24 mai – Ziua europeană a parcurilor naţionale 

Astăzi este marcată la nivel continental, ziua europeană a parcurilor naţionale, pentru a apropia oamenii de natură şi pentru a sensibiliza publicul cu privire la importanţa frumuseţii naturale în zonele protejate.

În acest an sărbătoare este sub titulatura: „Noi suntem natura – regândim, restaurăm, reconectăm!”.

Republica Moldova nu este foarte bogată la acest capitol, dar avem două parcuri naționale de care ne putem mândri: Parcul Național Orhei și Nistrul de Jos.

Parcul Național Orhei se află în zona Podișului Central Moldovenesc, în hotarele administrativ-teritoriale ale raioanelor Orhei, Strășeni, Călărași și Criuleni, cuprinzând total sau parțial 18 localități, printre care: Ghetlova, Morozeni, Neculăieuca, Ivancea, Persecina, Donici, Teleșeu, Pohorniceni, Puțintei, Trebujeni, Seliște, Vatici, Codreanca, Romănești, Țigănești, Bravicea, Săseni și Mașcăuți.

Nucleele principale sunt rezervația cultural-naturală „Orheiul Vechi”, rezervația peisagistică Trebujeni, segmentul de pădure Curchi cu mănăstirea omonimă și rezervația peisagistică Țigănești cu mănăstirea Țigănești.

Printre plantele deosebite din aceast parc se numără:  şofrănelul, laleaua pestriță, crinul de pădure și multe altele.

Fauna acestor locuri este la fel diversă și deosebită pentru țara noastră. Aici putem întâlni: pisică sălbatică, popândăul, ciocănitorile negre, acvila mică, fluturele ochi de păun mare etc.

Zona Nistrului de Jos este recunoscută ca fiind o parte importantă a patrimoniului natural și cultural al Republicii Moldova, fiind studiată de ecologiștii sovietici și moldoveni, mai recent de Societatea Ecologică „BIOTICA”. Albiile vechi ale Nistrului sunt cunoscute sub denumirea „Nistrul Chior” și adăpostesc numeroase specii de animale, mai ales păsări, caracteristice zonelor umede.

Nistrul de Jos se întinde în partea de sud-vest a Republicii Moldova, la 8 km sud de Bender și la 40 km de Odesa.

La nivel european, această zi este marcată prin acţiuni de ecologizare şi plantare de arbori, dar şi prin evenimente mai ample de informare sau conferinţe cu privire la situaţia parcurilor naţionale europene.

Abonează-te la articolele

Vip Magazin