Vasile Budescu – moldovean în Irlanda cu vise și planuri pentru Republica Moldova (Interviu)

Acum șase ani de zile Vasile Budescu a decis să plece în Irlanda. Ca fiecare moldovean, a plecat cu gândul să-și facă bani de o casă, masă și o mașină, dar timpul a trecut și Vasile a decis că își poate îndemplini ambițiile și peste hotare. Cu toate acestea, Vasile este un tânăr, care nu a uitat de unde a pornit și are multe planuri pentru țara în care s-a născut. Acesta și-a pus în plan să aducă o companie aeriană low cost la Chișinău.

Apropo, pe Vasile Budescu îl cunoaște-ți și din podcastul Sincer cu Tine cu Zina Bivol.

Ce mai faci de când ne-am văzut ultima oară? Ce s-a schimbat în viața ta?

Salutare, chiar mă bucur să ofer acest interviu chiar dacă este de la distanță! Am revenit numai din vacanță şi înapoi la datorie. Despre schimbări pot zice da, s-a mărit echipa pe care o dirijez, fiind manager la 53 de angajaţi foarte bravo și sper să reușim să ne extindem pe plan profesional în timpul apropiat. Am avut ghinionul în vacanță să fiu și internat în spital, dar cred ca e un semn că trebuie să pun mai mult accent pe sănătatea mea proprie. În rest mergem înainte cu capul sus și optimism.

Ești un tânăr foarte ambițios și cred că ți-ai fi găsit locul și acasă, dar cu toate astea ai ales să pleci în Marea Britanie. Este o decizie cu care ești împăcat sută la sută?

Mulțumesc foarte mult pentru apreciere, dar aș zice ca dacă nu ești ambițios nu ai cum să reușești în viață. Aș începe de la afirmația care am auzit-o de la foarte mulți tineri plecați din RM. “Oricând pot să revin acasă, dar ce m-ar motiva să mă reîntorc înapoi în RM?” Am făcut un experiment în 2021, după 3 ani locuiţi în Irlanda. Am locuit exact un an la Chișinău, dar pentru mine a fost un experiment destul de bun și m-a remarcat foarte mult. În vara anului 2021, bucuros că revin acasă să mă stabilesc, am găsit un job destul de interesant și foarte activ. La foarte puţin timp am înțeles că, corupția, cumatrismul a dispărut doar la TV, dar în viața de zi cu zi a rămas, aș zice chiar s-a mărit, doar că s-a schimbat formula. După ce locuieşti într-o ţară unde nu există corupţie, întelegi cât de majoră e această problemă. Am văzut ce înseamnă o țară fără corupție și foarte mult cred că se poate si la noi. Doar că e nevoie de mult timp, şi implicarea noastră, a tuturor, a fiecarui om din ţară. Exact un an am avut nevoie să realizez că, totuși este nestabil în RM, şi recunosc, mă doare mult săzic asta, dar îmi place sa fiu cinstit și direct. Un an am înțeles, că totuși viața din RM este mult mai dificilă, lucrând la două joburi, duceam o viață cât se poate de modestă, și mereu îmi venea doar o întrebare: “Cum oare supravieţuiesc oamenii cu un salariu de 6000 lei, având chirie?” Totuși am înțeles ca am fost prea naiv și am ascultat prea mulți experți care spuneau ca s-au schimbat vremurile și acuma este ușor, dar nu e chiar așa, recunosc prețurile din RM sunt mult mai ridicate decât în ţările mai dezvoltate. De aici, putem face o concluzie plecării masive a tinerilor din ţară, pentru că sunt mulți ca mine care au încercat să revină, dar au eșuat.

Ce îi mână pe tineri să plece din Republica Moldova chiar imediat după studii? Unii din ei nici nu încearcă să își croiască un drum aici și aleg străinătatea de la vârste foarte fragede.

