Locuitorii aborigeni ai insulelor Samoa au una dintre cele mai înalte rate de obezitate din lume, iar recent s-a descoperit că această „epidemie a obezităţii” e cauzată de prezenţa genei CREBRF, care asigură o aprovizionare mai bună a organismului cu ţesut adipos şi totodată permite un consum energetic scăzut.
Circa 25 % dintre samoani au această genă, ceea ce se asociază cu un risc sporit de obezitate; gena respectivă e însă practic inexistentă la europeni, africani şi est-asiatici.
Apariţia şi răspândirea acestei gene în populaţia de samoani e legată de istoria colonizării acestor insule de către predecesorii lor. Acum 3 500 de ani, strămoşii samoanilor au început să colonizeze insulele din Polinezia, ceea ce presupunea călătorii îndelungate pe ocean şi supravieţuire pe insulele nou descoperite, adeseori lipsite de resursele necesare.
În acele voiaje şi condiţii de viaţă au fost avantajaţi indivizii care dobândiseră gena acumulării de grăsime în corelare cu un consum energetic scăzut; ei puteau suporta perioade mai lungi de lipsuri şi foamete. Respectiv, ei au lăsat mai mulţi urmaşi, care formează azi o bună parte din populaţia de pe insulele din Polinezia. Iată deci cum efectele pozitive de cândva ale genei în cauză se dovedesc a fi negative în condiţiile contemporane de viaţă
454