Pe lângă propria afacere pe care o dezvoltă, a crescut o mare parte de stilişti care au devenit meşteri de succes şi au tot dreptul să se poziţioneze ca nişte experţi. Ei nu mai reprezintă un tip elocvent al profesionistului „zilei de ieri”, aceasta fiind şi una dintre reuşitele cu care se mândreşte. El, Victor Micuşa – frizerul, afaceristul, învăţătorul, omul.

Experienţa de viaţă mi-a demonstrat că un frizer profesionist poate atinge scopuri şi realiza sarcini mai înalte decât cele care-i sunt atribuite. Am contribuit la aceea ca profesioniştii să revizuiască raporturile „client – meşter” şi „meşter – client”, fiind necesară modificarea abordării psihologice. Ca urmare, au avut de câştigat toţi.

Când îşi văd primii bani câştigaţi, numărul cărora este mult mai substanţial spre deosebire de cel pe care îl aveau cândva, unii meşteri talentaţi nu pot ţine piept acestei prime senzaţii de „îndestulare”. Ei se concentrează prea mult asupra protejării a ceea ce au deja – această preocupare le reţine şi le suprimă creşterea personală şi profesională. Eu m-am străduit să evit o asemenea abordare.

Unii „genii” timpurii, avansaţi prin desemnarea timpurie în postul de „autoritate”, repede se „înscriu” ei înşişi în categoria „cool”, pentru că au spaimă soră cu panica atunci când îi trece gândul că cei din jur (de cele mai dese ori, colegii) le vor demasca impostura. Ei îşi consumă timpul în zadar anume pentru a-şi da aere de „cool”, pentru a se preface că nu vor nimic şi nu au nevoie de nimic. În rezultat, ei aleg cea mai scurtă cale spre degradare şi faliment, iar aceasta nu este deloc „cool”.

Fiecare stilist, oricare ar fi rangul acestuia, trebuie să nu se priveze de dreptul la greşeală. Orice înfrângere este un învăţător excelent, dacă, sigur, doreşti să înveţi. Să nu înveţi din greşeli, iată ce înseamnă înfrângere.

Fiul meu, Dumitru, trebuie să fie mai bun ca mine. Eu am adus profesia în scenă şi pe o poziţie de top. El o să crească o altă generaţie de stilişti: stilist-psiholog… A absolvit facultatea de Psihologie, acum face masteratul şi apoi va înfiinţa Academia sa. Invidia cu rudenia nu se pupă, iar eu am numai sentimente de mândrie.

Fişier

Fondator al rețelei de saloane MICUȘA STIL

Data şi locul naşterii: 17 august 1966, s. Cotiujenii Mici, r-nul Sângerei
Studii: Universitatea Agrară din Moldova, facultatea Economie

 

Text: Marcel Toma

Foto: arhiva personală