De la Luminiţa Suveică poţi învăţa multe lucruri. De câte ori am ocazia să scriu despre ea, descopăr noi realizări. Este mereu cu zâmbetul pe buze, mereu implicată în activităţi care au menirea de a face societatea mai responsabilă, mai bună. Şi în anul 2017 a continuat să iniţieze proiecte frumoase care vor avea un impact de lungă durată.

Întreaga mea carieră o consider o reuşită. Poate nu sună modest, dar faptul că am început totul de la zero şi am trecut prin toate treptele domeniului medical – de la asistentă medicală până la medic-şef sanitar de stat al municipiului Chişinău – îmi oferă credinţa că am muncit corect şi la turaţii maxime. Dar am multă putere, ambiţii şi dorinţă de a plăsmui noi proiecte şi realizări.

Acest an a fost un an important datorită faptului că am avut o conlucrare bună cu societatea civilă, şi anume cu părinţii din asociaţiile obşteşti de profil, dar şi cu reprezentanţii din domeniul educaţiei. Datorită acestei colaborări, am reuşit să elaborăm pentru instituţiile preşcolare meniuri model adaptate la cerinţele şi realităţile unei societăţi moderne. Totodată, am lansat câteva ghiduri, cum ar fi Ghidul pentru părinţi, Securitatea rutieră, proiecte didactice pentru clasele primare, Ghidul pentru educatori, învăţători ai claselor primare, părinţi „Semaforul” şi Ghidul pentru siguranţa vieţii în mediul habitual „Ai grijă de viaţa ta”, eu fiind coautor al acestor publicaţii.

La fel, o mare realizare din acest an este crearea Asociaţiei Medicilor şi Farmaciştilor din Republica Moldova, unde am fost aleasă preşedinte. Este un proiect ambiţios şi mult aşteptat de lucrătorii din sectorul medical. Avem drept scop susţinerea politicilor în domeniul medical; educarea cetăţenilor în spiritul democraţiei şi încurajarea acestora de a participa la viaţa socială; apărarea intereselor cadrelor medicale şi ale membrilor asociaţiei în relaţiile din comunitate; promovarea intereselor morale, sociale şi materiale ale cadrelor medicale; contribuirea la formarea continuă a cadrelor medicale; cultivarea spiritului de solidaritate, creşterea prestigiului instituţiei medicale şi al cadrelor medicale.

Anul acesta am pus accentul pe alimentaţia copiilor. Este o prioritate evidentă, pentru că o alimentaţie sănătosă a copiilor azi înseamnă o generaţie sănătoasă în viitor. Dar, tradiţional, ca şi în fiecare an, a fost un an plin de evenimente pentru promovarea sănătăţii în rândurile populaţiei, cum ar fi: Screeningul diabetului zaharat; Promenada inimii – prevenirea bolilor cardiace; Ziua Mondială a Apei – testarea gratuită a apei pentru toţi doritorii. Acestea sunt doar câteva dintre activităţile ce au avut un impact pozitiv asupra societăţii. De multe ori, regret că anul are doar 365 de zile, iar ziua – doar 24 de ore.

În anul 2017 am câştigat opt medalii de aur şi una de argint pentru invenţii şi cercetări ştiinţifice în domeniul medical. Totodată, am participat la elaborarea şi publicarea a peste 20 de lucrări ştiinţifice în ţară şi peste hotare, în contextul forumurilor ştiinţifice medicale.

Vă pot împărtăşi reţeta perfectă a succesului, care este valabilă în orice domeniu. Aceasta constă din:

  • o porţie de disciplină;
  • o porţie de punctualitate;
  • o porţie de corectitudine;
  • o porţie de dezvoltare personală continuă;
  • o porţie de perseverenţă;

… şi o doză mare de ambiţii.

Şi să nu uitaţi: credeţi în voi, credeţi în ziua de mâine, credeţi în capacităţile şi puterile voastre. Atunci sigur totul o să iasă perfect, iar poziţia de lider vă este garantată.

Fişier

Medic şef sanitar de stat al municipiului Chişinău

Data naşterii: 18 octombrie 1969

Studii: Facultatea de Medicină Generală, USMF „N. Testemiţanu”

 

Text: Iuliana Mămăligă

Foto: Victor Garştea