Eu aş zice că totul se vede prin comparaţie. De ce peste hotare se poate, dar aici acasă nu se poate? Chiar mă doare când aud că a plecat cineva sau intenţionează să plece. Consider, că e una din cele mai mari probleme ale Moldovei. Tinerii preferă să plece pentru că își doresc stabilitate, siguranţă şi nu povești de doi bani. Cel mai dureros ce am observat e că, de fiecare dată când revin la Chișinău, tot mai puţini tineri văd pe străzile capitalei și tot mai mulţi bătrâni care își scot tot ce au din casă și vând foarte ieftin, doar pentru a rezista cumva. E regretabil să vezi așa ceva. Doare. Deci, subiectul tinerilor care emigrează ar trebui dezvoltat de autorități foarte intens și să găsească oportunități clare pentru ei, altfel riscăm să rămânem o ţară fără tineri cu Universități închise. Problema cea mai mare a tineretului în RM, este posibilitatea de a găsi un post de muncă după ce absolvesc facultatea. Deoarece e un cerc vicios, pentru că toți cer experiență, evident un absolvent nu o are. Plus la toate, salariile pentru tineri sunt mizere. Deci, pentru tineri, un salariu de minim 10000 lei net ca începător ar fi o motivaţie să rămână acasă. Cel mai dureros este că, avem tineri foarte bravo care ar putea face multe lucruri minunate pentru RM. Dar, ei preferă să plece peste hotare și să înceapă de la zero. Acolo, unde vor fi respectați și încurajați de țară gazdă, deoarece basarabenii sunt consideraţi harnici, dedicaţi, cinstiţi şi muncitori! Cu atât mai mult, că statistica arată că 10 tineri plecați peste hotare ar însemna șapte bătrâni care vor rămâne fără pensie. Totuşi, problema cea mare e situatia financiară a tinerilor. În comparaţie cu Irlanda, unde tinerii îşi pot lua uşor un credit de 200-400 mii euro cu o rată de dobândă convenabilă pentru a-şi crea un viitor. Ceea ce nu avem acasă… La fel, în ţările europene tinerele familii au foarte multe facilități din partea autoritățile care îi motivează să crească națiunea, și cred eu că fiecare mamă sau tată își dorește pentru copiii săi o viață decentă și o copilărie frumoasă. Am avut ocazia să mă întâlnesc cu mulți tineri care s-au stabilit în diferite țări, cum ar fi: Olanda, Marea Britanie, Germania, Franța, Belgia etc. și dacă îi întrebi despre revenirea acasă, știți ce îmi răspund toți? „Acasă oricând pot să mă întorc, dar ce mă motivează să rămân?” Apropo, eu tot fac parte de tineretul plecat în străinătate cu un gând, „să îmi fac de o casă și o mașină și să mă întorc”, dar deja au trecut șase ani de atunci, şi lucrurile din ţară nu s-au schimbat radical, deaceea aleg să rămân aici, în Irlanda.

Cine are grijă de viitorul țării dacă tinerii aleg străinătatea? De ce alegem să plecăm și așteptăm la altcineva să ne dezvolte țara?

Alegem să plecăm, pentru că ne lovim de mai multe probleme majore, pe care le-ar putea rezolva autoritățile, astfel ar putea contribui la scăderea numărului de emigrare a tinerilor. Consider, că totul e în mâinile autorităţilor. Noi, tinerii care am ales să plecăm, am făcut-o deoarece ne-am lovit de corupţie, cumătrism şi preţuri exagerate. Republica Moldova este o țară care doar consumă, dar nu produce, deaceea, consider că nu are șanse să crească economic fără investiţii majore. Pe lângă asta, corupția e foarte înaltă, ceea ce este o barieră pentru cei care ar dori să vină în Moldova să investească. Spre exemplu, să ne imaginăm că ar veni o companie irlandeză de IT să investească, unde suntem clasaţi pe locul trei la capitolul vitezei internetului. Este posibil, şi ar fi minunat! Dar mult conteaza climatul politic, juridic, și investițional. Şi atunci, vor fi create locuri de muncă bine plătite, care ar fi un pilon ce ajută tinerii să rămână acasă să își facă viitor sigur. Toţi își doresc ca lucrurile să meargă ca într-un stat democratic și corect, dar nu este să fie, şi asta nu este un motiv să ne plângem, dimpotrivă trebuie să fim tari și să încercăm să schimbăm lucrurile. Zi de zi.

Am observat că nu ai renunțat la ideea ta de a aduce o companie aeriană low cost în Republica Moldova. Este acesta un scenariu posibil? Și cât de anevoios este acest proces?

