Dintr-o serie de neologisme, editorii Dicționarelor Oxford au reușit să aleagă cuvântul anului 2016. Astfel, termenul danez hygee a devenit învingător.

Hygee înseamnă o anumită calitate a confortului și a intimității care dă naștere unui sentiment de mulțumire și stări de bine, notează Newyorker.com. Dicționarele române traduc termenul ca „vremuri bune”, cele engleze „cozy”, „confortabil”.

Se știe că danezii, la fel ca norvegienii și suedezii sunt cei mai fericiți oameni din lume. Cheia acestei fericiri pare să fie traiul confortabil. Ba chiar, în cazul unei răceli, medicii danezi recomandă ceaiul și hygee, drept remediu pentru boală.

420586

Ideea de a trăi confortabil a căpătat alte conotații. Acum, acesta înseamnă relaxare, posibilitatea de a te bucura de lucrurile simple, mulțumirea de sine, răsfăț – caracteristici tipice danezilor. Stilul scandinav a depășit granițele și are adepți în întreaga lume. În anul trecut, de exemplu, în SUA, au fost publicate șase cărți pe această temă. Louisa Thomsen Brits, autoarea cărții „The Book of Hygge: The Danish Art of Contentment, Comfort, and Connection,” identifică acest stil de viață „o modalitate practică de a crea un sanctuar în mijlocul vieții reale”.