Nu acceptă prea ușor să iasă în lumina reflectoarelor sau să dea interviuri, pun mai degrabă accentul pe munca făcută perspicace și lasă rezultatele să vorbească… ele sunt Ina și Natalia Pânzaru, femeile de la baza afacerii DiVero – brand ce produce rochii unicat, în care manufactura este accentul principal. A fost curios să aflăm acum câteva luni, într-un portret mamă-fiică, cum se împacă ele în construirea unei afaceri, iar de această dată ne-am propus și să le cunoaștem într-un alt cadru decât în backstage-ul prezentărilor de modă – acasă, în familie. De vorbă am stat cu Ina.

Un puzzle e compus din piese atât de diferite, dar reprezintă un tot întreg și nu poate fi perceput fără o piesă lipsă. La fel e cu familia. Suntem patru și toți diferiți. Toți avem caracter puternic și știm să insistăm asupra opiniilor proprii, dar, în același timp, ne leagă o relație armonioasă și contăm mult unul pe celălalt. Se prea poate că și în familia voastră simțiți aceste momente…

__5-2f3a0475-2_opt>>> Deși mamei îi zicem mama, tata se supără dacă îi spunem tata – dintotdeauna îi zicem tăticul. Totodată, nu el este alintatul casei, fotoliul acesta rămâne rezervat pentru mezina familiei – sora mea Dana. Iar pe tăticul l-am privit totdeauna ca pe o autoritate și un model, spre care tindem și pe care-l ascultăm cu atenție.

>> Suntem o familie bilingvă, mama este originară din Ucraina, tata e băștinaș. Când stăm la masă, cu tata vorbesc în rusă, cu mama în română și ne înțelegem bine. Totuși, după atât de mulți ani petrecuți în Republica Moldova, și mama cunoaște bine româna.

2f3a0880-2_opt>>> Viața de familie nu este deloc simplă și, uneori, te uiți la alte familii și ele îți par ideale. Alteori, citești interviuri despre alte familii și vezi enumerate, mai mult de dragul aparențelor, liste lungi de valori. În realitate, pentru mine cel puțin, familia este o conviețuire și o luptă permanentă pentru a menține echilibrul. Lecția cea mai importantă pe care am învățat-o în familie este că orice conflict ar apărea, trebuie să-l rezolvi și, într-un final, tot ce contează cel mai mult este familia. Oricine ar apărea în viața ta, prieteni, parteneri, cunoștințe, poți conta cu toată siguranța doar pe familie. E ceva ce trebuie apreciat.

>> Părinții mei s-au cunoscut la Harcov, studiau împreună: tata, la Facultatea de Drept, mama, la Tehnologii Informaționale. Tata este dintr-o familie numeroasă, cu șapte copii, mama era singură la părinți – un copil alintat. Așa că nu putea să se înfiripe decât o poveste interesantă… Dragostea dintre ei doi este și astăzi una tumultuoasă. Sunt 31 de ani de când s-au căsătorit.

2f3a0594-2_opt>>> Familia noastră dezvoltă două afaceri, tata se ocupă cu exportul de piei, iar eu și mama am creat și dezvoltăm atelierul și brandul „DiVero”. În domeniul profesional, fiecare își administrează afacerea, în sens că noi nu ne implicăm în ce face tata și nu ne pronunțăm decât atunci când ni se cere. Și, viceversa.

>> Tata este cea mai sociabilă persoană din familia noastră. Lui îi place să apară în public, să primească oaspeți, să meargă în vizită, iar femeile familiei sunt mai introvertite. Așa s-a întâmplat însă că, din cauza specificului muncii noastre, eu și mama suntem forțate să avem apariții publice și să comunicăm intens. Curând, și sora mea, care e cu 11 ani mai mică decât mine, ni se va alătura în procesul de creație din atelier.

2f3a0900-2_opt>> În serile în care cinăm împreună, încercăm să nu abordăm subiecte profesionale, excepție sunt doar perioadele în care avem prea mult de lucru și termene restrânse. Ascultăm toate noutățile politice de la tata, care este mereu „cu mâna pe puls” în acest sens, dar și ne vorbim despre viață, călătorii, cărți.

2f3a0963-2_optCălătoriile sunt marea pasiune a familiei noastre, savurăm din plin fiecare escapadă și suntem în căutarea unor noi destinații. Din călătorii adunăm amintiri, poze, obiecte simbolice şi multă satisfacţie. Când încercăm să planificăm o vacanță de familie, evident că ne vine greu să găsim un numitor comun… fiecare își spune preferințele, dar ajungem la decizia care îi împacă pe toți.

 

Text: Doina Popa, foto: Natalia Mitereva