Angela Cutasevici: Să lăsăm copiilor noștri o societate unită, prosperă | #womeninspire

Este unul dintre cei mai îndrăgiți funcționari de stat ai jurnaliștilor. O prezență exemplară, mereu vizibilă de presă, un funcționar de stat deschis și simplu. De la profesoară de liceu a crescut în carieră până la funcția de secretar de stat, iar din 2019 este viceprimară de Chișinău.

Funcția: Viceprimară de Chișinău

Data, anul, locul nașterii: 27.09.1972, Vadul lui Vodă

Părinți. Copilărie. Mama e mereu alături, tata, din păcate, a decedat. Am copilărit mult la bunei. Bunelul, fiind apicultor, mereu făcea transpunerea organizării vieții din familia de albine cu viața și cotidianul oamenilor. Nouă, nepoților, ne spunea să nu ne agităm prea tare dacă vrem să mâncăm miere.

Sursă de motivare pentru alții. Nu m-am gândit special la această ipostază. Ba chiar nici nu am siguranța că aș fi sursă de motivare. Responsabilitatea pentru ceea ce faci și, mai ales, cum faci este un atribut obligatoriu al activității nu doar în domeniul public.

Povestea adevărată vs rețele de socializare. Îmi este străină această abordare – să-ți pictezi în spațiul online un portret, în care să apari mai bun, mai talentat, mai deștept decât ești de fapt. Oamenii simt foarte bine nesinceritatea și te taxează dur. Prefer să fiu eu însămi. E mai ușor așa.

Mesaj către societate. Cu părere de rău, suntem o societate dezbinată. Decenii la rând suntem conduși de politicieni care ne împart în „ai noștri” și „ai lor”, în „oameni buni” și „oameni mai puțin buni”. După mine, această abordare este o pistă falsă. Un viitor prosper pentru țară, pentru toți cetățenii ei, poți construi doar dacă dai „la coș” arhicunoscuta deviză antică – „Divide et impera”.

Funcționar de Stat. Se știe bine – oameni de neînlocuit nu există. Și slavă Domnului, zic eu. Este important și-ți faci munca onest, cu dăruire de sine și dragoste pentru oameni, atâta timp cât ai acceptat să ocupi o funcție publică (de demnitate publică, în cazul meu). Iar când vine momentul să te retragi, să ai sentimentul lucrului bine făcut, să fii împăcat cu gândul că ai făcut tot ce ți-a fost în puteri și, poate, un pic mai mult.

Ziua de muncă începe devreme și durează mult după sfârșitul orelor de program. Dacă ați vedea agenda mea din Google Calendar, unde sunt fixate toate ședințele, întrunirile, ieșirile în teren și restul activităților, mă tem că nu ați găsi vreun rând gol. Se întâmplă să am și câte două evenimente concomitent.

Ziua de odihnă. Weekend-urile mele seamănă tare mult cu zilele de muncă de peste săptămână. Avem foarte multe activități publice practic în fiecare sâmbătă sau duminică. Activități, unde prezența și implicarea mea și a colegilor mei sunt obligatorii. Cu atât mai de preț sunt weekend-urile în care pot să dorm mai mult, să ies la o întâlnire cu prietenii sau să merg în vizită la rude.

Controlul emoțiilor. Acasă e bine! Și nu am necesitatea să-mi controlez emoțiile. Soțul mă înțelege perfect și mă acceptă așa cum sunt. Mai ales, că sunt cuminte și-i permit să aibă grijă de mine cum știe el mai bine. Dar nici la birou nu trebuie să depun efort pentru a-mi controla emoțiile. Avem o echipă frumoasă, dăm dovadă de respect reciproc și asta ne oferă echilibrul emoțional, fără de care e greu să-mi închipui cum poți munci.

Femeie lider. Credeți că este atât de important aspectul gender al unui lider? Important este să crezi în ceea ce faci, să fii convingător și să poți mobiliza (în primul rând, prin propriul exemplu) colegii de echipă pentru obținerea rezultatelor propuse.

Așteptări și vise. Vreau să devenim o societate unită, prosperă. Vreau să lăsăm copiilor noștri o moștenire demnă de memoria premergătorilor. Pentru asta trebuie să muncim. Mult. Responsabil. Cu dăruire.

Anul 2023. Constatări. Sper că schimbările abia urmează. După trei ani de mandat în funcția de viceprimar, în care fiecare an ne-a adus „surprize” – pandemia Covid, criza războiului din regiune și, respectiv, criza refugiaților, prefer să cred că ne așteaptă schimbări frumoase. Tare m-aș bucura să lăsăm în 2023 toate problemele majore, să ne putem concentra pe o agendă pașnică, edificatoare.

GENERAȚIA MEA CREDE ÎN PUTEREA BUNĂTĂȚII ȘI A CUVÂNTULUI CÂNTĂRIT.

COORDONARE: TATIANA PĂTRUNJEL, FOTO: ANASTASIA TONIȚOI

#echilibru

Abonează-te la articolele

Vip Magazin