Ileana Pîrgaru, cea mai bună reporteră a anului 2016

Pentru Ileana Pîrgaru, 2016 a fost un an de maturizare profesională, o spune chiar ea. După ce Televiziunea Română a obţinut la CEDO dreptul de a emite din nou, după opt ani de absență, în Republica Moldova, Ileana a devenit parte a redacției TVR Moldova și a cunoscut o nouă treaptă în carieră, continuând să demonstreze prin activitatea sa de reporter o atitudine de profesionist și o deontologie jurnalistică demnă de apreciere.

Care este parcursul tău ca reporter TV și de ce ai ales această specializare jurnalistică?

Am început să lucrez ca reporter la Televiziunea Publică încă din studenție. Acolo am învățat cum funcţionează o redacție de știri. Eram foarte atentă la felul cum pun întrebările pe teren reporterii cu experienţă. La evenimente urmăream ce televiziuni au trimis reporteri, iar seara urmăream buletinele de ştiri, ca să văd cum era prezentată ştirea la televizor. Mi-am format viziunea asupra ştirii şi a modului de a scrie, iar acum pot spune că am propriul meu un stil.

După absolvirea Facultății de Jurnalism, dacă nu greșesc, ai studiat relaţii internaţionale, știinţe politice şi administrative… cum ți-au influențat activitatea ulterior aceste studii?

A fost o continuare firească a ceea ce am învățat la Jurnalism, pentru că eram specializată pe jurnalism politic. La FRIȘPA am avut parte de profesori extraordinari, formatori de opinie de marcă din ţara noastră, care m-au învăţat să văd şi cealaltă faţă a politicii, nu doar cea pe care o afișează politicienii. Asta m-a făcut să fiu mai detaşată de schemele politice.

Ce contează cel mai mult în prestația unui reporter și ce îl face recunoscut, stimat în societate?

Indiscutabil, echidistanţa şi profesionalismul sunt cele mai importante. Ambele atrag respectul şi fac dintr-un reporter un reper pentru publicul telespectator, îl transformă într-un formator de opinie. Dacă nu ții cont de deontologia profesională și nu îți păstrezi obiectivitatea, ajungi să fii etichetat ca făcând jocul unui partid politic sau al altuia. Misiunea unui jurnalist este să informeze publicul, nu să își exprime propria părere despre un eveniment sau altul.

Care este cea mai importantă reuşită a ta pe parcursul carierei?

Am două proiecte la care ţin foarte mult. Primul este campania „Ia-mă acasă”, realizată de TVM în colaborare cu UNICEF. Prin reportajele pe care le-am realizat atunci, am reuşit să sensibilizăm opinia publică în privința situației copiilor din orfelinate și, ca rezultat, mai mulţi copii şi-au găsit fericirea în familii adevărate. Un alt proiect la care ţin este emisiunea de la TVR Moldova, „Generaţia EU”. O emisiune în care am prezentat poveşti impresionante ale unor tineri care au scris istorie şi graţie cărora Moldova este mai aproape de UE.

Ai avut parte și de momente de încordare, de risc pe teren? Dă-ne câteva detalii.

Au fost câteva astfel de momente de-a lungul timpului, dar de departe cea mai tensionată a fost ziua în care a avut loc şedinţa Parlamentului în timpul căreia guvernul „Filip” a primit vot de încredere. Clădirea Parlamentului era înconjurată de protestatari care forţau uşile de la intrare, iar poliţia riposta cu gaze fumigene. În acest timp, jurnaliştii erau închişi în sala de presă de la etajul al doilea, iar fumul a ajuns până la noi. Eram speriați pentru că nu știam ce avea să se întâmple, moment în care eu și toţi ceilalți reporteri transmiteam în acelaşi timp live de acolo.

Ce principii respecți și nu le-ai încălca niciodată în activitatea de reporter?

Pentru mine, e literă de lege regula de bază a jurnalismului potrivit căreia orice informație e verificată înainte de a fi difuzată pe post. În plus, respect întotdeauna pluralismul de opinii. Și sunt fericită că TVR îmi oferă această libertate. Oricât de senzaţională ar fi o acuzaţie adusă cuiva, ea nu e difuzată decât împreună cu punctul de vedere al celui acuzat. Contează foarte mult să fii echidistant, în această meserie nu este loc pentru simpatii sau antipatii.

img_6869_fmtFişier

Reporter la TVR Moldova

Data și locul naşterii:
28 noiembrie 1988, Floreşti

Studii: Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova

 

 

 

 

 

 

 

Text: Doina Popa

Foto: arhiva personală

Abonează-te la articolele

Vip Magazin