VALERIU DEREVENCIUC: CEL MAI PUTERNIC OM DIN MOLDOVA

VALERIU DEREVENCIUC

Ofițer Serviciul de Protecție și Pază de Stat

Campion gladiator CHALLENGE MOLDOVA

CEL MAI PUTERNIC OM DIN MOLDOVA ȘI-A DONAT PREMIUL DE 100 MII LEI UNEI FAMILII NEVOIAȘE.

L-AM VĂZUT CU OCHII NOȘTRI! ARĂTOS LA CHIP ȘI SUFLET, CALD ȘI LINIȘTIT. UN BĂRBAT CARE A IMPRESIONAT TOATE FETELE DIN REDACȚIE PRIN ȚINUTA SA PLINĂ DE DEMNITATE ȘI CURAJ:

E-e-e-h! Cu așa oameni ne așteaptă un mare viitor!”

Cel mai puternic om din Moldova. Presupun, acest titlu cântărește cât toate greutățile ridicate de tine, pe parcursul vieții. Ce înseamnă el pentru tine?

În primul rând, este recompensa pentru efortul depus și rezultatul a mulți ani de muncă asiduă, antrenamente și sacrificii. Într-un final, mă simt satisfăcut. Dar acest titlu nu este doar despre forță fizică, ci și despre forța minții, despre capacitatea de a rămâne concentrat în momente critice. La Challenge Moldova au fost multe astfel de momente.

Acest titlu mă responsabilizează în fața publicului. Odată cu astfel de trofee vine și notorietatea, și atenția societății. Înțelegi că ești un model, un etalon al disciplinei și integrității pentru cei care doresc să exceleze în sport. Cu mare drag recomand și încurajez și pe alții să urmeze această pasiune, să participe la astfel de concursuri.

Ai fost unul dintre favoriții publicului. Cine dintre cei apropiați te-a susținut?

Am avut sprijinul unei echipe extraordinare, al colegilor alături de care mă antrenez zi de zi, al antrenorilor și al familiei mele. Consider că titlul nu este doar al meu, ci și al celor care au fost alături de mine în această aventură unde forța fizică se manifestă pașnic, frumos.

În competiție ai depășit campioni în sport, profesioniști. Sunt capacitățile tale naturale sau le-ai atins prin antrenamente?

Presupun că am la bază ceva calități native: ligamente rezistente, un schelet mai ferm, capacitatea de a mă concentra, reacție bună și altele. Dar mereu am fost atras de activitățile sportive. Din frageda copilărie. Pe lângă sportul de curte, mai degrabă forma lui distractivă, cu copiii vecinilor, aveam și succes la școală. Îmi plăcea alergatul, dar și jocurile de echipă. În adolescență am practicat atletismul, fotbalul și boxul, puțin mai târziu am trecut la sporturile de forță și rezistență, precum halterele și alte greutăți, ca să ajung la crossfit și să-l îndrăgesc. Cunosc artele marțiale. Fiecare tip de sport pe care l-am practicat a adus cu sine lecții prețioase, creștere personală și profesională.

Apropo de profesie! Ești ofițer de protecție, o armă vie, un zid de apărare pentru înalții demnitari. Cât de importantă este pregătirea fizică în meseria ta?

Este o cerință obligatorie să ai pregătire fizică de cel mai înalt nivel. Sunt printre cei care oferă protecție demnitarilor de stat, oficialilor străini în perioada aflării lor pe teritoriul Republicii Moldova, familiilor acestora. Asigurăm paza obiectivelor de importanță strategică. Un ofițer de protecție trebuie să fie capabil să răspundă rapid și eficient la diverse situații de urgență. Acest nivel este susținut de antrenamente zilnice, așa noi ne îmbunătățim reflexele și coordonarea. Regimul asigură și rezistența noastră la stres, acesta fiind inseparabil de profesie. Apropo, nu m-am pregătit în mod special pentru Gladiator Challenge – nu am avut timp. (zâmbește).

Dar în viața de zi cu zi, cum te ajută atâta putere fizică? Când te simți cu adevărat satisfăcut că o deții?

Mă simt satisfăcut că-mi pot duce soția în brațe și mă descurc cu treburile casnice singur, fără să angajez hamal (zâmbește). Dar și de la faptul că pot asigura protecție mie și familiei mele, că pot face față provocărilor neașteptate.

Să revenim la Gladiator Challenge. Au concurat începători în sport și campioni mondiali. Cum vezi astfel de competiții? Sunt doar spectaculoase sau aduc și beneficii?

Gladiator Challenge este un concurs inedit și unic în lume. E spectaculos, fără îndoială, prin diversitatea concurenților, dar este și util. Competiția oferă o experiență unică pentru sportivii profesioniști, o provocare, dacă doriți. De partea cealaltă, sportivii amatori au șansa să-și testeze forțele și să tindă spre mai bine. Mai mult decât atât, Gladiator Challenge și-a asumat rolul de a promova sportul printre tineri, de a-i face să îndrăgească un stil de viață activ și sănătos.

Ce ai făcut cu banii? Suma, destul de „frumușică” – o sută de mii de lei.

I-am donat Asociației „The Moldova Project”. Susțin mai multe familii vulnerabile, în mod special, o familie formată dintr-o mamă singură cu șapte copii. Cel mai mic are șase luni, cel mai mare – treisprezece ani. Casa lor este acum dotată cu cele mai necesare obiecte de uz casnic. Mă doare că în Republica Moldova există astfel de cazuri și nu pot rămâne rece.

Ești primul în Moldova, ce urmează?

Am fost invitat la o competiție mondială la crossfit, dar ca echipă ne pregătim pentru campionatul Special Force Open Cup, unde participă cei mai buni din domeniul militar. O competiție multidisciplinară, care va dura cinci zile, de unde sperăm să aducem locuri de frunte.

Text: Tatiana Pătrunjel

Foto: Dima Furdui

Abonează-te la articolele

Vip Magazin