VOCEA – AFECȚIUNI ȘI TRATAMENT

MARIANA ZAPUHLÎH

MEDIC ORL- FONIATRU

Ce trebuie să știm despre voce?

Vocea este o caracteristică unică oamenilor, și este produsă de un organ specializat – laringele cu coadele vocale, care au posibilități limitate. În cazul când sunt suprasolicitate, când se ridică vocea, când se iau tonalități ce depășesc posibilitățile individuale ale persoanei, riscăm să lezăm coardele vocale – și să răgușim sau să pierdem vocea.

Orice activitate legată de voce ar fi bine să se înceapă cu niște exerciții speciale care să o încălzească. Coardele vocale reprezintă un organ foarte sensibil, care necesită antrenament pentru activități ce depășesc vorbitul în regim obișnuit.

Care sunt cauzele pierderii parțiale sau totale ale vocii?

În primul rând, bolile respiratorii. Virozele, afecțiunile bacteriene localizate în zona laringelui pot duce la inflamații ale coardelor vocale. La fel, acestea pot fi afectate de aerul rece sau de băuturile reci. Este o experiență prin care a trecut probabil orice om.

O altă cauză a leziunilor la nivelul coardelor vocale este suprasolicitarea vocii. De exemplu pedagogii, cântăreții, actorii, juriști și alți specialiști care vorbesc foarte mult, riscă leziuni la nivelul coardelor, astfel vocea poate suna răgușit. Pentru ei este o patologie profesională.

În cazul interpreților profesioniști dar și amatori, nu este recomandabil să forțeze vocea peste diapazonul individual, ci să respecte acea limită care a fost determinată la primele teste. Dacă este un bariton, să nu cânte în tonalități de bas sau tenor, și invers.

De asemenea, orice intervenție chirurgicală cu intubare poate conduce la lezarea coardelor vocale. Instalarea unui tub de mărime greșită sau intubarea de lungă durată poate fi motivul pierderii parțiale a vocii.

Intervențiile chirurgicale cervicale, pe inimă, vasele mari ale gâtului, glanda tiroidă, stomac, la fel, extirparea tumorilor sau înlăturarea chisturilor, a nodulilor în această zonă a corpului poate conduce la instalarea unei pareze a coardelor vocale. În timpul acestor operații, există o șansă foarte ridicată să fie lezat nervul recurens, care inervează coardele.

Există modalități sau terapie care să recupereze vocea?

În cazul unei viroze sau infecții bacteriene se prescriu antivirale, antibiotice și alte medicamente locale care au rol antiinflamator și odihna vocii – tăcerea. Nu se recomandă de a vorbi în șoaptă, ci anume de a vorbi strictul necesar pe perioadă răgușelii, pentru a permite coardelor vocale să-și revină.

Dacă a fost lezat nervul recurens, în urma unei intervenții, se încearcă restabilirea funcției acestuia, implicit, și a coardelor vocale. Perioada de recuperarea poate fi mult mai îndelungată în acest caz și aici este necesară implicarea medicului – ORL- foniatru, care va indica tratament necesar.

De obicei, vocea se recuperează și omul își continuă viața în ritm obișnuit doar dacă tratamentul este început imediat după instalarea problemei. Cu cât mai târziu pacientul ajunge la specialistul ORL-foniatru, cu atât mai reduse sunt șansele de restabilire completă. Fără tratament, nervul recurens nu-și recapătă funcția lezată sau nu o compensează suficient și se instalează paralizia coardelor vocale. Cu timpul pot să apară probleme de respirație, apneea și disconfortul la efortul fizic.

PENTRU PROFESIONIȘTII IN DOMENIU VOCII – PROFESORI, CÂNTĂREȚI, PREOȚI, JURIȘTI SAU PREZENTATORI ESTE RECOMANDATĂ VIZITA PROFILACTICĂ ANUALĂ LA MEDICUL ORL-FONIATRU, DAR ȘI CONSULTAȚIE LA ÎNCEPUT DE CARIERĂ DESPRE METODELE DE PROFILAXIE ȘI IGIENĂ INDIVIDUALĂ CARE VĂ VOR AJUTA SĂ VĂ PĂSTRAȚI VOCEA SĂNĂTOASĂ PENTRU TOATĂ VIAȚA.

Date de contact:
Str. Bulgara 41
0674 71 760
www.adlermedical.md
Facebook: AdlerMedical
Instagram: adlermedical

Abonează-te la articolele

Vip Magazin