Medical Park și Doina Şirikçi pun punctul pe I

Februarie a fost o lună care a tulburat cumva apele în spitalul Medical Park din Turcia din cauza scandalului de la Chişinău, o lună care i-a contrariat pe mulţi dintre pacienţii care şi-au găsit acolo a doua şansă la viaţă, o lună care a împărţit moldovenii în două tabere. Prima tabără este cea care a luat pe bune investigaţia publicată de rise.md, prin care Medical Park este acuzat de operaţii simulate, iar MLPH – de scheme financiare suspecte. A doua tabără, mult mai numeroasă, este cea care a rămas profund dezamăgită de calitatea jurnalismului autohton. Ca să-şi folosească dreptul la replică, administraţia Medical Park a invitat media din Moldova la Istanbul. Totuşi, din lipsă de timp, probabil, multe din întrebările presei au rămas fără răspuns. Doina Şirikçi, cea care promovează serviciile Medical Park în plan internaţional, ambasadoarea acestei instituţii în Republica Moldova, încearcă să răspundă la ele în acest interviu oferit în exclusivitate „VIP magazin”.

Doina, te văd zâmbind acum, după câteva săptămâni care au trecut de la acel moment în care rise.md a făcut publică ancheta în care aţi fost vizaţi pentru „intervenţii chirurgicale mimate” şi „scheme financiare frauduloase”. Ce poţi să ne spui acum?

Ştiam că se lucrează la aşa ceva şi chiar am invitat jurnalista de la rise.md să vadă ce facem aici. Nu pot să spun că am fost şocaţi că a apărut acest articol, în schimb, am fost şocaţi de ceea ce s-a scris. Nedocumentat, neprofesionist şi cu acuzaţii neconfirmate de dovezi sau probe. Ce m-a deranjat pe mine, au fost comentariile care au urmat.

Nu îţi imaginezi cum e să citeşti ce spun oamenii care nu te cunosc, care vor cu tot dinadinsul să te rănească, să dea în tine, care îţi doresc moartea şi toate astea pentru că au citit o aşa-zisă investigaţie fără să aibă curiozitatea să îşi pună întrebări, să citească şi alte opinii şi fără să se întrebe de ce procuratura sau alte instanţe nu au luat atitudine, dacă cu adevărat am comis nu ştiu ce infracţiuni.

Rise a omorât speranţa multor oameni care, într-o zi, ar putea avea nevoie de clinica noastră. Pentru a doua opinie cel puţin. Nu suntem obişnuiţi cu asemenea scandaluri. Cât despre scheme frauduloase, sună ridicol cel puţin. Ceea ce facem noi înseamnă servicii de turism medical. Să fac publice condiţiile contractelor încheiate cu partenerii noştri nu ar fi corect.

Cât de mult te-au afectat evenimentele?

Îl am pe Ali alături, el mă sprijină. Şi administraţia Medical Park care, aţi văzut, consideră aproape amuzante acuzaţiile că ar fi simulat operaţiile. Noi şi colegii noştri credem că trebuie să ne facem treaba mai departe, activăm în numele unei instituţii medicale cu o reputaţie impecabilă construită decenii de-a rândul. Am încercat să stăm puţin într-o parte după izbucnirea acestui scandal, am încercat să nu ne implicăm, dar, credeţi-mă, fără cineva care să te ducă de mână de la aeroport până în sala de operaţii şi peste un timp înapoi la aeroport, fără cineva care să negocieze pentru tine un preţ pe care să îl poţi duce, va fi foarte complicat pentru pacienţii veniţi din Moldova. Lucru care s-a confirmat deja.

img_3704-as-smart-obje_optAţi invitat presa la Istanbul. De ce?

Am dorit să afle adevărul. Să vadă ce se întâmplă cu adevărat aici şi să povestească celor de acasă. Ştiind cum o duc majoritatea instituţiilor media din Moldova, am oferit pe contul nostru accesul la a doua opinie, la a doua sursă, lucru ignorat de cei de la rise.md, care au fost invitaţi aici de tocmai două ori. Nu am cerut să ştim ce se va publica în urma acestei vizite, ne-am dorit doar să fim auziţi. Altfel, în ce priveşte cheltuielile, atât în Moldova, cât şi în Turcia, nu îţi plăteşti consumaţia când vii în ospeţie.

Sunt foarte multe cifre vehiculate în legătură cu tarifele pentru spitalizare plătite de pacienți: sute, mii, lire turcești, euro și dolari. Care sunt de fapt costurile?

