreună cu „Satiricus”, la organizarea Zilelor Matei Vişniec. Întâlnirea cu autorul a avut un rol important pentru teatru, unde a fost jucată una dintre cele mai bune piese ale dramaturgului român, „Angajare de clovn”, cu trei mari titani ai teatrului din Moldova – Valeriu Cazacu, Jan Cucuruzac, Mihai Curagău. Un fel de 3C. Ultimul ne-a părăsit la sfârşitul anului trecut, dar a reuşit să facă acest spectacol de invidiat şi de aplaudat. Spectacolul a fost preluat într-un turneu de 15 zile în nordul României, cu care „Satiricus” a participat şi la cel mai mare festival de teatru din Europa, de la Sibiu, care încadrează cele mai bune teatre şi cei mai buni regizori din întreaga lume, al cărui buget a fost de 9 milioane de euro în acest an. În toată „nunta” asta de mari spectacole şi mari regizori s-a nimerit şi „Angajare de clovn”, apreciat de publicul de acolo, iar cei 3C (Cazacu, Cucuruzac, Curagău) au fost ţinuţi în aplauze timp de nouă minute, lucru care a plasat întreg teatrul într-ul alt spaţiu al valorilor.

Au urmat turnee în Belgia, Olanda, Festivalul de la Vaslui, iar TVR a cumpărat două spectacole: „Angajare de clovn” şi „Puştoaica de la etajul 13”. Deci, „Satiricus” vinde! Ultimul spectacol este cumpărat de italieni. Conform contractului semnat, în 2017 „Satiricus” urmează să joace în Italia 40 de spectacole cu acest nume. Acestea sunt doar două dintre realizările regizorului Sandu Grecu în 2016, pe lângă „Nunta” de Cehov, dar şi alte spectacole montate cu succes. A semnat un contract ca cei mai buni regizori din România să monteze la „Satiricus”: după Alexandru Dabija vor urma Radu Alexandru Nica, Andrei Şerban şi alţii. În 2016, împreună cu TVR România, „Satiricus” a adus în faţa publicului din Chişinău marile personalităţi ale teatrului românesc, în cadrul unei serii de emisiuni produse aici, în teatru, şi moderate de el, Sandu Grecu: a adus-o pe Maia Morgenstern, pe Stela Popescu, iar în 2017 urmează să vină Horaţiu Mălăele, Victor Rebengiuc şi Ion Caramitru.

S-a remarcat și în postura de preşedinte al Uniunii Teatrale din Moldova, care, în 2016, a împlinit 70 de ani de la înfiinţare, cu această ocazie fiind lansat un volum despre istoria întregii mişcări teatrale din Moldova, începând cu anii ‘30. A fost realizat un proiect de promovare a tinerilor actori şi regizori, scenografi (cu vârste de până la 35 de ani) care deja montează spectacole. Lucrările lor vor fi monitorizate de o comisie internaţională în aprilie 2017, iar cel mai bun va fi desemnat să participe într-un forum teatral european.

Sandu Grecu se poate lăuda şi cu cele 87 de garsoniere destinate tinerilor actori de la toate teatrele din ţară, clădirea fiind construită şi dată în folosință cu forţele proprii de Uniune. Este un proiect social nonprofit – preţul de cost de 3500 de euro (pentru o garsonieră) pentru cei aproximativ 25 de metri pătraţi este unul foarte bun. Ulterior, a mai început construcţia unei case cu 120 de garsoniere, or teatrul înseamnă şi condiţii de trai, nu doar scenă, repetiţii şi spectacole.

Sandu Grecu s-a descurcat într-un an foarte productiv din punct de vedere a creaţiei, dar dificil sub aspectul stabilităţii. Îl bucură faptul că, indiferent de crize, politice sau economice, sălile de teatru sunt tot mai pline, biletele sunt tot mai greu de găsit, inclusiv la „Satiricus”, care vinde pentru spectacolele din luna următoare.

_mg_5403_fmtFişier

Director artistic la Teatrul Naţional „Satiricus I. L. Caragiale”, preşedintele Uniunii Teatrale din Moldova

Data și locul naşterii:
14 februarie 1960, Colibaşi, Cahul

Studii: Institutul de Arte din Chişinău, Facultatea Regie Teatru, cursuri superioare de regie teatrală cu stagiere la „Satyricon”, Moscova, sub conducerea lui Konstantin Raikin

 

 

 

 

 

 

 

 

Text: Marcel Toma

Foto: arhiva personală

Abonează-te la articolele

Vip Magazin