Tudor Darie, omul inspirat să facă afaceri de la 0 | #40under40

TUDOR DARIE

CEO Fagura.com

Pauze doar de weekend. Tată a doi fotbaliști micuţi. Soţul unei femei albină, care le îndulcește zilele cu miere, iar pe ale noastre cu informaţii. Fagura este cel mai mic „copil” al lui Tudor Darie, un nou proiect în care vede mult potenţial de creștere, își dorește să iasă peste hotarele Republicii Moldova, să câștige piaţa din România, ca mai apoi să se extindă și în alte ţări din Uniunea Europeană. Pentru că afacerile au nevoie de mai mult spaţiu, acest an îl dedică mai mult Bucureștiului. Știe sigur, unde este el, acolo e tot stupul familia!

1% inspiraţie și 99% transpiraţie. Poate dintr-o parte e spectaculos ceea ce se vede, dar asta înseamnă multă muncă, nopţi nedormite, mult stres și asumarea riscurilor. Acest spectacol e ca vârful unui iceberg. În spate nimeni nu vede când ţi se termină banii în cont și nu mai ai de salarii sau cu ce să achiţi furnizorii. Am trecut prin așa momente. Și atunci e important să ai alături oamenii potriviţi, care să te ajute. Dacă dintr-o parte evoluţia Fagura a arătat ca un program artistic, atunci e doar pentru că am avut norocul de parteneri buni și o echipă minunată.

Familia e foarte importantă. Dar atunci când ești activ în antreprenoriat, de multe ori familia are de suferit. Mă strădui să recuperez în weekend ca să dedic timp și atenţie copiilor. De obicei, merg la meciurile lor de fotbal sau cu toată familia undeva în parc. Și, desigur, nu aș reuși fără Nadia, partenera mea de viaţă și principala susţinătoare în tot ceea ce fac. Iar ce ţine de relaţia cu partenerii de afaceri, la sigur că nu sunt perfect, dar mă strădui ca toţi oamenii care au avut afaceri cu mine să rămână cu sentimentul ca au avut de câștigat.

Sunt și zile în care ești în vacanţă sau într-o deplasare, dar oricum ești nevoit să tragi mașina pe dreapta ca să autorizezi plăţi sau să scoţi laptopul în timp ce copiii sunt la un meci de fotbal și să rezolvi o urgenţă. Dar sunt și zile neobișnuite, cum a fost una din luna mai 2021, când am închis campania de equity investment în Fagura. Am realizat că sute de oameni au crezut în idee, în echipă, dar și în mine personal și au investit sute de mii de euro. E o responsabilitate enormă. Nu am putut adormi jumătate de noapte, gândindu-mă la câte avem de făcut ca să îndeplinim misiunea Fagura.

Am pornit de două ori de la zero. De fapt, mai corect ar fi să zic nu de la zero, dar de la minus anumite sume, pe care e necesar să le investești la etapa iniţială. Mai am energie să mai pornesc și alte proiecte, dacă viaţa mă va duce în așa situaţii. Dar sunt gata să trec și în alt rol. Cel de investitor sau de mentor în unele afaceri.

2.34 milioane euro, evaluarea de piață a Fagura.com

Cât despre prima angajare, eram propriul meu angajat. Din primul an de facultate, cu alţi colegi din presa de tineret, fondasem Centrul Tânărului Jurnalist din Moldova. Aveam un salariu de câteva sute de lei, dar era ok, noi eram dornici de afirmare și lucram să ne facem un nume. Apoi, în 2015 – 2017 a urmat schimbarea către antreprenoriat.

IT-ul de mult timp nu mai este doar domeniul viitorului, dar al prezentului. E foarte prezent în domenii ca sectorul bancar, medicină, agricultură, cosmos etc. Noi suntem una dintre cele mai privilegiate generaţii din întreaga istorie. Am văzut cu ochii noștri transformarea de la telefonul cu fir la iPhone, de la comunicarea prin telegraf către Telegram și încă am fost generaţia când Internetul a fost cu adevărat liber. În viitor, tehnologia se va dezvolta cu ritmuri și mai rapide.

Anterior, în media online am avut un rol de manager. Exact ceea ce fac acum în fintech. Deci, în esenţă, înseamnă formarea și organizarea unei echipe ca să atingă anumite obiective. Am mai fost implicat și în alte domenii cum sunt serviciile IT (Sensmedia) sau mai sunt în altele ca marketing digital (Adcenter) sau ecommerce (ZAP). Important e să ai alături oameni mai buni decât tine, ca să înţeleagă în profunzime domeniile în care ești implicat.

„Modelul meu de business” este să câștig la exit, nu din salariu. De asta, în fiecare lună primesc un salariu cât să îmi ofere un nivel de viaţă ok, dar mai puţin decât m-ar duce într-o zonă de confort. Când ajung la un exit în fintech, vă răspund mai detaliat la întrebarea „cât am câștigat?”.

Am rămas de mic copil fără de tată. Asta mi-a influenţat copilăria. M-am maturizat mult mai repede. Din clasa a 7-a îmi acopăr singur cheltuielile. Iar acum, când privim vreun film despre relaţia dintre tată-fiu, poate să îmi curgă involuntar vreo lacrimă pe obraz. Nu pot schimba nimic din trecut, așa că împreună cu Nadia mă strădui să le creăm toate condiţiile copiilor noștri, ca ei să-și poată împlini visele. Lucrăm de pe acum la educaţia lor financiară. Îi sprijinim și încurajăm să facă sport. Și, sper, într-o zi să ne depășească.

Peste patru ani, Fagura va fi un proiect profitabil, cu zeci sau sute de mii de clienţi.

Abonează-te la articolele

Vip Magazin