Top 3 evenimente politice care au marcat această vară

Lunile mai şi iunie au fost destul de „fierbinţi” din punct de vedere politic, iar unele evenimente au avut chiar şi o mare rezonanţă la nivel internaţional.

1.

SUMMIT-UL COMUNITĂȚII POLITICE EUROPENE

La începutul lunii iunie, în Republica Moldova a avut loc Summit-ul Comunităţii Politice Europene, care a adunat împreună, la Bulboaca, lideri ai Uniunii Europene, dar şi din 49 de state. Cu siguranţă, a fost cel mai de amploare eveniment politic cu tentă internaţională din toţi anii de independenţă. Însă, dincolo de amploare, a contat semnificaţia. Or, astfel Republica Moldova şi-a confirmat vocaţia sa europeană şi intenţia fermă de a adera la Uniunea Europeană. Au contat mult şi mesajele cu care au venit liderii europeni, unii dintre care s-au referit cât se poate de concret la perspectiva europeană a Republicii Moldova. Nu mai puţin importante au fost şi întrevederile bilaterale ce au avut loc în Republica Moldova cu ocazia Summit-ului, dar şi înţelegerile la care au ajuns unii lideri europeni la Bulboaca.

De asemenea, a contat enorm şi faptul că, cu doar câteva zile înainte de Summit, la Chişinău a avut loc adunarea „Moldova Europeană”, la care au participat până la 80 de mii de cetăţeni. Astfel, Republica Moldova a transmis lumii întregi că alegerea sa în plan extern este aderarea la Uniunea Europeană, idee susţinută puternic de cetăţeni.

2.

ALEGERILE BAŞCANULUI GĂGĂUZIEI

În perioada de referinţă, în autonomia găgăuză au avut loc alegerile Başcanului, rezultatul cărora, uşor de prognozat pentru unii, pe alţii i-a surprins. Astfel, în lupta pentru această funcţie a învins Evghenia Guţul, candidatul Partidului politic „Şor”. De notat în context ar fi faptul că, până la alegeri, despre Evghenia Guţul nu s-au auzit prea multe – ea era necunoscută chiar şi pentru majoritatea locuitorilor Găgăuziei. De aceea, provocarea căreia a trebuit să-i facă faţă a fost una enormă – nu doar să se facă cunoscută, ci şi să reuşească să convingă alegătorii din autonomie că este cea mai bună soluţie pentru ei.

Opiniile analiştilor politici şi ale politicienilor sunt divizate, atunci când vorbesc despre victoria Evgheniei Guţul. Unii spun că aceasta e rezultatul unei munci asidue pe care ea şi echipa au depus-o pe durata campaniei electorale. Alţii însă acuză Partidul „Şor” de faptul că ar fi învins apelând la metode mai puţin legale. O dovadă în acest sens pentru ei sunt şi poziţionările unor importante instituţii de stat în raport cu Partidul „Şor” şi personal cu Evghenia Guţul.

Aşa sau altfel, dar mandatul Evgheniei Guţul a fost validat şi, cu siguranţă, ea va avea de jucat un rol important în politica din Republica Moldova, inclusiv în ceea ce ţine de relaţiile dintre Chişinău şi Comrat. Chiar dacă, după decizia Curţii Constituţionale, ea nu va mai putea pleda ca reprezentat al Partidului „Şor”, scos în afara legii.

3.

DECIZIA CC PRIVIND PARTIDUL ŞOR

Procesul de la Curtea Constituţională, care a vizat examinarea sesizării Guvernului privind scoaterea Partidului „Şor” în afara legii a fost una din principalele teme de discuţii publice în lunile mai şi iunie. Şi, apropo, acesta a fost cel mai lung proces în care a fost vreodată antrenată Curtea Constituţională.

Pentru unii, decizia Curţii Constituţionale de a scoate acest partid în afara legii nu a fost o surpriză – oarecum discuţiile din societate, ce au precedat decizia respectivă, indicau asupra unui astfel de deznodământ. Pentru alţii, în special pentru susţinătorii acestei formaţiuni, decizia a fost oarecum şocantă – simpatizanţii Partidului Şor nu o dată au declarat că au mizat până în ultimul moment că CC totuşi va lăsa formaţiunea în cadrul legal.

Acum este interesant ce va urma. Există opinia că Ilan Şor şi echipa sa vor încerca să canalizeze electoratul pe care-l au spre alt partid. Dacă e aşa, vor avea de făcut faţă unei mari provocări, deoarece astfel de procese politice nu au mai avut loc în Republica Moldova până acum. Există însă şi opinia că o parte din alegători Ilan Şor îi va pierde. Şi atunci întrebarea este alta: dar cine va prelua respectivul electorat?

Acum putem spune cu certitudine că, chiar dacă procesul la CC s-a încheiat, urmează multe alte lucruri interesante. Cel puţin, acestea prezintă interes din punctul de vedere al analiştilor politici.

Un top realizat de Igor Volniţchi, director al companiei de consultanţă şi promovare a imaginii „Poliexpert.

Abonează-te la articolele

Vip Magazin