Deşi locuieşte de ani buni la Paris, o interesează şi o doare tot ce se întâmplă pe plan socio-politic în Moldova, fiind un catalizator al dreptăţii şi un bun organizator al diasporei. Aşa este felul de a fi al Lorinei Bălteanu, cea care poate spune tranşant lucruri deloc comode, pentru că ţine mai mult la adevăr decât la impresii. În acest interviu însă vorbim despre marea dragoste şi afacere a Lorinei Bălteanu – bijuteriile pe care le creează şi care au dus numele brandului în întreaga lume. Un interviu oferit după miez de noapte, atunci când şi-a încheiat treburile la showroomul din Paris.

Sunteți prima moldoveancă care și-a expus bijuteriile în Louvre, pe parcursul unui întreg an și într-un context special – expoziția „Dior”. Vă rog să-mi oferiți detalii despre respectiva expoziție și despre cum a apărut această oportunitate.

Expoziția „Dior”, organizată de Muzeul de Artă Decorativă a fost punctul culminant al mai multor evenimente internaționale dedicate acestui geniu al modei. Și noi, cei câțiva artiști, care am fost selectați să acompaniem această expoziție, datorită faptului că lucrăm în așa numitul stil „dior”, am fost niște norocoși. Eu, personal, am avut emoții mari, când vedeam cozile de kilometri, care așteptau să viziteze expoziția… Într-un fel, au vizitat și mica mea operă.

Un colier creat de dvs. se regăsește pe afișa de film Frumoasa și Bestia. Trăiți emoții speciale când lucrările dvs. sunt alese pentru asemenea ocazii?

Sigur că am fost flatată când a apărut afișul în tot Parisul… Ca și cum aș fi fost și eu pe la Hollywood. Și mi-a plăcut cum a purtat actrița principală colierul – semăna perfect cu o bijuterie originală din altă epocă… Acum, cel mai mult mă amuzau cumpărătorii care intrau în magazinul nostru și făceau ochii mari când vedeau bijuteria respectivă în vitrină. Marea minune a reclamei și a acestui film a făcut să fie cel mai vândut model al nostru. Probabil, toți se visează la Hollywood…

De ce ați ales anume tehnica frivolité pentru bijuteriile dvs? Ce calități trebuie să aibă persoana care le creează? Cât durează de regulă realizarea unei asemenea bijuterii?

Înainte de a aborda tehnica dantelei frivolité, am mai lansat câteva linii de bijuterii, care au fost rapid copiate și reproduse de alte branduri din Moldova. Aşa că m-am enervat şi am căutat ceva greu de copiat, imposibil de reprodus exact, și fără șanse de succes, dacă nu depui multă muncă și inspirație. Atât.

Și cine le poartă? Există un tipaj anumit de femeie?

Cine le poartă?… Femeile care nu poartă cătușe, fie ele și din aur… Femeile care vor să arate bine și ziua… iar noaptea, pot să facă dragoste fără să le scoată… fiindcă bijuteriile noastre nu incomodează, nu conțin metal, nu fac zgomot și sunt ca o a doua piele – doar te mângâie.

Bijuteriile LORINA BALTEANU sunt cumpărate în diferite orașe ale lumii, cum selectați comercianții sau publicul?

Am showroom doar la Paris, unde locuiesc și unde se află toată activitatea mea, inclusiv cele două magazine LORINA BALTEANU. La New York, Tokio, Seul, Londra, Geneva și în alte zeci de orașe am doar parteneri, care distribuie producția noastră. Acum noi ne alegem partenerii și avem foarte multe exigențe. Fiindcă așa se construiește un business care să aibă viitor.

Este complicat să lansați pe o piață nouă un produs atât de elitist și special precum bijuteriile hand-made?

Să lansezi un produs nou într-o piață nouă și suprasaturată este greu, dar nu și imposibil. Sunt reguli, pe care trebuie să le cunoști, în primul rând ca să le poți înfrunta. Criza din ultimii ani a complicat lucrurile și mai mult, îndeosebi pentru noi, cei care lucrăm în hand-made. Dar sunt tot mai mulți acei care se împotrivesc robotizării și sunt sensibili la valorile adevarate ale omenirii, și preferă un lucru făcut bine de niște mâini calde și umane.

Cât loc ocupă astăzi în viața dvs. afacerea și căror activități îi dedicați cealaltă parte a timpului?

Cât timp îmi ocupă afacerea Lorina Balteanu? Tot timpul. Fie că fac o colecție nouă, desenez siluete, merg la expoziții, particip la saloane, sunt atentă să nu-mi cadă perlele în borș, sau caut acele de cusut prin pernele canapelei… Din când în când mai scriu câte-un poem… contabilei. Important e să nu mă plictisesc.

 

Fişier

Fondatoarea, proprietara brandului Lorina Bălteanu

Data şi locul naşterii: 21 decembrie 1960,
s. Peciste, r-nul Rezina

Studii: Institutul de literatură „M. Gorki”, Moscova; studii postuniversitare la Universitatea Dijon, Franţa

Text: Doina Popa

Foto: Natalia Mitereva