O spun cu foarte multă durere, dar asta e realitatea. Da, este mai anevoios să putem aduce companie, dar nu este imposibil. Eu sunt optimist și vreau să cred că totuși vom putea aduce această companie. La moment, din câte am înțeles, nu ar fi rentabil să vină la Chișinău, pentru că sunt curse spre Iaşi și dacă să ne uităm la statistica, vedem că aeroportul internațional Chișinău a pierdut enorm de mult pasageri pentru că pe noi basarabenii nu ne deranjează să facem 140 km pâna la Iași şi să putem lua bilete cu 30-40€ dus-întors. De aia am făcut un mesaj foarte clar, încă în anul 2019, când am propus acest lucru, să aducem o companie aeriană low cost la Chişinau care ar permite moldovenilor să călătorească cu preţuri acceptabile. Din câte cunosc eu, au fost discuții doar că ar fi stat la bază unele aspecte, pe care chiar nu aș vrea să le deschid pentru că e legat de politică. Dar aş menționa repetat, este posibil, doar să fie dorinţă. Da, ne bucurăm că vin companii noi în RM, doar că cheltuielile de bilete sunt suportate de pasager și nu de stat. Dacă am fi cu ochii pe aeroportul din Iași și anume compania aeriană low-cost despre care discutăm, vom urmări câte curse noi vor apărea în 2024. Acest fapt va demonstra că RM va pierde mult pe plan economic. Dar, mai e şi dezamăgire, deoarece statistica spune, că mulți cetățeni preferă să zboare de la Iași pentru că e mai convenabil pentru buzunar. Personal nu-mi amintesc când am zburat ultima dată de pe aeroportul internațional Chișinău, cel mai des prefer să zbor prin Iași. Chiar în februarie voi veni la Chișinău de patru ori, și pentru toate patru zboruri am achitat exact 89€, echivalentul a două călătorii cu autocarul Bălți-Chişinău-Bălți.

Care este visul tău cel mai mare, atunci când vorbim despre viața profesională? Ce crezi că te-ar împlini la acest aspect?

La moment, sunt destul de mulţumit de viaţa profesională pe care o am. Evident, că este spre ce tinde. Deaceea, orice provocare profesională o voi primi cu „braţele deschise”.

Dar când vorbim de viața personală?

Evident că cel mai mult îmi doresc o familie frumoasă, cu cel puţin trei copii, pentru că asta am văzut la părinţii mei. Şi ţin tare mult la continuarea familiei noastre. Îmi voi întemeia o familie la timpul potrivit, şi voi reveni acasă seară de seară la o soţie minunată şi copiii zglobii. Atunci mă voi considera împlinit pe plan personal!

Curând vin sărbătorile de iarnă. Cum este Crăciunul trăit departe de casă?

Pentru mine sărbătorile de iarnă trăite departe de casă sunt mai triste, evident. Aş fi vrut să fiu alături de familie în aceste zile… Dar, mă bucură că voi fi la muncă, şi nu vom reuşi să ne întristăm, deoarece în zile de sărbătoare munca noastră se dublează sau chiar triplează.

Ce sfat ai avea pentru tinerii care visează să plece din Republica Moldova?

Îi încurajez să o facă dacă nu au alte alternative. Dar îi previn, că peste hotare se începe totul de la zero, exact ca un bebeluş, care învaţă să facă primii paşi. Vor fi căderi, eşecuri, dar se va reuşi doar dacă există multă perseverenţă şi dorinţă. Aş mai adăuga doar atât: „Nu uitaţi limba maternă şi plaiul natal! Nu uitaţi de unde aţi pornit!”.

Când te întorci acasă, ce îți place să faci?

În primul rând merg la un restaurant şi comand bucate tradiţionale cu un pahar de vin moldovenesc. Avem o bucătărie extraordinară şi avem cu ce ne mândri. După care urmează control de rutină la medici, vizitarea locurilor în care au rămas multe amintiri, întâlnirea cu oameni dragi.

Ai planuri pentru anul 2024 sau te lași dus de val?

Bineînţeles că am planuri. Sper eu, acest an să fie unul reuşit, deoarece voi participa în cadrul unor proiecte tematice de afaceri în România. Da, sunt omul planurilor, deoarece consider că atunci când planifici reuşeşti mai multe, decât dacă ai lăsa totul să meargă de la sine. Sper că acest an să ne aducă pacea şi liniştea, sănătatea şi bunăstarea, să avem speranţă în ziua de mâine şi să credem că tot ce se face, se face spre bine!

Abonează-te la articolele

Vip Magazin