Dereck J. Hogan – Diplomație | Omul Anului 2020

Fișier

Funcție: Ambasadorul SUA în Republica Moldova;
Studii: Diplomă de licență la Universitatea din Pittsburgh și Diplomă de masterat în afaceri publice de la școala Woodrow Wilson a Universității Princeton
Coordonare: Svetlana Tataru
Foto: Arhiva Ambasadei SUA în Republica Moldova

Câți diplomați acreditați în Republica Moldova ar avea curajul să fie DJ pentru o zi la radio? Câți ar merge și ar planta un copac alături de alți voluntari chiar pe strada principală a unui oraș? Și ca să nu mai pomenim de implicarea și ajutorul financiar al statutului pe care îl reprezintă în mai toate domeniile sociale ale țării în care se află la moment. Dereck J. Hogan a fost printre primii care a răspuns apelului de ajutor acum un an, care personal a mers și a donat prânzuri calde celor implicați în prima linie în lupta contra Covid-19 și, tot datorită țării pe care o reprezintă, Republica Moldova se poate bucura de mii de doze de vaccin anti-COVID-19 BioNTech-Pfizer prin programul global COVAX.

SUNT SOȚUL UNEI SOȚII extraordinare și tatăl unei fiice incredibile. Sunt și un diplomat de carieră, mândru să reprezint Statele Unite aici în Moldova.

CEL MAI MULT mă mândresc cu modul în care mi-am menținut în siguranță echipa de la Ambasada SUA pe durata pandemiei de COVID-19. Diplomația se bazează tradițional pe interacțiunea personală și pe evenimente unde oamenii sunt împreună în același spațiu, circumstanță care s-a schimbat dramatic anul trecut. Sunt mândru de felul în care misiunea noastră a continuat să organizeze evenimente culturale, să aibă întrevederi cu oficiali guvernamentali și să lucreze direct cu cetățenii și organizațiile Republicii Moldova, respectând totodată pe cât posibil standardele stricte de siguranță și lucrul la distanță.

CÂND ERAM LA LICEU am avut ocazia să ascult prezentările a doi diplomați americani la o școală de vară. Au vorbit cu clasa noastră despre cum este să-ți servești țara și să schimbi lumea spre bine și eu am rămas frapat. Am înțeles atunci că vreau să devin diplomat și să contribui la consolidarea relațiilor SUA cu alte țări și să ajut alte state să-și realizeze întregul potențial. Nu știam atunci cum se va întâmpla acest lucru, dar mi-am fixat acest obiectiv.

A FOST O PERIOADĂ a schimbărilor fără precedent pentru mulți oameni din întreaga lume. Funcționarea Ambasadei SUA a fost profund afectată de pandemie: majoritatea personalului lucra de acasă, serviciile noastre de viză și pașapoarte erau reduse, întâlnirile și evenimentele în persoană au fost amânate sau mutate online, într-adevăr fiecare aspect al muncii noastre s-a schimbat. A fost o ajustare semnificativă, dar sunt foarte mândru de munca pe care am putut să o depunem pentru a ne menține personalul în siguranță și pentru a ajuta moldovenii să găsească soluții la noile provocări pe care le-a adus pandemia COVID-19.

AMBASADORUL SUA LA ONU Linda Thomas-Greenfield, m-a inspirat dintotdeauna. Este un diplomat talentat, care a crescut într-un mediu foarte rasist și segregat rasial și care își folosește acum poziția la ONU pentru a promova valorile fundamentale ale Statelor Unite ale Americii de susținere a democrației, respectare a drepturilor universale ale omului și promovare a păcii și securității.

MĂ AȘTEPT CA ACEST AN să fie unul excelent pentru Moldova. Deoarece guvernul acordă prioritate vaccinărilor împotriva COVID-19 și colaborează cu parteneri externi pentru a îmbunătăți sănătatea publică în toată țara, sunt optimist că vom vedea multe schimbări pozitive până la sfârșitul anului.

Abonează-te la articolele

Vip Magazin