Într-adevăr, din dorința de a avea o cifră clară apar și aceste neînțelegeri. În realitate, toate cifrele vehiculate pot fi valabile. Este foarte important să înțelegem că în construcția bugetului asociat unui pacient cu o anumită patologie, apar costuri specifice diferite. Dar, ţinând cont de cât de greu aceşti oameni găsesc banii pentru intervenţii, sigur că administraţia le merge în întâmpinare şi le oferă condiţii acceptabile. Să putem interveni imediat este, dacă vreţi, obligaţia morală a medicilor de aici şi, pentru că noi, cei de la MLPH suntem un garant între pacienţii din Moldova şi Medical Park, de multe ori se intervine înainte de a fi găsiţi banii. În momentul în care un pacient trebuie să ­petreacă aici luni în şir, sigur că îi vom oferi un tratament special, inclusiv financiar.

img_3315-as-smart-obje_optO să vorbesc aici despre Valeria Maslii, de la Cahul, o fetiţă de doi ani şi jumătate, cu tumoare la ficat, a cărei tratament a costat 140 de mii de euro şi durează 8-9 luni. Banii s-au adunat de fundaţiile de la Chişinău şi Bucureşti, pentru că părinţii nu au asemenea resurse. Mama stă acasă, are grijă de copil, iar tatăl lucrează în escorta penitenciarului din Cahul. De unde să ia oamenii ăştia atâţia bani ca să-şi salveze fetiţa şi cum oare noi, în acest caz, am fi putut pretinde la o taxă de pat de circa 1000 de lire pe zi? În ciuda cuvintelor urâte şi triste cu care am fost trataţi în media din Moldova, ştii ce ne bucură cu adevărat? Faptul că medicii i-au dat Valeriei o şansă din zece, iar peste o săptămână, fetiţa stătea pe scaun şi îşi bea ceaiul.

Ţi-am observat lacrimile pe care nu le-ai putut controla atunci când l-ai văzut pe David, era după operaţia la creier. Dar ai văzut câtă lumină şi linişte emana mama lui, Maria Secrieru? Cred că asta este aprecierea pentru ceea ce facem, nu ceea ce spun cei care au plăcerea să jignească. Pe de altă parte, când preşedinţia noastră promite să fie dată în exploatare pe banii turcilor, noi căutăm să înţelegem de ce cei mai săraci şi nenorociţi moldoveni sunt cazaţi în condiţii privilegiate într-o clinică privată?

Ştii pe dinafară fiecare poveste, fiecare dramă?

Pentru mulţi, cazurile pe care le rezolvăm aici nu sunt decât nişte titluri de ştiri sau reportaje pe care le văd la televizor sau pe facebook. Eu însă trăiesc cu ele în fiecare zi, ele fac parte din viaţa mea şi în doi ani de când oferim moldovenilor o şansă la tratament de calitate aici, am învăţat să împart durerea asta adevărată cu fiecare copil sau părinte care ajunge la noi.

Peste 500 de pacienţi din Moldova au preferat în ultimul an să se trateze la Medical Park. Oamenii au încredere în medicii de aici, în plus, spitalele care primesc pacienţi din afară nu sunt foarte multe.

Hai să îmi spui acum ce este mai exact compania MLPH şi care este poziţia ta aici?

MLPH este o firmă de turism medical, la care este asociat şi soţul meu, Ali. A devenit mai ales pentru moldoveni o ancoră spre salvare, pentru că cele mai răsunătoare cazuri de cancer au fost tratate în 2017 la Medical Park.

Ce presupune munca ta?

Mă ocup de promovarea clinicilor din Turcia în străinătate, nu doar în Moldova. De trei ani, conduc o echipă care are grijă de pacienţii din Republica Moldova şi din România, facilitându-le accesul la servicii medicale profesioniste în care nu există loc de interpretări, de pile, de discriminări. Pacientul şi nevoia sa sunt tot ce contează.

Medical Park este un grup din 31 de instituţii Medical Park şi două spitale LivHospital. În 2017, am muncit foarte mult ca să facem cât mai accesibilă calea spre Medical Park, să informăm corect, să fim aproape, să credem alături de pacienţii din ­Republica Moldova. Am pus şi bazele unui mic centru de consultanţă MLPCARE la Chişinău care, până la finele acestei luni, îşi va deschide uşile pentru fiecare om care are nevoie de noi.

img_3234-as-smart-obje_optSimţi că din poziţia asta poţi face mai mult pentru ­moldoveni?

Da, încerc să îi ajut, nu pot să fiu indiferentă. Cred că până acum, am interacţionat cu peste o mie dintre ei. Fiecare poveste a trecut prin inima mea, m-a făcut să apreciez mai mult viaţa şi sănătatea.

Care este cea mai lungă perioadă petrecută alături de un pacient MLPCARE?

Am stat lângă un copil de la zece dimineaţa până la zece seara. Nu am putut să plec de acolo. Sunt copii care au suportat intervenţii medicale care au durat şi optsprezece ore. Toate aceste dureri şi ore de aşteptare devin motiv de bucurie atunci când starea pacientului este una stabilă, când însănătoşirea este garantată, când mamele îşi îmbrăţişează din nou copiii, soţii – soţiile, copiii – părinţii, ştiind că nu mai există pericol de agravare. Asta îmi oferă putere, asta mă convinge că fac ce trebuie.

