Cura de slăbit este pedeapsa pentru zilele în care ai mâncat mai mult!

Oricare ar fi ea: disociată, bazată pe sucuri sau crudități, lipsită de anumite grupuri alimentare (grăsimi, dulciuri, pâine etc.) sau pur și simplu înfometare – ESTE INEFICIENTĂ.

5 argumente de ce nu funcționează:

  1. Sunt amăgitoare!

Oferă falsa senzație de pierdere în greutate ce dispare imediat când se revine la vechile deprinderi alimentare.

  1. Oamenii nu rezistă!

Dacă transformi cura de slăbit în dietă (alimentație echilibrată ca și stil de viață), vei câștiga. În rest, o cură de slăbit e imposibil a fi respectată  pe termen lung, mâncarea fiind lipsită de deliciu sau insuficientă!

  1. Te obligă!

Îți dictează ce nu poți avea și ce trebuie să faci. Cui îi plac fricile și constrângerile?

  1. Corpul este pedepsit!

Un necesar redus de calorii va genera un metabolism lent. În plan metabolic asta se traduce prin încetinirea și apoi oprirea scăderii în greutate.

  1. Nu e personalizată!

Fiecare persoană își are propriile plăceri gustative, porții de mâncare și stil de viață. O cură de slăbit nu ți le poate oferi pe toate la un loc.

  • Respectând o cură de slăbit, oamenii se simt singuri și nu știu prea bine ce trebuie să facă. În momentul renunțării (iar asta pe termen scurt sau mediu se va produce), apar emoții negative: umilința, furia, vina și rușinea. De-aici un pas către pedeapsă: mâncat compulsiv sau o nouă cură poate chiar mai drastică.

Prima cură de slăbit a fost recomandată de Hipocrates acum 2500 ani și era destinată celora ce erau nemulțumiți de greutatea lor. Întemeietorul medicinii susținea că alimentele sunt în primul rând medicamente și că un regim alimentar balansat e capabil să vindece dezechilibrele din organism. Omenirea însă a preluat incompetent acest  instrument de reglare a greutății: nedozat, necalculat și nefiresc în anumite situații, ceea ce a dus între timp la cultul slăbitului agresiv.

Și reginele țineau cure de slăbit!

Maria Antoaneta, regina Franței aborda cura de slăbit bazată pe consumul prăjiturilor la masa de prânz. La micul dejun, regina înlocuia cerealele cu produse proaspete de patiserie, cafea sau ciocolată caldă, la prânz era masa care reținea toată atenția: pate sau stridii, urmate de scoici, somon, foie gras sau friptură de iepure, ca fel principal, şi un desert fabulos drept răsplată pentru supa de legume ce îi era preparată la cină. Apropo, stilul său de viaţă a fost imitat întocmai de franţuzoaicele contemporane! Fără cure de slăbit, doar trei mese principale și posibilitatea de a gusta din produsele calorice.

Curele de slăbit ar trebui aplicate doar la recomandarea medicului în scop terapeutic, în rest se va merge pe schimbarea stilului de viață: alimentația, mișcarea și somnul.

Într-un mediu stabil emoțional, cu un program zilnic cât mai precis, echilibrul pare să fie posibil de dobândit. Acesta urmează să fie pliat pe necesitățile omului, astfel  încât cea mai mică modificare voluntară (cum ar fi o masă de sărbătoare de exemplu) să fie spulberată pentru că noi suntem ceea ce mâncăm în mod repetat.