Blogul vinurilor bune din Moldova a împlinit în 2016 primul an de viață, timp în care am înțeles că poate „sta pe picioare”. Am depășit cifra de 10 000 de vizitatori unici lunar, ceea ce, dincolo de cifre, mi-a demonstrat că există o comunitate în Moldova pasionată de vinurile bune și de consumul corect de vinuri.

>>> La sfârșitul anului 2016, am fost distins cu Premiul „Cavalerul Vinului”, în cadrul tradiționalului vernisaj al vinului de la Chișinău, ceea ce mă face să cred că sunt pe drumul cel drept.

>>> În 2016, am primit și o oarecare recunoaștere interna­țională a blogului: am fost invitat, pentru prima oară, la concursurile internaționale de vinuri IWCB din România, dar și la Berliner Wine Trophy, din Germania – una dintre cele mai importante competiții internaționale din domeniu.

>>> Fiecare vin își are timpul și anotimpul său, dacă am generaliza. Vara merg mai bine vinurile albe și roze, toamna și iarna – cele roșii. În orice caz, la masă prefer vinuri seci, combinate în funcție de bucatele de pe masă. Cred că cel mai bun vin de cerut în căsătorie este preferatul miresei.

>>> Îmi plac mai mult vinurile micilor producători. Pentru că ei încearcă să experimenteze, au mai mult timp la dispoziție să „bibilească” vinul. Un producător mic va acorda mai multă atenție celor trei butoaie din arsenal decât sutelor de butoaie în cazul marilor producători.

>>> Am lucrat peste 15 ani în presă și știu că știrile negative aduc, de regulă, mai mult trafic. Dar, atunci când am pornit blogul, mi-am fixat din capul locului un principiu: să nu scriu de rău. Mi-ar fi fost mult mai simplu să fiu critic, dar anume provocarea de a face altfel de postări, pozitive, care să placă publicului, era mai mare. Nu înseamnă că scriu de bine despre toate vinurile – le ignor pe cele pe care le consider mediocre și scriu doar despre cele care sincer cred că merită.

Face www.finewine.md – primul și, deocamdată, cel mai popular wine blog din Republica Moldova. Dacă scrisul îi este meseria, iar consumul vinului – un hobby, Andrei Cibotaru a decis să îmbine plăcutul cu utilul, iar rezultatul a fost pe măsura dorinţei şi a ambiţiei sale. I-a dat turaţii maxime proiectului său şi în 2016, an în care tot mai multă lume a aflat cum se bea un vin bun şi ce înseamnă asta.

13217128_1107176809344_fmt-andreicibotaruFişier

Autorul site-ului www.finewine.md

Data și locul naşterii:
19 iunie 1981, s. Costuleni, r-nul Ungheni

Studii: Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Jurnalism şi Știinţe ale Comunicării

 

 

 

 

Text: Marcel Toma

Foto: arhiva personală