TOP 7 INFLUENȚE ÎN DESIGN DE INTERIOR PENTRU 2023

De la Cristina Eni

Metamorfozele ultimilor trei ani şi-au lăsat amprentele în fiecare domeniu din viaţa noastră, iar designul de interior şi arhitectura nu au fost omise.

Chiar şi acolo, schimbările au vrut să demonstreze cât de flexibili pot fi oamenii când vorbim de locuinţe, amenajări şi spaţii. Cert e că „guru” mondiali din mobilier şi alte domenii aferente au dat ora exactă în design: 2023 e despre tratatul „de pace” al omului cu natura, inserând elementele ei în case, birouri, curţi sau grădini…

Noi am ales 7 tendinţe uimitoare pentru acest an, ce se vor contopi perfect în spaţiul tău de locuit.

1. WABI – SABI

Asistăm la personificarea luxului minimalist oferit de inspiraţia naturii nipone şi nu doar. Wabi-Sabi dă tonul în tendinţele de interior din acest an. Zenul naturii în tandem cu fineţea mobilierului ce inspiră o doză de relaxare vor cuceri multe case. Influenţe desprinse din bolurile şi foile de orez, bambus, colţuri îmblânzite prin rotunjirea acestora, pânze eco în tonuri bej, alb sau ivory, arbuşti de bonsai, mobilier de o simpleţe izbitoare, aproape spre oximoron fac din stilul japonez Wasbi-Sabi un adevărat maestru Sensei!

2. BOUCLÉ TEXTIL

Este vorba despre prezența stofelor moi, cofortabile, create din lână şi cu textura formată din bucle de fire mici. Dacă tot suntem în epoca apropierii de natură, mobilierul tapiţat cu acest tip de material este un argument că oamenii caută inspiraţie în minunăţiile mediului înconjurător. Asistăm la o reeditare a influenţelor din anii interbelici. Este un material uşor, perfect pentru încăperi unde domină culori mai reci.

3. ELEMENTELE ECO, MINIMALISTE

Nu mai mizăm pe opulenţa strigătoare, grea. Oamenii caută relaxare, vor să facă din casa lor de locuit o oază. Corpurile de iluminat din metale masive au fost schimbate cu cele minimaliste, confecţionate din ceramică. Peste tot se simte un vibe de echilibru. Onduleuri, linii fine, mobilier discret, dar care prinde voce prin prezenţa câtorva detalii ce îl scot din anonimat, măslini, stuf sau bonsai sunt doar câteva opţiuni pentru a avea un decor minimalist şi inspirat din natură.

4. NATURA ÎN CASA TA

Sfere de piatră sau ceramică în loc de picioare de suport pentru mobilier (simbolizând planetele), stuf, arbori decorativi, pereţi ce imită bambusul sau chiar din bambus, mese cu blaturi rotunde (Japonia este numită şi Ţara Soarelui Răsare, iar omagiul niponilor adus acestui astru e vizibil inclusiv în designul de interior), mobilier cu colţurile rotunjite, pietre vulcanice – toate aduc natura în case.

5. JAPANDI

Crizele energetice și pandemia au izolat oamenii de la conexiunea lor cu natura. Din dorinţa de a nu o a mai pierde, aceştia o aduc direct în casa lor. Texturi lemnoase, elemente de ceramică, un design de o sensibilitate inspirată din calmitatea fruzelor cucerite de adierea lină a zefirului se contopesc în stilul nipon Japandi. Corpuri de iluminat îmbrăcate în stofe, evantaie masive, mobilier confecţionat din bambus sau lozii, fără culori ce îşi vociferează prezenţa, dau naştere acestei influenţe. Tonurile dominante sunt cele de alb, ivory, maro, cafea, gri şi pasteluri.

6. GO, GREEN!

Tot mai mult cade accentul pe plantele verzi, vii. Prezenţa lor aduce senzaţia că te simţi în mijlocul naturii, că poţi construi acea conexiune chiar şi între pereţii casei tale. Dar aici nu vorbim doar de plantele specifice Orientului Îndepărtat, dar un element interesant poate fi şi… cactusul, o plantă tipică Mexicului. Cine a spus că ţepii nu pot îmblânzi interioare?!

7. INFLUENȚE TRIBALE

Se ştie că triburile mereu au adus omagiu naturii prin intermediul portului, decorului şi caselor. Anul 2023 ne readuce în epoca apusă a incaşilor, a triburilor din Indonezia, Asia sudică, Mexic etc. Influenţele lor se văd şi în imprimeurile inspirate din plante precum yucca sau cactus. Exact de unde am început, de la minimalismul verde!

Abonează-te la articolele

Vip Magazin