La mulți ani, Vladimir Beșleagă! Am adunat cele mai frumoase recenzii despre Omul Secolului

Anul 2021 i-a fost dedicat maestrului Vladimir Beșleaga. La 91 de ani sciitorul e încă un copil cu ochii limpezi, profunzime și o inteligență rară. Anul acesta revista Vip Magazin a fost onorată să îi ofere trofeul Omul Secolului pentru întreaga carieră literară. Astăzi, Vladimir Beșleaga împlinește 91 de ani. Ce am putea să îi oferim? Doar recunoștință pentru tot ce a făcut și încă va mai face.

Am cules cele mai frumoase recenzii despre maestru și cărțile sale.

Beșleagă este unul dintre puținii noștri intelectuali, trecuți prin „vremi”, care și-a asumat cu luciditate trecutul și a pledat energic pentru o „etică a memoriei” în viața publică și în cea literară. În anii ‘90, Vladimir Beșleagă s-a implicat în Mișcarea de renaștere națională, a fost deputat în primul Parlament al Moldovei independente, a luptat pentru recuperarea valorilor românești. Prozatorul este un fervent susținător al tinerilor scriitori, participă la cenacluri şi ateliere de creaţie, se implică în dezbateri, cuvântul său este ascultat şi respectat. Beşleagă reprezintă un adevărat model de școală literară și de atitudine intelectuală.” (Vitalie Ciobanu, scriitor)

Literatura basarabeană ar fi incompletă fără autorul Vladimir Beșleagă, cel pe care-l putem trece ușor în lista „greilor” în materie de proză. În volumul „Tata Vasile în 73 de episoade și XIV scrisori. Memorii”, apărut la editura Cartier, acesta reflectă asupra dimensiunii autobiografice a copilăriei sale, perioadă guvernată de vremuri grele, de intemperii istorice și de nevoia acerbă de a-și iubi tatăl. Este un volum memorialistic de o valoare inestimabilă pentru înțelegerea unei epoci apuse, dar rămase înscrise în zona gri a istoriei.” (Corina Moisei Dabija, jurnalistă)

Vladimir Beşleagă face parte din generaţia de aur a literaturii române din Basarabia. „Dacă Vasile Vasilache şi Vladimir Beşleagă ar fi scris într-o limbă de circulaţie universală, ei, la sigur, ar fi fost scriitori de talie europeană. Vladimir Beşleagă este omul cetăţii.(Regretatul jurnalist Constantin Tănase)

Răsfoind paginile platformelor dedicate lecturii am fost bucuroși să descoperim o mulțime de recenzii de la tinerii cititori. Să citim câteva dintre ele:

„Destul că încolo viața ne pune îngrădiri, că mereu trebuie să ținem seama de reguli și legi, și pe bună dreptate, altfel conviețuirea între oameni ar fi imposibilă, dar aici, în mișcările sufletului, fiecare avem dreptul absolutei libertăți.

Rană deschisă, zbucium sufletesc, ananghie… Un roman de o sensibilitate rară, așa cum numai V. Beșleagă poate să scrie. (Recenzie, romanul „Durere”).

„L-am descoperit pe acest scriitor datorită romanului „Zbor frânt”. Am simțit această carte exact ca acea schijă care pătrunde și nici n-o simți în vâltoarea bătăliei. „Abia dupa ce se linistește lupta începi să-i simți efectul” (parafrazând o frântură din carte).” (Recenzie, romanul „Zbor Frânt”).

Biografie

Eseist, jurnalist, prozator, scriitor, traducător din Republica Moldova, fost deputat în Parlamentul R. Moldova între 1990 și 1994.

Născut la 25.07.1931, Mălăieşti, Grigoriopol. Fiul lui Vasile Beşleagă şi al Fevroniei-Eugenia. A absolvit Universitatea de Stat din Moldova (1955); a făcut doctorantura la aceeași instituție, având ca temă de studiu „Liviu Rebreanu, romancier”.

Și-a început activitatea literară în anii ’60. Colaborează cu publicațiile „Chipăruş”, „Cultura Moldovei”, „Tinerimea Moldovei”; este redactor-șef adjunct la revista „Nistru” (1977-1982). Este Secretar al Uniunii Scriitorilor (1971-1976), Director al Muzeului Republican de Literatură „D. Cantemir” (1988); membru al Comitetului de Conducere al Uniunii Scriitorilor. Deputat în primul Parlament al Republicii Moldova (1990-1994).

Cartea de debut este „Zbînţuilă” (1956) și alte câteva opere ulterioare sunt dedicate micilor cititori. Primul roman, „Zbor frânt” (1966) este recunoscut drept una din prozele remarcabile ale perioadei postbelice, unul din romanele care au schimbat faţa prozei din Moldova. Sensul și problemele existenţei umane, confruntarea etică, frământările sufletești, zona neliniștită a conştiinţei devin efectiv materia epică şi documentară a romanelor „Acasă” (1976, reeditat în 1998 cu titlul „Nepotul” şi textul comentat), „Ignat și Ana şi Durere” (1979). Epica şi eseistica fuzionează și în volumele cu subiect istoric „Sânge pe zăpadă” (1985) şi „Cumplite vremi” (1990).

Vladimir Beşleagă are meritul de a fi utilizat noi tehnici narative, în special în romanul psihologic „Viața și moartea nefericitului Filimon…”, scris în anii ’60 şi publicat abia în 1988.

Cele mai importante titluri ale scriitorului:

Literatură pentru copii:

– Zbânțuilă;

– Vacanța mea;

– Buftea;

– Gălușca lui Ilușca;

– La fântâna Leahului;

– Vrei să zbori la lună?

Romane:

– Zbor frânt;

– Acasă;

– Ignat și Ana;

– Durere frântă;

– Sânge pe zăpadă (primul roman din trilogia despre Miron Costin);

– Cumplite vremi (volumul al doilea al aceleiași trilogii);

– Viața și moartea nefericitului Filimon sau anevoioasa cale a cunoașterii de sine (poem tragic scris în 1969-1970);

– Nepotul;

– Cumplite vremuri;

La mulți ani, Maestre!

Abonează-te la articolele

Vip Magazin