Au fost voci care v-au acuzat că MLPH obţine profit financiar din afaceri ce ţin de caritate. Ce este în neregulă cu acest lucru?

E foarte simplu. Spitalele oferă servicii medicale, iar MLPH completează lista de servicii pe care spitalele nu reuşesc să le ofere. Vorbim aici de promovare, culegere de date, traducere, transfer de dosare, cazare, practic oferim asistenţă completă pe toată durata interacţiunii cu Medical Park.

Ţi se întâmplă să vrei să renunţi la acest job, la ceea ce faci acum?

Da, este foarte greu să te afli tot timpul într-un ocean de emoţii atât de puternice. De foarte multe ori este greu să primeşti apeluri de la mame care plâng ori să vezi zilnic oameni care caută o speranţă în ochii tăi, iar uneori chiar nu ai de unde să o oferi… La fel de greu este să duc povara acestei vinovăţii pe care o simt din cauza că petrec foarte puţin timp cu băieţelul nostru care recent a făcut 5 anişori.

img_3798-as-smart-obje_optDupă o trudă uriaşă, stres, suferinţă preluată de la pacienţi şi aparţinătorii acestora, vine un moment de recunoaştere a reuşitei profesionale şi umane. Cum este să fii nominalizat şi să câştigi premiul „Omul Anului”?

M-a onorat, desigur. Ştiu că ce facem noi nu mai face nimeni pentru oamenii din ţara noastră şi mă bucur că am fost remarcată. Din păcate, lucrurile bune ajung mult mai greu la urechile oamenilor decât lucrurile rele şi false.

Interviul cu tine apare în aceeaşi ediţie cu topul celor mai sexy femei de la noi. Aveţi ceva de oferit şi pentru ele?

Chirurgia estetică este partea mai plăcută a muncii noastre, cea care este extrem de populară şi aduce o mulţime de avantaje. Prin natura ei, orice femeie este frumoasă, doar că timpul insistă să-şi spună cuvântul, iar ea trebuie să aleagă să îmbătrânească frumos, or, asta se poate! Intervenţiile estetice clasice sau noninvazive, sunt deja proceduri foarte simple la Medical Park şi, în funcţie de caz, chiar necesare. Serviciile noastre vizează nu doar femeile, căci ajutăm şi mulţi bărbaţi să scape de complexe, graţie transplantului de păr.

Acum câţiva ani, după ce l-ai cunoscut pe Ali, nu ţi-a fost frică să îţi schimbi viaţa la 180 de grade, să renunţi la ţara ta şi să te muţi într-un oraş cu oameni străini şi cu o cultură diferită de a ta?

Nu mi-a fost frică, pentru că plecam pe un drum urmând bărbatul pe care îl iubeam, adică veneam la familia mea, iar schimbarea era una frumoasă. Doar părinţii şi rudele îmi lipsesc uneori. Acum chiar m-ai prins într-un moment în care mi-e tare dor de casă şi de mâncarea noastră tradiţională.

Care este visul tău acum?

Doar sănătatea. Restul obţinem muncind.

Drame de acasă și speranțe regăsite la Istanbul

 

20180222_101333page_17_opt

Gabriela Maslii, Cahul:„Medicii i-au dat foarte puţine şanse Valeriei. Dar iată că suntem bine acum. Vreau să mulţumesc tuturor celor care s-au implicat să adune acea sumă cosmică pentru noi, dar şi medicilor care ne-au dăruit din nou viaţă!”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20180222_101431page_17_opt

Maria Secrieru, Chişinău: „Pentru majoritatea moldovenilor Turcia înseamnă soare şi vacanţă. Asta însemna şi pentru noi. Dar cu toate cele îndurate aici, Medical Park ne-a devenit a doua casă, la propriu şi la figurat, o casă în care dl Ali Şirikçi şi soţia sa Doina, medicii şi asistenţii minunaţi, traducătoarele, femeile de serviciu, pacienţii au devenit pentru noi părinţi, bunei, fraţi şi surori! De ar fi fost posibil, ştiu sigur că dânşii şi-ar fi dorit să fie şi Dumnezeu ca să ne ofere „TOT”. La capitolul profesionalism, nici nu am ce comenta – ireproşabil! „Doctori de la Dumnezeu”, fraza aceasta am înţeles-o aici, abilitatea şi abnegaţia în consonanţă perfectă cu omenia şi altruismul. Ei pot să cânte, să danseze, să râdă şi să plângă, dacă asta îi va ajuta pe pacienţi să se simtă mai ca acasă şi să uite de durere. Alături de ei suntem încrezători şi puternici, iar eu… când simt că nu mai pot să rezist ca om, pot rezista ca mamă!”

Text: Rodica Ciorănică

Foto: Dragoş Cojocaru

Vestimentaţie: Katea Gri, Raquette, Parad

MUAH: Salon Cristis

Abonează-te la articolele

Vip Magazin