Victor Bostan este fondatorul și CEO-ul Grupului Purcari, unul dintre principalii producători de vin și brandy din Europa Centrală și de Est, și cel mai mare exportator de vin din Moldova. Calitatea vinurilor „Purcari” a fost recompensată de-a lungul anilor cu peste 200 de medalii. E rezultatul unei munci asidue și ambițioase, iar acest lucru ne-a fost confirmat și în anul 2017, domnul Bostan devenind Omului Anului la categoria „Vinificaţie”.

În primul rând, echipa este cea mai importantă pentru compania noastră. Avem o echipă puternică, cu profesionişti care se investesc zi de zi în ceea ce fac. Pentru producerea vinului, cel mai important element este viţa de vie, deoarece 70 % din calitatea vinului vine din struguri. În perioada 2003-2007, am plantat peste 1000 ha de vii noi, butaşi francezi. De asemeni, am reuşit să îmbinăm cu succes istoria şi tradiţiile noastre cu tehnologiile moderne. Toate vinăriile au fost dotate cu utilaje de ultimă generaţie, avem cele mai moderne tehnologii de prelucrare, îmbuteliere, etc.

În 2017 am lansat atât pentru „Purcari”, cât şi pentru brandul „Bostavan”, două segmente de vinuri spumante. Pentru „Purcari”, spumante cu fermentare clasică, – Cuvée de Purcari Alb Brut, Cuvée de Purcari Alb Extra-Brut şi Cuvée de Purcari Rosé, iar pentru „Bostavan”, spumant charmant – Dor Alb Brut, Dor Alb Dulce, Dor Muscat Dulce, Dor Rosé Demisec şi Dor Rosé Brut.

Imediat după lansare, în toamnă, Cuvée de Purcari Rosé a luat medalia de aur la prestigiosul concurs internaţional „Effervescents du Monde”, iar spumantele Dor Roşu şi Dor Rosé Brut au luat medalii de argint. Totodată, anul 2017 a fost foarte productiv din punct de vedere al producerii strugurilor. Am avut cea mai bună recoltă din ultimii 14—15 ani, şi acum pregătim vinurile pentru participarea la concursurile mondiale.

În 2017, Grupul a devenit lider al segmentului cu preţ peste 30 ron / litru în România, cu o cotă de piaţă de 26 %, şi deja livrăm produsele noastre în peste 30 de ţări din Europa, Asia şi America.

Este deja o tradiţie şi o responsabilitate civică să susţinem şi să ne implicăm în proiectele sociale din ţară. Am susţinut câteva proiecte importante, cum ar fi „Balul de Caritate” organizat de Hospice Angelus sau „Gala Generozităţii” organizată de CCF Moldova. Am fost parteneri ai acestor proiecte încă de la bun început, de ani de zile, şi le vom susţine în continuare.

În Grupul Purcari, cca 900 de persoane au un loc de muncă asigurat. În afară de aceasta, cumpărăm struguri încă de la câteva mii de producători pentru care vânzarea strugurilor este o sursă importantă de venit pentru familiile lor. În primele nouă luni din 2017, Grupul Purcari a raportat venituri cu 35 % mai mari în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut şi astfel, am contribuit cu câteva milioane de lei la bugetul de stat.

Facem parte dintr-o breaslă foarte unită, consolidată şi nu ne considerăm superiori pe domeniu. Vinul este un motiv perfect pentru discuţii şi prietenie. Suntem colegi şi împreună doar, construim imaginea viticolă, cu istorie şi tradiţie, a Moldovei.

Consumatorul este cel mai important pentru noi. Doresc să folosesc acest moment pentru a-i mulţumi consumatorilor că ne apreciază produsele noastre, iar noi facem tot posibilul ca să fim cât mai aproape de aşteptările lor. Curând vom deschide un magazin – wine bar Purcari, unde vom organiza prezentări, lansări, întâlniri, discuţii, dezbateri, etc.

Suntem prezenţi şi pe social media, iar acest lucru ne ajută să ascultăm nevoile consumatorului nostru şi să legăm o relaţie apropiată cu el.

Fişier

CEO Purcari Wineries Plc.

Data şi locul naşterii: 1 mai 1960, s. Cărpineni, r-nul. Hânceşti

Studii: UTM, Facultatea Tehnologia Vinului şi a Produselor obţinute prin Fermentare

 

Text: Iuliana Mămăligă

Foto: arhiva personală