Cărți celebre care au fost interzise pe parcursul istoriei

Multe cărți, care astăzi sunt capodopere literare au fost interzise cândva din cauza cenzurii. Fie ca era vorba de politică, religie sau sex, oamenii au întors spatele unor cărți valoroase, care astăzi au devenit lecturi obligatorii.

Lolita (Vladimir Nabokov)

Publicată în 1955, lucrarea a stârnit multe controverse. Editorul Sunday Express a numit-o „cea mai murdară carte pe care am citit-o vreodată”. Autoritățile au retras toate exemplarele de pe piață, sub pretextul că în carte era vorba despre pornografie. Carta a fost interzisă în Franța, Marea Britanie și Argentina, însă a fost publicată în America. În anul 1982 cartea devine accesibilă.

Amantul doamnei Chatterly (D. H. Lawrence)

Cartea a fost interzisă în Marea Britanie şi în Statele Unite între 1929-1959/1960 şi în Australia între 1929-1960 fiind considerată obscenă. Romanul a fost publicat prima dată în Florenţa, în 1928. De-abia în 1960 a fost tipărită şi în Marea Britanie. Cartea povestește istoria de dragoste dintre doamna Chatterly, o reprezentantă a clasei nobiliare, şi un pădurar. Romanul conține conţine câteva scene erotice pentru care a fost considerat indecent. Apropo, Netflix a lansat un film inspirat de această istorie: Lady Chatterley’s Lover.

Versetele Satanice (Salman Rushdie)

Comunitatea islamică a considerat că această carte este o blasfemie și a fost intrerzisă în majoritatea statelor islamice. În Venezuela poți primi 15 luni de închisoare dacă ești prins citind cartea, în Japonia primești amendă dacă vinzi versiunea ei în engleză, iar în America, două mari librării au refuzat să vândă cartea după ce au primit amenințări cu moartea. Iranul, în 1999, a pus pe capul lui Rushdie o recompensă record de 2.8 milioane de dolari. Ea este valabilă și în prezent. Din fericire, Serviciile Secrete Britanice și FBI au reușit să-l protejeze pe romancier, scrie historia.ro.

1984 (George Orwell)

Cartea a fost interzisă de Uniunea Sovietică. Stalin a interpretat cartea drept o satiră la adresa regimului său. De-abia din 1990 volumul a fost republicat în Rusia. 1984 un roman politic. Acțiunea romanului are loc într-un viitor distopic și prezintă o parte din viața intelectualului Winston Smith sub opresiunea guvernului totalitar al Oceaniei.

De veghe în lanul de secară (J.D. Salinger)

Azi apare în toate bibliografiile obligatorii, dar în trecut a fost a fost declarată o carte controversată. A fost interzisă în majoritatea bibliotecilor școlare din America și nu numai din cauza faptului că părinții consideră că limbajul folosit este ofensator și de natură sexuală, și pentru că descrie alienarea, prostituția și depresia. De la publicarea sa în 1951 şi până la finalul anilor ’90 cartea a fost interzisă în mai multe state americane. Romanul a devenit popular în rândul adolescenţi pentru discursul despre confuzie, teamă, alienare şi revoltă. A fost tradus în toate limbile importante şi vinde anual 250.000 de copii. Protagonistul cărţii, Holden Caulfield, a devenit simbolul revoltei adolescentine.

Metamorfoza (Franz Kafka)

Toate lucrările lui Kafka au avut de suferit din cauza originii sale evreiești și au fost interzise sub regimul nazist și sovietic. Cartea publicată în 1915, a fost interzisă pentru că era considerată atât decadentă, cât și „plină de deznădejde.” Mai mult, era un pericol și un atac la adresa conceptului de familie pe care îl aveau sovieticii.

Sursa: historia.ro

Abonează-te la articolele

Vip Magazin